Greitąją pagalbą teikia tikri profesionalai | kl.lt

GREITĄJĄ PAGALBĄ TEIKIA TIKRI PROFESIONALAI

Kad ir kuriame Lietuvos regione patektume į nelaimę ar staiga užpultų liga, galime būti tikri, kad greitoji medicinos pagalba bus suteikta operatyviai ir profesionaliai.

Pasitikrinti ir pasimokyti

Tikrai aukštą savo darbo profesionalumo lygį Lietuvos ir kai kurių užsienio šalių greitosios pagalbos medikai parodė praėjusią savaitę Kaune vykusiose greitosios medicinos pagalbos žaidynėse. Jose dalyvavo 21 komanda iš Lietuvos ir dar šešios iš užsienio.

Jei atsitiktų nelaimė važiuojant siauru, storais medžiais įrėmintu keliu pro Šilutę ir mums prireiktų skubios medikų pagalbos, atskubėtų vieni geriausių greitosios medicinos pagalbos specialistų šalyje. Jiems žaidynėse atstovavusi brigada tapo nugalėtoja tarp rajonų komandų.

„Tokios medikų žaidynės suteikia galimybę pasitikrinti savo darbo rezultatus, pamatyti, kaip dirba kiti, gauti patarimų ir pasitreniruoti“, – kukliai kalbėjo geriausios šalies rajono komandos atstovė Šilutės rajono greitosios medicinos pagalbos stoties bendruomenės slaugytoja Gitana Mockienė.

Jos darbo stažas – 19 metų, tokiose žaidynėse medikė dalyvavo jau antrą kartą, bet lengva, pasak jos, nebuvo.

Ligoniais buvo savanoriai

Žaidynėse, kurias būtų galima pavadinti medikų varžybomis, greitosios pagalbos brigadoms teko teikti skubią medicinos pagalbą sudėtingiausiomis situacijomis įvairiems labai sunkiems ligoniams.

Medikai gaivino sužalotus autobuso keleivius, iš mirties nagų plėšė nuo meningokoko infekcijos merdinčius vaikus, priėmė gimdymus viešajame transporte, guodė ir ramino paskutinės stadijos vėžiu sergančius žmones, nesutriko masinės nelaimės aukų gelbėjimo operacijoje. Laimė, tai buvo improvizuotos situacijos, tačiau medikai šitaip rengiasi ir galimoms realioms.

Nukentėjusiuosius vaidino savanoriai.

„Mūsų pacientai savanoriai buvo gerai nusiteikę, daug juokavo, tad ir mums tai kėlė nuotaiką, teikė jėgų“, – netipiškus darbo niuansus pakomentavo miestų kategorijoje nugalėjusios Šiaulių greitosios pagalbos stoties komandos atstovė bendrosios praktikos slaugytoja Eglutė Kirkienė.

Sunkiausia šiauliečiams pasirodė psichologinė užduotis, kai reikėjo padėti paskutinės stadijos onkologine liga sergančiai moteriai. Anot E.Kirkienės, savanorė, kuri vaidino ligonę, atrodė labai gražiai ir nebuvo panaši į sergantį žmogų.

Šiaulietė tvirtino, kad žaidynės buvo labai gerai organizuotos. Medikų darbą stebėjo budri ir reikli vertinimo komisija, bet profesionalai dėl to taip pat nesutriko.

„Mes žinojome, kokius klausimus reikia pacientams užduoti, ką daryti. Konkurencijos nejutome, nors, pavyzdžiui, yra ko pasimokyti iš Kauno greitosios pagalbos stoties paramedikų. Apskritai kauniečiai turėjo dideles palaikymo komandas, o tai daro teigiamą įtaką varžybose“, – dalijosi įspūdžiais E.Kirkienė.

Jei susirgtume Kazachstane

Geriausia užsienio komanda pripažinta brigada iš Kazachstano. Jos atstovai teigė, kad Kauno medikai turi galimybę dirbti modernesne ir geresnės kokybės technika nei jie.

Kazachstaniečiai su lietuviais kolegomis vyko ir į keletą iškvietimų pas ligonius. Pasiteiravus, ar neiškilo sunkumų bendraujant su pacientais, jie tik nusišypsojo.

„Pasitaikė ir rusakalbių, todėl susikalbėjome. Su kitais padėjo kolegos“, – pasakojo Elena Ryzbinina.

Jos kolegoms Omarui Nurgali ir Erzhanui Dzhandralievui didelių įspūdžių paliko ne tik žaidynės, kuriose jie dalyvavo pirmą kartą, bet ir Kaunas, jo gyventojai, sveiki ir net sergantys.


Nerijus Mikelionis

Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius

Greitosios medicinos pagalbos žaidynės – tai galimybė parodyti, kaip dirba medikai, ugniagesiai, policininkai. Pastebėjau, kad žmonėms sunku suprasti, kodėl į nelaimės vietą atvykusi greitoji pagalba nepuola gelbėti sužeistųjų. Pirmas atvykęs medikų ekipažas paprastai imasi vadovauti. Nelaimės vietoje turi būti sukurta struktūra, aiškiai paskirstyti vaidmenys. Negali kilti chaosas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS