Akių ligos: kurių simptomų ignoruoti nevalia? | kl.lt

AKIŲ LIGOS: KURIŲ SIMPTOMŲ IGNORUOTI NEVALIA?

Sakoma, kad akys – sielos veidrodis, tačiau tai – ir tikriausias ligų pranašas. „Klaidinga manyti, kad akys skirtos tik regėjimui ir pas oftalmologą reikia lankytis, kai atsiranda regėjimo problemų“, – sako gydytojas Alvydas Unikauskas ir priduria, kad net ir nedidelės akių problemos gali įspėti apie pavojingas ligas.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, pastaraisiais metais didėja sergamumas akių ligomis, o žmogaus vidutinė gyvenimo trukmė sumažėjo keleriais metais. Ar akys ir gyvenimo trukmė gali būti susiję dalykai?

„Ryšys gali būti tada, kai akys išduoda ligos požymius, bet nieko dėl to nedarote ir sulaukiate rimtų pasekmių“, – teigia A. Unikauskas.

Jausmas, kai akys drumzlinos, drumzlių priepuoliai kartojasi, o juos lydi šviesos blyksniai, apibūdinamas žaibo blykstelėjimu. Tai gali reikšti užpakalinę stiklakūnio atšoką ir baigtis tinklainės plyšimu.

Užpakalinė stiklakūnio atšoka labiau būdinga vyresniame amžiuje. Įprastai ji nutinka žmonėms virš 50 m. arba jaunesniems, dažniau – trumparegiams. Stiklakūnis – skaidri cheminė medžiaga, užpildydamas akies obuolį, jis prispaudžia tinklainę. Jei stiklakūnis pradeda trauktis ir tolsta nuo tinklainės, jis gali atšokti. Šis procesas nėra skausmingas, dėl to žmonės neretai neatkreipia dėmesio į simptomus. Dauguma, kuriems diagnozuota ši liga, nesulaukia rimtesnių pasekmių keletą mėnesių ar ilgiau, taigi yra laiko gydymui. Tačiau jei įplyšimu nesirūpinama, jis gali baigtis aklumu.

Raudonos ašarotos akys – ne tik nemigos požymis. Tai gali reikšti keratitą – akies ragenos uždegimą, o jis ir sukelia paraudimą arba skausmą. Anksti pastebėtas keratitas išgydomas lengvai, tačiau delsiant ilgai gresia prarasti regėjimą.

Gairės: akių ligos, akys
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nusivylusi

Rašote gražiai,o apsilankius pas gydytoją,gauni dirbtinėms ašaroms receptą ir viskas.Tikriausia kai jau viskas blogai,tada tik kažką tiria.Man dažnai akyse būna lūžinėjimai,kad net dirbt negaliu,bet tuo laiku juk pas gydytoją nepapulsi,o vėliau sako,tai matyt kažkoks krešuliukas pasitaikė ir visas gydymas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS