4 faktai apie dažniausiai diagnozuojamą odos vėžio formą | kl.lt

4 FAKTAI APIE DAŽNIAUSIAI DIAGNOZUOJAMĄ ODOS VĖŽIO FORMĄ

  • 0

Kartais informacijos apie ligą trūkumas arba neteisingos žinios lemia tai, jog net sergant delsiama kreiptis į gydytojus. Tad prasidėjus saulėtajam sezonui supažindiname su keturiais svarbiausiais faktais apie dažniausiai diagnozuojamą odos vėžio formą – bazalinių ląstelių karcinomą, paprasčiau vadinamą – bazaliomą.

Pagrindinis sukėlėjas – saulės spinduliai

Saulės poveikis yra naudingas sveikatai daugeliu aspektų, tačiau tinkamai nepasirūpinus apsauga nuo utravioletinių spindulių, ji gali sukelti ir nemalonių rūpesčių – pavyzdžiui, bazaliomą. Šis piktybinis odos navikas dažniausiai atsiranda veido srityje – akių kampučiuose, šalia lūpų, ausų krašteliuose. Bazaliomoms būdingas daugybiškumas, t. y. keli židiniai įvairiose kūno vietose, tad šis odos susirgimas gali būti aptinkamas ir kitose atvirose kūno vietose – sprando srityse, galvos plaukuotoje dalyje, galūnėse ir kt. Todėl esant vidutiniam bei aukštam UV indeksui rekomenduotina nepamiršti naudoti apsauginių kremų.

Ligą gali pastebėti pats žmogus

Odos vėžys – vienas iš piktybinių susirgimų, kurį gali pastebėti pats žmogus. Be abejonės, pastebėti įtartinus darinius ant galvos ar ant nugaros, pačiam žmogui sudėtinga. Tokiu atveju visuomet gali padėti artimasis. Dar vienas patarimas – geras apšvietimas ir didelis veidrodis vonios kambaryje. Tai puiki priemonė laiku pastebėti ne tik bazaliomą, bet ir kitus odos susirgimus.

Liga nesukelia fizinio skausmo

Ne paslaptis, kad būtent fizinis skausmas paskatina greičiau kreiptis į mediką. Tuo tarpu pradinių stadijų bazalioma skausmo nesukelia, todėl ir į gydytojus žmonės kreiptis delsia. Klaidinga manyti, kad tik skausmą sukelianti liga yra pavojinga. Tyli liga dažnu atveju gali sukelti dar liūdnesnes pasekmes. Tad jeigu pastebimas įtartinas odos darinys ir jis nepraeina per maždaug dvi savaites net vartojant specialius gydymui skirtus tepalus, būtina kreiptis konsultacijos į dermatologą.

Dažniausiai diagnozuojama, bet pasiduodanti gydymui

Bazalioma – dažniausia, tačiau pati lengviausia odos vėžio forma. Tai reiškia, kad laiku diagnozuota liga gali būti išgydoma taikant nesudėtingus gydymo metodus – operaciją, gydymą tepalais, spindulinį gydymą. Remiantis praktika, anksti diagnozavus ligą, išgydyti pavyksta apie 99 proc. pacientų. Taigi išskirtinė šių navikų savybė yra reti metastazavimo atvejai – mažiau nei 1 proc. ligos atvejų yra nustatomos pažengusios formos. Gydant pastarąsias skiriamas sudėtingesnis gydymas – taikinių terapija. Tačiau net ir šiuo atveju ligos prognozė yra pakankamai gera.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS