„Žalgirio“ kelyje – Europoje iškilusi krepšinio jėga, išgyvenanti atsinaujinimą | kl.lt

„ŽALGIRIO“ KELYJE – EUROPOJE IŠKILUSI KREPŠINIO JĖGA, IŠGYVENANTI ATSINAUJINIMĄ

Kauno „Žalgiris“ penktadienio vakarą savo aikštėje priims ne tik prasčiausią šio sezono komandą Eurolygoje, bet ir pretendentę į blogiausią pasirodymą reguliariajame sezone istorijoje, kai stipriausios Senojo žemyno lygos varžybos vykdomos naujuoju formatu (nuo 2016-ųjų).

Stambulo „Daruššafaka“, likus trims turams iki Eurolygos pirmojo etapo pabaigos, per 27-erias rungtynes yra iškovojusi 4 pergales. Palyginimui, 2016-2017 metų sezone blogiausią rezultatą užfiksavo Kazanės UNIKS ir Milano „AX Armani Exchange“, surinkusios po 8-ias pergales, o pernai silpniausiai pasirodžiusi „Anadolu Efes“ ekipa sukrapštė 7 pergales.

„Daruššafaka“ sirgaliams belieka su nostalgija prisiminti Davido Blatto eros laikus, kai 2016-2017-ųjų sezone buvo iškovotas kelialapis į Eurolygos ketvirtfinalį, o kitais metais laimėta Europos taurė.

Kardinalūs pasikeitimai Turkijos ekipoje įvyko praėjusią vasarą, kuomet po penkerių metų bendradarbiavimo su klubu iš rėmėjų gretų pasitraukė „Doguš Group“ ir komandos vadovai turėjo dramatiškai susiveržti diržus.

„BasketNews.lt“ prisimena „Daruššafaka“ ekipos greitą iškilimą Europos krepšinio žemėlapyje ir Blatto erą bei apžvelgia pasikeitusią klubo vadovų ateities viziją ir prastų rezultatų priežastį skaičių atžvilgiu šį sezoną.

Pelenės istorija

Stambulo ekipa buvo įkurta dar 1951 metais ir XX amžiuje iškovojo du Turkijos čempionato auksus (1961, 1962), tačiau žvelgiant į šiuos laikus, „Daruššafaka“ klubas ilgą laiką buvo primirštas savo šalyje.

Nuo 1993-ųjų iki 2010-ųjų Stambulo ekipa rungtyniavo aukščiausioje Turkijos lygoje, o geriausias pasiekimas per šį laikotarpį buvo 2001 ir 2002 metais pasiekta trečioji vieta reguliariajame sezone.

2010-aisiais komanda Turkijos čempionate liko 16-oje vietoje ir pasitraukė į žemesnį divizioną, kur trejus metus blaškėsi turnyrinės lentelės viduryje.

Po trejų metų tylos atgaivinti klubą ryžosi konglomeratas, vienijantis skirtingų industrijų kompanijas – „Doguš Group“.

Gauta solidi finansinė injekcija iš karto davė dividendų – „Daruššafaka“ laimėjo antrąją Turkijos krepšinio lygą ir sugrįžo į aukščiausiąją.

Scanpix nuotr.

Naujieji Stambulo ekipos rėmėjai tuo nežadėjo apsiriboti ir 2014-ųjų vasarą pasipildė solidžiais pirkiniais: klubą papildė tokie žaidėjai kaip Renaldas Seibutis, Jamonas Gordonas ar Gašperas Vidmaras, o prie komandos vairo stojo Turkijos krepšinio legenda Oktay Mahmuti.

Nepaisant sėkmingos sezono pradžios ir užimtos trečiosios vietos reguliariajame sezone, „Daruššafaka“ klubo vadovams ambicingus tikslus reikėjo perkelti kitam sezonui – Seibučio atstovaujama ekipa krito Turkijos čempionato ketvirtfinalyje.

2015-aisiais būsimi „Žalgirio“ varžovai sulaukė Eurolygos malonės – gavo vardinį kvietimą į Eurolygą, o prie to stipriai prisidėjo tai, kad „Doguš Group“ yra ir stipriausios Senojo žemyno krepšinio lygos vienas iš rėmėjų.

Sezonas Europoje baigėsi TOP 16 etape, o Turkijoje buvo pasiektas pusfinalis.

Blatto era

V. Mikaičio nuotr.

Pirmasis sezonas Eurolygoje buvo gera įžanga į skambiausius komandos istorijoje metus: klubas 2016-2017-iems surinko 30 mln. eurų biudžetą, o tai leido pasirašyti dvejų metų sutartį su vienu vienu geriausiu specialistu Europoje laikomu Blattu.

Per trumpą laiką vienu turtingiausių klubu Europoje tapusi „Daruššafaka“, subūrė į titulus pretenduojančią ekipą, kurios žaidime pagrindiniais smuikais grojo Bradas Wanamakeris, Willas Clyburnas ir Scottie Wilbekinas.

Vis dėlto Blattui iš pradžių sunkiai sekėsi sustyguoti žvaigždyną ir „Daruššafaka“ balansavo ties iškritimo iš Eurolygos riba jau po reguliaraus sezono, tačiau Turkijos ekipa dramatiškai įšoko į atkrintamųjų traukinį, o jose metė iššūkį Madrido „Real“ klubui, kuriam buvo pralaimėta ketvirtfinalio serijoje 1-3.

Tiesa, Turkijos čempionate medaliais pasidabinti vėl nepavyko – užimta 4-oji vieta.

Greitai Europoje vardą užsitarnavęs klubas prarado vietą stipriausioje Senojo žemyno krepšinio lygoje, o 2017-ųjų vasarą buvo ilgai spekuliuojama Blatto ateitimi Stambule.

Kai Izraelio žiniasklaida trimitavo, kad su Tel Avivo „Maccabi“ klubu Eurolygą laimėjęs strategas grįš į šią ekipą, Blattas paskutinę minutę persigalvojo ir nusprendė pratęsti pradėtą darbą su Turkijos ekipa Europos taurės kovose.

Net ir didžiąją dalį lyderių praradęs amerikietis sugebėjo atvesti „Daruššafaka“ į Europos taurės sostą, įveikęs favoritėmis laikytas Miuncheno „Bayern“ ir Krasnodaro „Lokomotiv“ ekipas.

Vis dėlto, grąžinęs klubą į Eurolygą, Blattas pasirašė sutartį su Pirėjo „Olympiakos“, o iš Stambulo ekipos rėmėjų gretų pasitraukus „Doguš Group“, „Daruššafaka“ turėjo finansinių problemų, o tai lėmė, jog sudėtis buvo performuota kitam sezonui iš pamatų.

Pasikeitusi ateities vizija

Naujuoju klubo generaliniu rėmėju tapo Turkijos pramonės įmonė „Tekfen“, tačiau klubo biudžetas vis tiek drastiškai sumažėjo.

Jau formuojant sudėtį tapo aišku, jog Stambulo ekipai nepavyks išlikti tokiai konkurencingai kaip pastaraisiais metais, nes buvo surinktas niekuo neišsiskiriančių žaidėjų kratinys, kurie savo vardo Europoje nebuvo užsitarnavę.

Per pirmąsias 11 rungtynių vos vieną pergalę su „Daruššafaka“ Eurolygoje pasiekęs Ahmetas Čaki neteko darbo, o jį pakeitęs Selcukas Ernakas iš karto ėmėsi permainų komandoje, kurios sufleruoja pasikeitusią klubo ateities viziją.

Turkijos specialistas nusprendė atsisveikinti su Ray McCallumu ir pradėjo didesnį dėmesį skirti jauniesiems ekipos žaidėjams.

„Manau, jog vietiniai žaidėjai šiame klube turi prisiimti daugiau atsakomybių. Aš tikiu, kad Turkijos krepšininkai turi pakankamai talento ir gali išsiauginti nugalėtojų mentalitetą, kurio šiai komandai labai reikia“, – vasario viduryje kalbėjo Ernakas.

Ir nors atrodo, kad Stambulo ekipos bent jau kurį laiką nematysime Eurolygos žemėlapyje, tačiau toks priimtas sprendimas reiškia klubo vadovų susitaikymą su realybe bei investavimą į ateitį.

Pastaruoju metu patikimais rotacijos žaidėjais tapę Dogušas Ozdemiroglu ir Kartalis Ozmizrakis yra atitinkamai 22-ejų ir 23-ejų metų, o tik po Naujųjų metų į komandos paraišką įtrauktas Mertas Akay, kuris pergalingose rungtynėse su Maskvos srities „Chimki“ surinko 11 naudingumo balų, yra sulaukęs vos 18-os metų.

„Tai žaidėjas, kurį aš sekiau dar jaunimo rinktinėse. Jis jau anksčiau sportavo su komanda, tačiau negalėjo prisijungti rungtynėse, nes labai rimtai žiūri į mokyklą, todėl turėjome paruošti planą, kad Akay’us galėtų viską suderinti. Jis yra „Daruššafaka“ ekipos ir Turkijos rinktinės ateitis“, – dar vasario mėnesį Akay gyrė Ernakas.

Sprendimas pradėti auginti jaunimą yra sunkus pastaraisiais metais milijonais besišvaisčiusiam klubui, ir tai pareikalaus kantrybės, tačiau būtent tai ateityje gali sugrąžinti aukščiausio lygio krepšinį į „Volkswagen“ areną.

Komanda, kuriai labai nesiseka

Jei ne rungtynių pabaigose nusisukanti sėkmė, „Daruššafaka“ ekipos tikrai dabar nevadintume pretendente tapti prasčiausia reguliariojo sezono komanda (pagal naują formatą).

Turkijos ekipa šį sezoną pralaimėjo net devynis mačus šešių taškų ar mažesniu skirtumu. Pirmoje tarpusavio dvikovoje su „Žalgiriu“ taip pat atrodė, kad Lietuvos čempionai patirs pralaimėjimą lygos autsaideriams, tačiau tuomet šeimininkai per paskutinę minutę iššvaistė trijų taškų pranašumą ir patyrė eilinį pralaimėjimą.

Ir taip šį sezoną įvyko ne kartą, todėl skaičiai turnyrinėje lentelėje gali atrodyti apgaulingai.

Žvelgiant į statistiką, „Daruššafaka“ turi problemų abiejose aikštės pusėse.

Ernako auklėtiniai vidutiniškai per mačą pelno po 74,3 taško, nepaisant fakto, kad propaguoja greitą krepšinį (vid. po 83,5 atakos, 4 vieta) ir pagal šį statistikos komponentą užima priešpaskutinę vietą Eurolygoje.

Scanpix nuotr.

Taip pat „Daruššafaka“ yra dažniausiai klystanti (vid. po 13,7) ir prasčiausiai iš toli atakuojanti ekipa (vid. 30,6 proc.), o per mačą praleisdami po 85 taškus yra 14-i lygoje.

Vis dėlto praėjusio sezono Europos taurės laimėtojų žaidime galima įžvelgti ir teigiamų dalykų.

Savo sudėtyje atletiškų aukštaūgių turinti „Daruššafaka“ yra antra pagal atkovotus kamuolius puolime (vid. po 11,6) bei daugiausiai metimų blokuojanti ekipa (vid. po 3,7).

Pirmajame tarpusavio mače prieš „Žalgirį“ su 0 naudingumo balų aikštelę palikęs Toney Douglasas yra neabejotinas „Daruššafaka“ lyderis. Sezono viduryje prie ekipos prisijungęs gynėjas vidutiniškai pelno po 14,8 taško ir renka po 12,2 naudingumo balo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS