Treneris D. Adomaitis: tai buvo neteisingų sprendimų rungtynės su laiminga pabaiga | kl.lt

TRENERIS D. ADOMAITIS: TAI BUVO NETEISINGŲ SPRENDIMŲ RUNGTYNĖS SU LAIMINGA PABAIGA

Triumfo vakaras, kuris vos nevirto dideliu nesusipratimu. Taip galima pavadinti pirmadienio mūšį pasaulio čempionato atrankoje tarp Lietuvos ir Nyderlandų rinktinių. Iki olandiškos nelaimės lietuvius skyrė tik komandos kapitono nervai.

Vakarykštis pralaimėjimas nebūtų tragedija. Lietuvos rinktinė ir toliau liktų stabilia atrankos grupės lydere, o ramų gyvenimą galėtų užsitikrinti artimiausiame lange.

Ant laurų primigusi Lietuvos rinktinė su motyvuota ir akis varžovams draskyti pasirengusia Nyderlandų komanda atrodė išties vangiai. Plačiai krepšinio visuomenei menkai žinomi atvykėliai lietuvius vertė griebtis už galvų ir lyg solidi komanda baudė šeimininkus už apmaudžias gynybos klaidas.

Kita vertus, chaotišką lietuvių žaidimą galima grįsti argumentais. Dainius Adomaitis savo komandą kiek chaotiškai surinko tik rugsėjo 5-ąją. Tada, kuomet kai kurie žaidėjai klubuose dažniausiai būna baigę intensyvų fizinį pasirengimą.

Priminsite gerai sužaistą mačą su kroatais? Bet analogiškų problemų turi ir kiti favoritai. Šiame atrankos lange prancūzai 68:74 krito Bulgarijoje, Ispanija 65:76 pralaimėjo Ukrainoje, o keturis NBA žaidėjus turintys kroatai vakar 74:79 gavo dūrį Lenkijoje.

Ką toks jėgų balansavimas reiškia? Tą patį, ką nuolat kartoja daugelis garsių krepšinio žmonių – FIBA sistemos ydas.

Tiesa, Lietuvos rinktinė „Siemens“ arenoje susidūrė su kita problema. Ta, kuri neatsispindi jokiame statistikos protokole ir ta, kuri dažnai figūruoja dažno trenerio kalbose.

„Sakiau vyrams prieš rungtynes, kad jei nors vienas iš jūsų eis 95 proc. nusiteikę, tai bus didžiausia klaida“, – po rungtynių pasakojo D. Adomaitis.

Akivaizdu, kad ši klaida buvo padaryta. Kaip kitaip galima paaiškinti faktą, kad lemiamame kėlinyje išbarstomas solidus pranašumas (73:59)?

„Tegul meta jis kiek nori“, – po Charlono Kloofo tritaškio minutės pertraukėlės metu savo žaidėjams rėkė D. Adomaitis.

V. Skaraičio / BFL nuotr.

Auklėtinius drąsinęs D. Adomaitis buvo teisus – 28-erių Nyderlandų rinktinės atakų organizatorius pasižymi puikiomis atletinėmis savybėmis, tačiau ne metimu.

Tačiau metė kiti. Kitoje Nyderlandų atakoje iš toli nubaudė Shane’as Hamminkas (66:73). Čia svečius dukart iš eilės palydėjo Fortūna, tačiau to užsikabinimui jiems pakako.

„Mūsų didžiausia klaida buvo ta, kad pradžioje mums labiau sekėsi puolimas ir mes pradėjome tuo džiaugtis, – po mačo pasakojo Edgaras Ulanovas. – Apsileidome gynyboje, tad jie galėjo sugrįžti. To ir užteko. Olandai galbūt turėjo daugiau spraudimo nei mes, žaidžiantys namuose.“

Būtent ketvirtojo kėlinio pabaigoje antras Nyderlandų kvėpavimas susikirto su lietuvių aplaidumu. Brangiai kainavo tiek Evaldo Kairio pražanga puolime likus žaisti 57 sek., tiek ir nesportinė Ado Juškevičiaus pražanga, likus 20,5 sek. Nors po jos Ch. Kloofas pataikė tik vieną baudą, kitoje Nyderlandams dar priklausiusioje atakoje baudas stojo mesti Yannickas Franke, kuris taip pat realizavo vieną bandymą (73:73).

Ir tada nutiko tai, kas vėliau lietuvius galėjo ir paskandinti. Mindaugas Kuzminskas savo aikštelės pusėje priėmė Manto Kalniečio perdavimą. Kapitonas mojo puolėjui pirštu, nurodydamas prieš Nyderlandų spaudimą kamuolį siųsti toliau. Šis, mėginęs veržtis pats kraštu, kamuolį galiausiai prarado. Ch. Kloofo dėjimas, triumfuojantys olandai ir nuščiuvusi „Siemens“ arena.

Likusias kėlinio sekundes, kaip ir pirmąjį pratęsimą, D. Adomaitis žaidė be Kuzminsko. Milano „AX Armani Exchange“ puolėjas ant suolo dar kurį laiką tysojo šaltu lyg akmuo veidu. Jo veido išraiška tuomet iliustravo visą lietuvių mačo pabaigą.

V. Skaraičio / BFL nuotr.

„Prie manęs ir teisėjas buvo priėjęs bei pasakė, jog nepamena, kada švilpė tokiose rungtynėse, nes pamatė itin daug kvailų sprendimų, – po rungtynių pasakojo Kalnietis. – Klydo ne tik Mindaugas, darėme klaidų visi kaip komanda, tik jos, galbūt, nebuvo pastebimos plika akimi.“

Vėliau apmaudžiai lietuviai suklydo ir pirmojo pratęsimo pabaigoje, kur puikiai atliktus namų darbus pademonstravo Nyderlandų treneris Toonas Van Helfterenas. Iki pratęsimo pabaigos likus žaisti 12,3 sek., Adas Juškevičius po Nyderlandų kamuolio išsimetimo nesugaudė pabėgusio Franke, ir šis vėl pelnė taškus, tik šįkart išplėšusius jau antrą pratęsimą (84:84).

Antrojo pratęsimo viduryje D. Adomaitis pirmą kartą po to košmariško epizodo ketvirtajame kėlinyje į aikštelę vėl metė Mindaugą Kuzminską. Tiesa, netrukus lietuviams pagaliau šypteli sėkmė.

Atletiškasis Nyderlandų varikliukas Ch. Kloofas smeigė tritaškį, kuris šeimininkų padėtį būtų gerokai apsunkinęs. Gal net pavertęs kritine. Bet „Siemens“ arenoje susirinkę sirgaliai greitai sugaudė – metimas išmestas pasibaigus atakos laikui, nors vėliau stebint epizodo pakartojimą, atrodo, jog Mursijos UCAM gynėjui iki pasisekimo pritrūko tik nedidelės sekundės dalies.

O tuomet greitai nutiko tai. Tas pergalingas M. Kalniečio tritaškis, kurį vėliau palydėjo hitas „Seven Nation Army“, nebuvo tiesiog pergalingas metimas.

V. Skaraičio / BFL nuotr.

Tai buvo dar vienas įrodymas, koks svarbus yra šis 32-ejų kaunietis nacionalinei ekipai. Jis atsakingiausiu metu pasielgė taip, kaip turi pasielgti labiausiai patyręs ir daug su šia komanda išgyvenęs žaidėjas.

Apskritai, Kalnietis nebuvo tik auksinė paskutinių sekundžių žuvelė. Rinktinės kapitonas pelnė 21 tašką (3/6 dvit., 5/11 trit.), atkovojo 4 kamuolius ir valdydamas atakas atliko 5 rezultatyvius perdavimus bei mačą vainikavo turėdamas 22 naudingumo balus.

Savo indėlį jis nešė net ir nuo atsarginių suolo, kai savo poilsio metu netaupydamas jėgų šūkavo ant komandos draugų juos statydamas į vietas.

„Mantui drąsos niekada netrūko“, – šyptelėjo D. Adomaitis.

„Mečiau tą metimą, kurį mečiau. Gal jis ir nebuvo labai logiškas, bet Milane turėjau laiko ir ties tuo dirbau“, – juokavo pats M. Kalnietis.

Tai buvo slogus mačas kai kuriems kitiems lietuvių lyderiams, bet rinktinės ikona padarė viską, kad suplanuota šventė nebūtų atidėta.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Jonas

Visi gudrus eikit ir paloskite is idejosdabar visi nori pinigu skina laurus uzsienyje anksciau tai buvo ka ziureti kaip lose is idejos ir buvo patraukli komanda o dabar kas tik sparnus rodo

Vanga

Noriu akcentuoti tik vieną: priešininkų žaidėjai žaidime vienas prieš vieną parodė , kad įvaldę žymiai aukštesnę vertą pasigėrėjimo techniką ir aplošinėjo mūsiškius kaip šiltą vilną .Visą kita matėt patys. Dėkui Dievui, kad mums pasisekė

Vita

Šaunuoliai vyrai.Tokių nervus alinančių varžybų seniai nestebėjau.Net stalą daužiau.Džiaugiuosi pergale...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS