„Ryto“ varžovas – ambicingas Ukrainos milijardieriaus projektas | kl.lt

„RYTO“ VARŽOVAS – AMBICINGAS UKRAINOS MILIJARDIERIAUS PROJEKTAS

Artimiausias Vilniaus „Ryto“ varžovas Europos taurės „Top-16“ etape  – „AS Monaco“ klubas – yra viena įdomiausių turnyro komandų. Dar 2014-aisiasis varžęsi trečiojoje Prancūzijos lygoje, dabar jie kaunasi dėl vietos Europos taurės atkrintamosiose.

Žinoma, tokios žaibiškos „AS Monaco“ sėkmės priežastis rasti nesunku. Tai pinigai arba, tiksliau kalbant, labai daug pinigų.

„BasketNews.lt“ apžvelgia, kaip Monako ekipa sugebėjo atsigauti per pastaruosius kelerius metus, kas trūkčioja klubo vadeles ir kokie jo koziriai aikštėje.

Varžovai ieško būdų sutaupyti

„AS Monaco“ ekipa formaliai registruota kaip Prancūzijos klubas, taip siekiant išvengti milžiniškų mokesčių, tačiau jos pagrindinė arena – pačiame Monake.

Tai nykštukinė kunigaikštystė, kurioje gyvena kiek mažiau nei 40 tūkstančių gyventojų, iš kurių kas trečias yra milijonierius.

„AS Monaco“ namų arena, „Salle Gaston Medecin“, stovi tik prieš kelis dešimtmečius įsikūrusiame Fonvjėjaus rajone bei talpina 3700 žiūrovų.

Visgi net Europos taurės kovos, geriausiu atveju, užpildo tik pusę tribūnų. Pavyzdžiui, pastarosiose namų rungtynėse su Stambulo „Galatasary“ klubu apsilankė 1965 sirgaliai.

Palyginimui, „Stade Louis II“ arenoje, kurioje rungtyniauja „AS Monaco“ futbolo klubas, praėjusį sezoną rungtynes stebėdavo vidutiniškai po 9243 sirgalius.

Iš kitų valstybių atvykusiems gerbėjams, kaip, beje, ir varžovų klubams, Monakas nėra itin patrauklus dėl didelių apgyvendinimo kainų.

Dėl to dauguma svečių renkasi apsistoti vos už poros dešimčių kilometrų esančiame Nicos mieste.

„Ryto“ klubas, iš Vilniaus išskridęs ankstų antradienio rytą, taip pat gyvena ne pačiame Monake, o jo prieigose.

Pačių „AS Monaco“ krepšininkų išlaikymas, palyginus su kitomis Europos valstybėmis, klubui irgi atsieina nemenką sumą.

Už geresnį vieno kambario butą Monake reikia pakloti bent 3 tūkst. eurų per mėnesį, o už dviejų – mažiausiai 5 tūkst. eurų.

Nieko keisto, kad kainomis Monakas lenkia net tokius miestus kaip Honkongas, Londonas, Ženeva ar Niujorkas.

Gelbėtojas – Ukrainos verslininkas

Į klausimą, kas išlaiko taip brangiai kainuojantį krepšinio klubą, atsakyti galima vienintele pavarde. Tai – iš Donbaso kilęs verslininkas Sergejus Dedečka.

Baigęs Donecko Politechnikos institutą, jis savo karjerą pradėjo finansų sektoriuje bei dirbo tokiuose bankuose kaip „Rodovid“ ir „Soyuz“.

Visgi skandalais apipintos ir galiausiai bankrutavusios bei 35 milijardus žmonių pinigų nusinešusios įstaigos 2012-aisiais Dedečkai sukėlė rimtų nemalonumų.

Į 47-erių verslininką buvo pasikėsinta smarkiai apšaudant jo automobilį, tačiau, laimei, jam pavyko išvengti sužalojimų. 

Tuomet dėl savo gyvybės smarkiai nerimavęs vyras kaip mat paliko Ukrainą ir paprašė prieglobsčio Prancūzijoje.

Studijų metu pats žaidęs krepšinį, pirmąjį savo krepšinio klubą Dedečka įsigijo 2007 metais. Tai buvo tuo metu trečiojoje Ukrainos lygoje besimalęs „Donetsk“.

Per dvejus metus ekipa palipėjo iki aukščiausio šalies diviziono, o klubo jaunimo sistema pritraukė beveik 500 vaikinų ir kelerius metus tęsė sėkmingą veiklą.

Beje, Donetsko komandoje buvo ir lietuviškų pėdsakų – jį 2009 metais treniravo Ramūnas Butautas. Klubas egzistuoti galiausiai nustojo 2014-aisiais, šalyje prasidėjus neramumams.

Nuo 2013-ųjų į „AS Monaco“ investavęs Dedečka po dvejų metų tapo jo prezidentu. 

Ukrainiečio atvykimas ekipai leido plačiau atverti piniginę dairantis legionierių bei pasikviesti pajėgesnius prancūzų žaidėjus.

Tai davė ryškių rezultatų – ekipa trejus metus paeiliui iškovojo Prancūzijos taurę bei sėkmingai grįžo į tarptautinę areną.

Dedečkos piniginės injekcijos ir pasiekimai jam leido greitai įsitvirtinti tarp Monako elito ir jis iki šiol yra dažnai pastebimas kunigaikštystės princo Alberto aplinkoje.

Prieš porą metų Prancūzijos žiniasklaida pranešė, kad Dedečka tapo daugiausiai pinigų į sportą investavusiu verslininku šalies istorijoje.

Šį sezoną „AS Monaco“ biudžetas siekia aštuonis milijonus eurų, iš kurių beveik trys milijonai skirti krepšininkų atlyginimams. Tai – didžiausia suma visoje lygoje.

Pasikvietė patyrusį trenerį

Per dvejus metus iškopusi į aukščiausią Prancūzijos lygą, „AS Monaco“ 2016-aisiais iškart laimėjo jos reguliarųjį sezoną. Taip ji tapo pirmąja per 51-erių metų laikotarpį tai padariusia lygos debiutante.

2016-2017 metų sezone ekipa taip pat pradėjo varžytis FIBA Čempionų lygos turnyre.

„Supratome, kad norint išlaikyti sirgalių susidomėjimą, į Monaką turime prisikviesti pajėgius Europos klubus. FIBA Čempionų lyga mums ir suteikė galimybę tai padaryti“, – prieš porą metų kalbėjo klubo vykdantysis direktorius Oleksijus Jefimovas.

Jau pirmajame savo sezone Monako ekipa nužygiavo iki pat Čempionų lygos finalo ketverto, kur pusfinalyje nusileido Bandirmos „Banvit“.

Antrieji metai turnyre buvo dar sėkmingesni ir komanda pateko į finalą. Jame „AS Monaco“ tik po ypač atkaklios kovos 94:100 pralaimėjo Atėnų AEK.

Jau baiginėjantis praėjusiam sezonui pasigirdo kalbų, kad Monako ekipa gali palikti Čempionų lygą ir keltis į Europos taurės turnyrą.

Birželį pats klubas išplatino pranešimą, kuriame teigė, jog veda derybas su abiejų turnyrų vadovybėmis ir sprendimą priims artimiausiu metu.

Nors „AS Monaco“ galiausiai pasirinko būtent Europos taurę, sakydama, jog tai bus „žingsnis į priekį lygio prasme“, vietinėje žiniasklaidoje buvo neabejojama, jog sprendimą lėmė biurokratinės aplinkybės.

Monako klubo vadovai startui Europos taurėje pasirinko patyrusį slovėnų trenerį Sašo Filipovskį. 

Jis yra treniravęs tokias komandas kaip Liublijanos „Olimpija“, „Banvit“ bei trumpai dirbęs asistentu Maskvos CSKA.

Beje, Filipovskis savo biografijoje turi ir ne tokių gražių įrašų – dirbdamas  Zgoželeco „Turow“ klube, po vieno pralaimėjimo jis buvo taip suerzintas sirgaliaus, kad šiam vožė į veidą ir sulaužė nosį.

Monake slovėnui viskas kol kas klostosi ramiai. „AS Monaco“ pirmajame Europos taurės etape užėmė pirmąją vietą A grupėje, iškovodama septynias pergales iš dešimties.

Tiesa, „Top-16“ etapas prasidėjo pralaimėjimu išvykoje Roko Giedraičio atstovaujamai Berlyno ALBA.

„AS Monaco“ komandoje gana aiškų lyderio vaidmenį užima bosnis Eldeminas Kikanovičius. Puolėjas turnyre vidutiniškai renka po 16,5 taško bei atkovoja 5,2 kamuolio.

Ekipoje taip pat galima išskirti atakuojantį gynėją Yakuba Ouattarą, kuris per rungtynes pelno po 12,2 taško ir sugriebia po 4,2 kamuolio.

„Rytas“ yra komanda, turinti ir patirties, ir talento, – prieš būsimas rungtynes kalbėjo Filipovskis. – Jie gali greitai pasileisti į puolimą, turi gerus gynėjus, pataikančius iš toli. DJ Seeley ir Dominique‘as Suttonas puikiai žaidžia vienas prieš vieną, Arciomas Parachouskis yra tvirtas baudos aikštelėje, tad mums reikės atiduoti visas jėgas abiejose aikštės pusėse.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS