Abiturientės gyvenimą sukrėtusi tragedija: sukniubo ir šaukė, kad miršta | kl.lt

ABITURIENTĖS GYVENIMĄ SUKRĖTUSI TRAGEDIJA: SUKNIUBO IR ŠAUKĖ, KAD MIRŠTA

Abiturientės Ugnės ir jos tėčio gyvenimas per vieną akimirką apsivertė aukštyn kojomis. Dėl staiga plyšusios kraujagyslės mergina buvo paralyžiuota. Užtruko, kol buvo nustatyta tikroji diagnozė, skirtas adekvatus gydymas. Laimei, dabar Kauno klinikose gydomos merginos būklė gerėja.

Gydymas efektyvus

Darius Lavickas ir jo dukra Ugnė yra mažeikiškiai, bet pastaruoju metu apsigyveno Kaune. Tiesa, ne savo noru. Mergina čia gydoma po to, kai jai staiga pasireiškė labai sunki ir labai reta patologija – stuburo smegenyse plyšo kraujagyslė.

Taip nutiko dėl aneurizmos – nenormalaus smegenų kraujagyslės dalies išsiplėtimo. Suplonėjus ar susisluoksniavus kraujagyslės sienelei, ji išsipučia lyg maišelis ar balionas. Pavojingiausia, kad ta vieta bet kada gali plyšti.

Apie šią Ugnės patologiją išsiaiškinta ne iš karto. Paniką jai, artimiesiems kėlė ne tik sunki būklė, bet ir nežinia, kas nutiko, kodėl, kaip gydytis.

"Šiuo metu pacientė yra gydoma Kauno klinikų filiale Vaikų reabilitacijos ligoninėje "Lopšelis". Ja rūpinasi daugiadalykė gydytojų specialistų komanda. Pasakyti tikslias prognozes dar yra per anksti dėl sudėtingos patologijos, tačiau jos būklė gerėja – pacientė po truputį pradeda judėti", – vilties teikė Kauno klinikų Viešosios komunikacijos tarnybos vyriausiosios specialistės Eglės Audickaitės atsakymas.

Netikėta kaip perkūnas

Ugnės tėtis pasakojo, kad viskas įvyko labai staiga.

"Tą dieną mes su dukra ramiai pasivaikščiojome po Mažeikius, po parduotuves. Grįžome namo, po kurio laiko ji atsisėdo ruošti pamokų. Apie aštuntą valandą, gal kiek vėliau, į kambarį, kuriame buvau, staiga įbėgo dukra paklaikusiomis akimis, čiupinėdama sau sprandą, nugarą, pradėjo rėkti, kad skauda nežmoniškai, prašė pagalbos, šaukė, kad miršta, sukniubo ant lovos", – siaubingas akimirkas prisiminė D.Lavickas.

Kol atvyko medikai, mergina, tėvo teigimu, jau buvo paralyžiuota. Kojas ir rankas šiek tiek dar judino, bet sakė, kad nebejaučia kūno. Medikams pabandžius ją pakelti šaukė iš skausmo, bet pati pajudėti nebegalėjo.

Važiuojant į ligoninę Ugnė tėčiui tarstelėjo, kad nebevaldo šalinimo organų, skundėsi dideliu skausmu sprando srityje. Šiauliuose mergina kažkiek pajudino kojas ir rankas, bet jas jautė kaip svetimas, kaip medines, nutirpusias. Pati nesėdėjo, galėjo tik gulėti.

Tėvo teigimu, medikai iš pradžių spėjo, kad jo dukrai – depresija, nerimo sutrikimas, psichosomatinė liga. Deja, būklė tik blogėjo.

Ji nepalūžta, labai nori pasveikti, vaikščioti. Gydytojai sako, kad reikės daug laiko ir daug darbo. Pirmieji mėnesiai yra svarbiausi.

Didžiulis noras pasveikti

Po keturių dienų Ugnė iš Šiaulių ligoninės buvo atvežta į Kauno klinikas.

"Čia buvo atlikti tyrimai magnetinio rezonanso metodu, kuris parodė sunkią ligą. Plyšo kraujagyslė ir užliejo stuburo smegenis, dėl to ištiko paralyžius. Dėl nepakeliamo skausmo dukra negalėjo miegoti. Nemiegodavome abu", – atsiduso vyras.

Jis aiškino apie medikų atliktą sudėtingą operaciją, per kurią sutvarkytas kraujagyslių darinys, atverti stuburo smegenų dangalai, kad tindami nespaustų smegenų. Ugnei buvo atliktos dvi operacijos.

D.Lavickas džiaugėsi, kad kvėpavimas ir širdies veikla normalizavosi, tačiau tam, kad Ugnė pati galėtų sėdėti ar pakelti koją, dar reikės daugybės pastangų.

"Kasdien nors po mažą mažą judesiuką padarome – vis į priekį. Mankštinamės, Ugnė yra masažuojama", – pažanga džiaugėsi vyras.

D.Lavickas didžiuojasi dukros stiprybe.

"Ji nepalūžta, labai nori pasveikti, vaikščioti. Gydytojai sako, kad reikės daug laiko ir daug darbo. Pirmieji mėnesiai yra svarbiausi, bet neaišku, kaip mums toliau seksis. Gydytojai sakė, kad stuburo smegenų kraujagyslės plyšimas yra retas reiškinys, patys studijavo užsienio literatūrą", – kalbėjo tėvas.

Jis pridūrė žinąs, kad šiais metais antras vaikas operuotas dėl panašios diagnozės.

Prašo pagalbos

Vaikų reabilitacijos ligoninėje, kur šiuo metu gydoma Ugnė, jai užtikrinama visapusiška pagalba, bet finansinės pagalbos reikės išėjus iš ligoninės.

"Dėl galimybių pasveikti gydytojai, kaip ir mes, nusiteikę optimistiškai, bet nereikia pamiršti, kad tai sunki ligonė. Juolab kad sprando srityje stuburo smegenyse dar ne viskas sutvarkyta. Kraujagyslių darinį užkimšti pavyko apie 60 proc. Trūkio pasikartojimo tikimybė – 10–20 proc. Reikia saugotis hormonų pusiausvyros sutrikimų, traumų, kad neišprovokuotų pasikartojimo. Ateitis parodys, kokios galimybės pasveikti", – dėstė D.Lavickas.

Rūpindamasis dukra, jis bando ieškoti teisybės dėl iš pradžių ją bandžiusių gelbėti medikų veiksmų. Vyras įsitikinęs, kad jeigu teisinga diagnozė būtų nustatyta bent diena anksčiau, Ugnės būklė nebūtų taip sunkiai komplikavusis, mergaitei būtų bent kiek lengviau pasveikti.

Kol Ugnė, gydytojų ir artimųjų padedama, stengiasi sveikti, tėvas suka galvą, ko griebtis, kad jos reabilitacijos procesas nesustotų ir nesulėtėtų, kai ji bus išleista iš ligoninės.

Pastaruoju metu D.Lavickas nedirbo, nes pats turi sveikatos problemų.

"Prieš nelaimę du mėnesius turėjau nedarbingumo pažymėjimą. Mano pragyvenimo šaltinis – pašalpa, lygi 238 eurų. Jos turi užtekti trims asmenims", – skaičiavo vyras.

Po skyrybų su juo liko gyventi du vaikai – Ugnė su dabar jau aštuoniolikmečiu broliu.


Norintieji prisidėti prie Ugnės sveikimo, kai ji bus išleista iš ligoninės, gali padaryti aukodami lėšas:

MAŽEIKIŲ NEĮGALIŲJŲ CENTRAS, sąsk. Nr. LT937300010075188514, "Swedbank", mokėjimo paskirtis: parama Ugnei Lavickaitei;

Darius Lavickas, sąsk. Nr. LT797300010086009310, "Swedbank", mokėjimo paskirtis – parama;

PayPal sąskaita – darevicus@gmail.com.

GALERIJA

  • Būklė: Ugnei diagnozuota itin reta patologija.
  • Ugnė
  • Ugnė
  • Ugnė
  • Ugnė
D.Lavicko asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Nieko nepadarysi

Taip ir bus, kol mokesčių mokėtojų pinigai bus taškomi e_sveikatoms ir e_receptams diegti, užuot pirkus diagnostinę aparatūrą ir sudarius medikams sąlygas tobulintis.

Manau ir siulau prie to.

Atsiprasau ,ne Mazeoikiu ,o Siauliu liginine.

Manau ir siulau.

Stai ministrenkiek svarbiu darbu turetum nudirbti,o ne uzsiimtyi smulkmenom.Darbo ir pajamu duoti Lenkijos farmacininkam.kaip islaikyti sunkiai sergancia mergaite 4 parsa nepasiunciant i aukstesnio lygio ligonines.manau tevasturetu paduoti i teismair visa islaikymajo seimai pribvalo apmoketi Mazeikiu ligonine uz aplaiduma,nekompetencija.O ministrui papeiokimair atsistatydinti ....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS