5 atvejai, kada praverstų viso kūno magnetinio rezonanso tomografija | kl.lt

5 ATVEJAI, KADA PRAVERSTŲ VISO KŪNO MAGNETINIO REZONANSO TOMOGRAFIJA

  • 5

Viso kūno magnetinio rezonanso tomografija (MRT) Lietuvoje žengia pirmuosius žingsnius: Kauno klinikinėje ligoninėje jau veikia pirmasis toks aparatas. Jis yra įrengtas „Affidea Lietuva“ diagnostikos centre. Pasak centro radiologės Silvijos Jakštienės, užsienyje plačiai taikomas MRT tyrimo metodas naudingas gali būti daugeliui, nors dažnas to nežino.

„Šiuo metu viso kūno MRT tyrimu aktyviausiai domisi profilaktiškai besitiriantys pacientai, žmonės, sergantys onkologinėmis ligomis ir įvairių sričių medikai, bet tai labai siauras ratas žmonių. Iš tikrųjų šis tyrimas galėtų pagelbėti tūkstančiams, nes specifinės techninės galimybės leidžia nustatyti įvairaus spektro negalavimus. Pavyzdžiui, onkoligine liga sergančiajam viso kūno MRT tyrimas naudingas tiek jo psichologinei būsenai, tiek ligos eigos stebėjimui, tam, kad pacientas operatyviai ir neskausmingai sužinotų, jog liga neplinta, arba esant pakitimams būtų adekvačiai gydomas“, – sako S. Jakštienė.

Ji pristato 5 situacijas, kuomet viso kūno magnetinio rezonanso tomografija gali būti naudinga. Specialistė pabrėžia, kad ypač susirūpinti vertėtų, jei jums tinka bent du iš toliau išvardintų veiksnių: tai reiškia, kad esate padidintos rizikos zonoje ir tyrimas, leidžiantis anksti nustatyti patologijas, jums būtų labai naudingas.

Jei Jums daugiau negu 40 metų. Šio amžiaus žmonėms tikimybė turėti sveikatos problemų, iš pradžių net nejuntamų ir nepastebimų, išauga. Viso kūno MRT gali padėti įsitikinti, kad išties esate sveiki.

Jei rūkote. Viso kūno MRT tyrimas padeda aptikti kai kurias ligas, kurias sukelia rūkymas, kol kitos diagnostikos priemonės jų neužfiksuoja. Laiku pradėjus gydyti tokias ligas, jos gali būti sustabdytos dar ankstyvoje stadijoje.

Jei sergate onkologine liga. Viso kūno MRT tyrimas tiksliai nustato metastazes kauluose bei limfmazgiuose, padeda geriau atskirti piktybinius židinius nuo gerybinių bei nešvitina paciento. Taip pat šis tyrimas tinkamesnis ir ligos pirminiam įvertinimui – navikinių židinių nustatymui bei stebėjimui.

Jei jūsų giminaičiams yra nustatyti navikiniai susirgimai. Tokiu atveju esate padidintos rizikos grupėje. Įvertinęs jūsų šeimos istoriją, gydytojas gali rekomenduoti pasidaryti viso kūno MRT  tyrimą, kad galimi navikai būtų rasti laiku.

Jei jaučiate diskomfortą keliančius vidinius simptomus. Skausmas nugaroje, silpnumas kojose, dažnas galūnių tirpimas, sunkumas šlapinantis, nepaaiškinami pasikartojantys skausmai – visi šie simptomai gali nereikšti nieko rimta, bet gali būti ir pirmieji rimtų sveikatos sutrikimų pranašai. Viso kūno MRT tyrimas gali arba patvirtinti, kad esate visiškai sveikas, arba leisti pastebėti sutrikimus laiku, kol juos galima išgydyti.

Viso kūno MRT tyrimas – tai neinvazinė patikra, kurios metu matomi viso kūno ir organų vaizdai. Jis ypač naudingas tiriant pacientus, kuriems gali prireikti daugybės tolimesnių tyrimų. Skenavimo metu galima aptikti navikinius susirgimus, metastazes, uždegiminius židinius, limfmazgius, trauminius ar kitus pažeidimus. Viso kūno MRT patikimai nustato naviko plitimą į kaulus ar kaulų čiulpus, taip pat yra ypač naudingas vaikų ligų diagnostikai, nes nėra jonizuojančios spinduliuotės.

GALERIJA

  • 5 atvejai, kada praverstų viso kūno magnetinio rezonanso tomografija
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Ausra

Sveiki, Nežinau kaip Kaune, bet Vilniuje galima pasinaudoti teritorinių ligonių kasų kompensacijomis. Kadangi aš esu drausta ir jau keli metai kamuoja galvos skausmai, tyriausi ir aš magnetiniu rezonansu pernai, tyrimai nieko nekainavo. Bendros kainos tai čia surašytos: https://www.medcentras.lt/lt/paslaugos/instrumentiniai-tyrimai/magnetinio-rezonanso-tomografijos-mrt ,bet jei jūs, Danute, esate drausta, tai gal irgi nemokamai gautųsi pasitikrinti.

v

viso kuno magnetinis rezonansas kainuoja 500 euru atliekamas kaune josvainiu gatve 2

kaip

as paprasiau rezonansinio tyrimo tai man ciniskai buvo pareiksta kad man nieko nera ir tai senatvinis sindromas vienu zodziu mirk. kolkas dar nesakysiu kas tai pasake bet del savo sveikatos turiu kovoti pats ne medikams Hipokratas tik grazus vardas nuo viduramziu kuomet dar buvo idealai ir uzuojauta zmogui
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS