Gripas vis labiau šiepia dantis | kl.lt

GRIPAS VIS LABIAU ŠIEPIA DANTIS

Gripas šiemet nuožmus – dar tik įsibėgėjant sezonui, jau pareikalavo ne vienos gyvybės. Pirmosios gripo aukos užregistruotos ir uostamiestyje. Klastinga liga pasiglemžė mergaitės ir dvejų vyrų gyvybes.

Nusinešė tris gyvybes

Praėjusią savaitę Klaipėdos universitetinėje ligoninėje nuo gripo komplikacijų mirė du vyrai – 56 ir 91 metų. Abu jie buvo gydyti Reanimacijos skyriuje.

Jaunesnis vyras porą savaičių gulėjo ligoninės Reanimacijos skyriuje. Į ligoninę vyras pateko jau būdamas sunkios būklės dėl kilusios gripo komplikacijos – plaučių uždegimo. Tad gydytojai nuo pat pirmos dienos kovojo dėl jo gyvybės.

Garbingo amžiaus vyras ligoninėje gulėjo gerokai trumpiau – šiek tiek daugiau nei parą. Jis taip pat sirgo gretutinėmis ligomis. 91 metų paciento išgelbėti nepavyko dėl kilusio prieširdžių virpėjimo.

Kaip sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų departamento vadovė Jolanta Česienė, abu vyrai į ligoninę kreipėsi jau sunkios būklės, abu buvo neskiepyti.

Kiek vėliau sulaukta dar vienos liūdnos žinios – gripas pasiglemžė Klaipėdos vaikų ligoninėje gydytos 10 metų mergaitės gyvybę. Jos išgelbėti nepavyko dėl kilusių ligos komplikacijų. Tai jauniausia šių metų gripo sezono auka Lietuvoje.

Ilgėja liūdnoji statistika

Liūdnojoje gripo statistikoje Klaipėdoje atsiduria tarp lyderių. Per šį gripo sezoną uostamiestyje užregistruotos trys šios klastingos ligos aukos.

Daugiausia mirčių nuo gripo užregistruota Panevėžyje – keturios, kituose miestuose – po vieną atvejį.

Nors klaipėdiečiai kalba apie dar vieną galimą gripo auką – septynmetį berniuką, tačiau kol kas tokia galima jo mirties priežastis nėra patvirtinta.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Rima Šimkuvienė patikslino, kad 2018–2019 m. gripo sezoną Klaipėdos apskrityje užregistruotos 3 mirtys – 2 suaugusiųjų ir 1 vaiko, kurie užgeso nuo gripo ir jo sukeltų komplikacijų. Visi trys buvo Klaipėdos miesto gyventojai.

Per praėjusių metų gripo sezoną Klaipėdos apskrityje nuo gripo mirė du žmonės, iš jų vienas – Klaipėdos miesto gyventojas. Prieš porą metų gripo sezono metu mirčių nuo gripo neužregistruota.

Abu skyriai – pilni

Sergančiųjų gripo komplikacijomis antplūdį Klaipėdos universitetinė ligoninė pajuto prieš trejetą savaičių.

"Abu ligoninės infekciniai skyriai pilni sergančiųjų gripu. Tiesa, pas mus nėra tokia įtempta situacija kaip Klaipėdos vaikų ligoninėje. Mes turime, kur guldyti pacientus, esame tam pasiruošę", – sakė departamento vadovė J.Česienė.

Į ligoninę guldomi tik tie pacientai, kuriems kilo gripo komplikacijų. Vyresnio amžiaus pacientai dažniausiai turi ir gretutinių ligų, tad jų gydymas kur kas sudėtingesnis.

Į ligoninę dėl gripo komplikacijų taip pat pateko kelios nėščiosios. Gydytoja jų būklę įvardijo kaip pavojingą.

Dažniausiai pasitaikanti gripo komplikacija – plaučių uždegimas. Tuomet greitai vystosi kvėpavimo nepakankamumas ir kyla grėsmė gyvybei.

Praėjusios savaitės pabaigoje Reanimacijos skyriuje dėl gripo komplikacijų buvo gydomos dvi vyresnio amžiaus moterys.

Šiųmetis gripas – grėsmingas

"Kasmet situacija dėl gripo yra sudėtinga, nes ligoninėje susiduriame su jau išsivysčiusiomis komplikacijomis. Šiemet, atrodo, gripas yra kur kas grėsmingesnis, iškart nustatomos komplikacijos", – pastebėjo J.Česienė.

Šiemet visiems pacientams patvirtinamas A tipo gripo virusas – kur kas pavojingesnis ir agresyvesnis nei kiti, sukeliantis epidemijas ir net pandemijas.

Pasak departamento vadovės, pernai būta įvairesnių gripo tipų – A ir B, tad ir pacientų būklės neatrodė tokios grėsmingos kaip šiais metais.

Vaikų būklė – geresnė

Viename iš infekcinių skyrių gydomi vaikai, kurių amžius labai įvairus – nuo kūdikių iki jau vyresnių. Nors čia mažieji taip pat patenka dėl gripo komplikacijų, tačiau jų būklė būna kur kas geresnė nei suaugusiųjų.

"Neturime tokių vaikų, kuriuos dėl sunkios būklės reikėtų gydyti Reanimacijos skyriuje", – reziumavo departamento vadovė.

Nedarbingumo pažymėjimas – telefonu

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad teritorijose, kuriose paskelbta gripo epidemija, susirgus ir negalint atvykti pas šeimos gydytoją, į gydymo įstaigą galima kreiptis ir telefonu.

Tokiu atveju nedarbingumo laikotarpis prasideda nuo tos dienos, kai pacientas kreipėsi į gydymo įstaigą, o vizitas pas gydytoją nukeliamas vėlesniam laikui. Tokia yra supaprastinta ir šiuo metu galiojanti kreipimosi tvarka gripo epidemijos metu.

Sergančiajam paskambinus į savo polikliniką, paciento sveikatos istorijoje gydytojas surašo jo nusiskundimus, surinktą anamnezę, suteiktas režimo bei gydymo rekomendacijas. Tokiu atveju pacientui nebereikia vykti į gydymo įstaigą, gaišti laiko ir jis gali greičiau pradėti gydytis pagal gydytojo paskirtą režimą.

Jei gydytojas, įvertinęs pateiktą informaciją apie paciento sveikatos būklę, nenustato būtinumo jį siųsti gydyti stacionariai, pacientui paskiriamas vizito laikas, tačiau ne vėliau kaip po 3 kalendorinių dienų. Jei ši diena sutampa su poilsio ar švenčių dienomis, pacientas pas gydytoją turi atvykti ne vėliau kaip pirmąją darbo dieną po poilsio ar švenčių dienos.

Kaip saugotis nuo gripo?

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, nors skiepai yra pati efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų, nereikėtų pamiršti ir nespecifinių gripo bei ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų prevencijos priemonių:

• tinkamai ir dažnai plauti rankas, nusiplovus jas nusausinti;

• vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis;

• vengti masinio žmonių susibūrimo vietų;

• laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo rekomendacijų – prisidengti nosį ir burną, vienkartines nosinaites nedelsiant išmesti, nusiplauti rankas;

• neplautomis rankomis stengtis neliesti akių, nosies ir burnos;

• gerai vėdinti patalpas;

• susirgus kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, neiti į darbą, sergančių vaikų neleisti į vaikų ugdymo įstaigas, gydytis, kaip nurodė gydytojas;

• sergantys gripu asmenys apsaugoti kitus gali dėvėdami medicinines kaukes, kurios sulaiko kvėpavimo takų sekretus kosint ar čiaudint, sveiki žmonės slaugydami sergantį asmenį taip pat turėtų dėvėti medicininę kaukę.

GALERIJA

  • Rizika: gydytojai pastebi, kad šiemet siaučiantis A tipo gripas – kur kas pavojingesnis ir grėsmingesnis.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Sirgti apsimoka

Po mokesčių reformos: Ligos išmoka - 62,06 proc. žmogaus vidutinio darbo užmokesčio. Ligos išmoka slaugant šeimos narį - 65,94 proc. žmogaus vidutinio darbo užmokesčio. Tokia tat SODROS informacija.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS