Vaikų psichologė: nepasiduokite mažamečių isterijos priepuoliams | kl.lt

VAIKŲ PSICHOLOGĖ: NEPASIDUOKITE MAŽAMEČIŲ ISTERIJOS PRIEPUOLIAMS

  • 0

Kaip elgtis, jei vaiką parduotuvėje ištinka isterijos priepuolis? Ką daryti, kad tokios situacijos nesikartotų? Pagaliau – kaip kylančias emocijas suvaldyti patiems tėvams? Tai – klausimai, į kuriuos atsakymų ieško bemaž kiekviena vaikus auginanti šeima.

Apie incidentą pranešė policijai

Vaikų isterijos priepuoliai gali baigtis net įvairių jų interesus ginančių tarnybų dėmesiu, mat į tėvų elgesį su vaikais visuomenė atidžiau ėmė žvelgti įsigaliojus vadinamajam vaikų nemušimo įstatymui.

Praėjusią savaitę vieno prekybos centro pirkėjai mobiliaisiais telefonais užfiksavo moterį, mušančią maždaug trejų metų verkiančią mergaitę. Apie incidentą informuoti policijos pareigūnai ir vaiko teisių apsaugos specialistai. 

Kaip vėliau žiniasklaidoje teigė vaiko teisių apsaugos atstovai, šeima į jų akiratį iki šiol patekusi nebuvo, o prekybos centre mama nesuvaldė savo emocijų.

Vaikai atranda savo strategijas

Psichologė Indrė Vaidelienė sako, kad tėvams visų pirma reikia išlikti ramiems ir nestiprinti tokio vaiko elgesio, kokio jie nenori stiprinti.

„Jei vaikas užsimanė kažkokio žaislo ir dėl to viešoje vietoje ėmė netinkamai elgtis, o tėvai pasidavė jo emocijoms ir nupirko, taip gali nutikti ir kitą kartą. Atėjęs į parduotuvę vaikas bandys intuityviai gauti tai, ko nori“, – sakė I. Vaidelienė.

Jei vaikas užsimanė kažkokio žaislo ir dėl to viešoje vietoje ėmė netinkamai elgtis, o tėvai pasidavė jo emocijoms ir nupirko, taip gali nutikti ir kitą kartą.

Anot psichologės, vaikai, patys to gerai nesuprasdami, atranda savo strategijas, o tėvams nuolaidžiaujant toks elgesys gali tapti uždaru ratu.

Dėmesį traukia daugybė žaislų

I. Vaidelienė visų pirma pataria su vaikais kalbėtis prieš einant į parduotuvę.

„Žinoma, aš nekalbu apie metų amžiaus vaikus, tačiau apie kiek vyresnius. Nuo kokio amžiaus su vaikais galima kalbėtis? Kuo anksčiau – tuo geriau, tačiau tai priklauso ir nuo kiekvieno vaiko raidos. Galbūt iš pradžių jis nelabai supras, tačiau kuo anksčiau tėvai pradės su vaikais kalbėtis, tuo vaikai anksčiau pradės juos suprasti“, – sakė I. Vaidelienė.

Jei mama ar tėtis paaiškino, kad žaislo nepirks, o šį kartą jį tik apžiūrės, tokią nuostatą turi lydėti ir veiksmai bei savo žodžio laikymasis.

Pixabay nuotr.

Pasak I. Vaidelienės, jei mažametis parduotuvėje triukšmauja, tai nėra gėdinga, o kitų nuomonė – tik laikinas dalykas. Tačiau nenuolaidžiavimas yra vienintelis kelias siekti pačiam vaikui geriausio tikslo.

„Ar vaikai dabar labiau įnoringi, pasakyti negalėčiau – tokio tyrimo nesu atlikusi. Gal tiesiog jie turi daugiau galimybių visko gauti, nei turėjo prieš dešimt ar dvidešimt metų. Pasikeitė laikmetis, o parduotuvėse dėmesį traukia daugybė įvairių žaislų.

Tačiau norint ugdyti vaiko kūrybiškumą per daug žaislų nereikia. Mažiau jų kaip tik padeda, kai jis iš esamų dalykų vaikas susikuria sau žaislą“, – kalbėjo I. Vaidelienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS