Dažnesnius peršalimo susirgimus bei komplikacijas gali lemti ir stresas | kl.lt

DAŽNESNIUS PERŠALIMO SUSIRGIMUS BEI KOMPLIKACIJAS GALI LEMTI IR STRESAS

  • 0

Stresas – vienas pagrindinių imuninės sistemos priešų. Greitas gyvenimo tempas, nauji iššūkiai, ar pokyčiai lemia vis dažnesnę įtampą, o tai didina riziką susirgti įvairiomis ligomis.

Šaltuoju metų laiku ypač padidėja peršalimo tikimybė. Vengti stresinių situacijų ar mokytis suvaldyti savo emocijas reikėtų visiems, tačiau, pasak sveikatos specialistų, didžiausią pavojų streso sukeliamos pasekmės gali turėti vaikams ir senjorams.

„Eurovaistinės“ farmacininkas Dainius Viederis sako, kad žmonėms, kurie jaučia nuolatinę įtampą, dažniau gresia ne tik užkečiamų ligų susirgimai, bet ir galimos komplikacijos. Jis paaiškina, jog ilgalaikis stresas dažnai sutrikdo miego kokybę, o tai labai paveikia organizmą. Nemažą įtaką atsparumui daro ir tai, kaip žmonės elgiasi paveikti streso.

„Jokiu būdu negalima tikėtis, kad įveikti stresą gali padėti alkoholis – jis ne tik nepadeda išspręsti sunkumų, bet taip pat neigiamai veikia imuninius procesus ir didina ligų riziką. Svarbūs ir streso metu atliekami nevalingi judesiai, pavyzdžiui, pieštuko ar rašiklio kramtymas peršalimo sezono metu padidina tikimybę užsikrėsti“, – nurodo vaistininkas.

Norint išvengti peršalimo, reikėtų mokytis valdyti stresą, stengtis atsipalaiduoti, mąstyti pozityviai.

Pavojingas visiems

Farmacininkas pastebi, jog daugiausiai streso patiria jauno ir vidutinio amžiaus žmonės, kuriems didžiausią įtaką daro šių dienų tempas. Tačiau jis nesvetimas ir vaikams bei senjorams, o būtent šių amžiaus grupių žmonėms streso padariniai yra pavojingiausi.

„Senjorų organizmas yra imliausias infekcijoms, todėl padidėjusi komplikacijų galimybė jiems gali būti itin pavojinga, ypač tiems, kurie serga lėtinėmis ligomis. Vaikų patiriamas stresas neramina ne tik dėl susilpnėjusio imuniteto ir dažnesnių peršalimo ligų, reikia nepamiršti, jog mažyliai yra itin jautrūs, tad stresas gali paveikti tolesnį psichologinės sveikatos vystymąsi“, – pažymi vaistininkas.

Nereikėtų pamiršti ir kitų amžiaus grupių. Nors sveiki vidutinio amžiaus žmonės įprastai peršalimą įveikia lengvai, pasak farmacijos specialisto, patiriant ilgalaikę įtampą, gali mažėti ir organizmo gebėjimas kovoti prieš navikines ląsteles, stresas gali neigiamai paveikti širdies ir kraujagyslių sistemos būklę.

Pozityvus mąstymas ir miegas

Norint išvengti peršalimo, reikėtų mokytis valdyti stresą, stengtis atsipalaiduoti, mąstyti pozityviai. Farmacininkas sako, kad žaibiško rezultato tikėtis nereikėtų, tačiau neslopinamas natūralus organizmo gebėjimas gintis nuo virusų galiausiai gali suteikti nemažai naudos. Į pagalbą galima pasitelkti ir B grupės vitaminus bei žoleles.

„Sustiprinti nervinės sistemos stabilumą gali padėti B grupės vitaminų kompleksas, jis gali būti praturtintas įtampą mažinančiais augaliniais ekstraktais. Naudinga pasiflora, melisa, ramunėlė ar sėjamoji aviža“, – išskiria D. Viederis.

Jis primena, kad miego kokybė labai svarbi organizmo būklei. Jei nerimas sutrikdo miego kokybę, kamuoja nesibaigiančios mintys – vakarais galima pasitelkti stipresniu slopinančiu poveikiu pasižyminčius raminančius derinius su apyniu, sukatžole ir valerijonu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS