Kumpis ir sumuštinis su dešra – tylieji žudikai? | kl.lt

KUMPIS IR SUMUŠTINIS SU DEŠRA – TYLIEJI ŽUDIKAI?

  • 4

Visos jūsų mėgstamos dešros, rūkyti lašiniai, mėsos vyniotiniai ar kumpiai – tai peilis jūsų sveikatai ir gyvybei, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Todėl jis siūlo įsivaizduoti, kiek riekelių tokios dešros suvalgytumėte, jei vietoje visiems žinomo žymėjimo „E“ mėsos gaminių etiketėse atsidurtų žodžiai „vėžys“, „cukrinis diabetas“, „Alzheimeris“ ar tiesiog „mirtis“.

 

„Mėsos perdirbimo procese naudojami maisto priedai nitritai. Tai konservantai, į mėsą dedami skoniui ir spalvai pagerinti, vartojimo terminui pailginti bei mikrobiologinei saugai palaikyti. Reaguodami su mėsos pigmentu mioglobinu, jie nudažo mėsą gražia rožine spalva. Šios medžiagos gali sukelti vėžį, cukrinį diabetą ar Alzheimerio ligą. Visa tai reiškia greitesnę mirtį", – sako profesorius. 

Nitritai maisto priedų sąraše žymimi nuo E249 iki E252. Jų galima rasti daugelio mums įprastų produktų sudėtyje: dešrainiuose, rūkytame, keptame kumpyje, skrudintoje šoninėje, saliamyje, rūkytose ir „šviežiose“ dešrose bei dešrelėse su nitritais, sūdytoje konservuotoje jautienoje, „daktariškoje“ ir kitose „virtose“ dešrose su nitratais, džiovintoje jautienoje, rūkytoje, keptoje šoninėje.

Organizme virsta nuodingais junginiais

„Nekepkite, nerūkykite dūmuose mėsos ar jos gaminių su nitritais“, – įspėja profesorius. Jo teigimu,  kepant ar kitaip apdorojant aukštoje temperatūroje, rūkant dūmuose mėsą su nitritais, virškinimo trakte susiformuoja nuodingi junginiai nitrozaminai.  Nitrozaminai – yra mutagenai ir kancerogenai, sukeliantys virškinimo trakto auglius gyvūnams.

„Ne veltui jau keletą metų Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skelbia, kad kepta ar kitaip apdorota perdirbta mėsa – vėžį sukeliantis maistas. Jis smarkiai didina riziką sirgti žarnų adenoma, žarnų vėžiu, šlapimo pūslės vėžiu“, – sako A. Unikauskas.

Jis pastebi, kad, tyrimų duomenimis, padidėjęs produktų su nitritais vartojimas padidina vaikų I tipo diabeto riziką.

Kelia pavojų gyvybei

Natrio nitritai, patekę į kraują, pakeičia hemoglobino geležies valentingumą ir sudaro methemoglobiną, kuris negali prisijungti deguonies. Pasak profesoriaus, methemoglobinas sumažina kraujo gebėjimą transportuoti deguonį ir sukelia audinių hipoksiją.

„Iš esmės tai veninis kraujas – jame „nėra“ deguonies. O tai – pavojus gyvybei. Žmogaus organizme vystosi klinikiniai apsinuodijimo požymiai: pykinimas, vėmimas, viduriavimas, silpnumas, galvos skausmai, kt. Sutrinka vystymasis, raida“, – vardija daktaras.

Gali būti Alzheimerio priežastimi

Tyrimai rodo, kad padidėję natrio nitrito suvartojimo kiekiai  kenkia smegenims, sako A. Unikauskas. Atlikus tyrimus su gyvūnais, nustatyta, kad dideli nitrozamino (iš nitritų susiformavusių junginių) kiekiai sutrikdo motorines ir mokymosi funkcijas, skatina neurodegeneraciją.

„Valgant daug perdirbtos mėsos, labai didėja rizika prarasti kognityvinius gebėjimus ir sutrikdyti neurologinius procesus smegenyse“, – teigia A. Unikauskas.

Anot jo, tai dar ne viskas, nes nitritai gali sukelti hiperaktyvumą, sutrikdyti galvos biosroves, pažeisti endokrininių organų ir virškinimo trakto veiklą.

Daugiau – laidos „Klauskite daktaro“ įraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Anonimas

Jeigu tai taip nuodinga, kodėl neuždrausta tų nitritų naudojimas ? Europa taip triedžia dėl visokių CO2, o čia vėžio šaltinį leidžia naudoti maisto gamyboje ? . O gal profesorius tiesiog nusišneka ? Daug tokių teorijų girdėjau per gyvenimą, kas metai- vis nauja teorija...ir kiekviena sako atvirkščiai nei prieš tai buvusi.

klausimas

reikia litro dektineles ir vezio kaip nebuta ane veryga

Asilo galvos

Mano močiutė valgė lašinius, rūkytus skylandžius ir gyveno 85 metus. Esmė dabar nerūko, o mirko chemijoje.... Kepa ant aliejaus kuris dehidratuotas...spaustas su chemija. Iš viso aliejus netinka kepimui.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS