Laktozės netoleravimas – opi šių dienų problema. Kaip maitintis? | kl.lt

LAKTOZĖS NETOLERAVIMAS – OPI ŠIŲ DIENŲ PROBLEMA. KAIP MAITINTIS?

Net jei žmogus netoleruoja laktozės, jis vis tiek gali vartoti nedidelius pieno ar jo produktų kiekius. Taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Jis skatina nepamiršti, kad laktozės yra ne tik pieno produktuose, bet ir jo gaminiuose, tokiuose kaip salotų padažai, sausainiai ar kepimo mišiniai.

Laktozės netoleravimas – opi šių dienų problema. Nemažai žmonių Lietuvoje (daugiau nei trečdalis) netoleruoja laktozės, dalis to net nežino. Laktozės netoleravimą sukelia fermento laktazės trūkumas plonajame žarnyne, sako gydytojas A. Unikauskas.

„Įvairiuose produktuose laktozės kiekis skiriasi. Daug laktozės yra šviežiame piene, pieno milteliuose, leduose, lydytame sūryje“, – aiškina medikas.

Reikia žinoti, kad alergija pienui ir laktozės netoleravimas yra du skirtingi procesai. Alergiją pienui sukelia piene esantis baltymas kazeinas. Jei žmogus vartoja pieno produktus, neturinčius laktozės, ir jam vis tiek pasireiškia simptomai (vėmimas, dilgėlinė, dusulys), reiškia, kad tai alergija pienui.

Kaip aiškina A. Unikauskas, nemažai žmonių, netoleruojančių laktozės, gali vartoti nedidelius pieno ar jo produktų kiekius nejausdami jokių neigiamų simptomų. „Apie 12 g laktozės (tai atitiktų maždaug 1 stiklinėje pieno esantį laktozės kiekį) dažniausiai nesukelia jokių simptomų. Visgi sumažinus suvartojamų pieno produktų kiekį, kyla pavojus gauti nepakankamą vitamino D, kalcio ir vitamino B2 kiekį. Todėl nusprendus koreguoti mitybą, reikia pasikonsultuoti su gydytoju“, – įspėja medikas.

Ne visi produktai sukelia vienodo stiprumo netoleravimo reakcijas. Pavyzdžiui, kietieji sūriai, tokie kaip šveicariškas čederis, turi nedidelį laktozės kiekį ir dažniausiai nesukelia jokių simptomų. Silpnesnius simptomus sukelia fermentuoti pieno produktai, pavyzdžiui, jogurtai, nes jų gamybos procese naudojamos bakterijos suskaido didesnį laktozės kiekį.

A. Unikauskas tikina, kad svarbu nepamiršti, jog laktozės yra ne tik pieno produktuose, bet ir jų gaminiuose: sriubose, salotų padažuose, kepimo mišiniuose, duonoje, sausainiuose, bulvių traškučiuose ir t. t. Todėl, renkantis produktus, reikia labai atidžiai perskaityti etiketes.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Alis Petkus...

Net jei žmogus netoleruoja laktozės, jis vis tiek gali vartoti nedidelius pieno ar jo produktų kiekius, todėl reikia vartoti su saiku, ir būsi sveikas...

Onute

Mano sese jau daug metu nevalgo gaminiu pagamintu is miltu,bet buna idomus dalykas,kai sako,negaliu grudiniu t.y. miltu,sako,tai mes desime manu,ar dziuvieseliu.padazu tai is vis niekas nesupranta,kad negalima ,juk ten tik truputismiltu.Va cia ir problema.taciau laikui einant ji ismoko viska,ka valgyti,skaityti etiketes perkamu maisto prekiu,vietoj duonos ryziu paploteliai.

Ona

ACIU, kad yra tv laidos apie sveikata. Aciu PROFESORIUI uz aiskiai ir konkreciai paaiskinmas ligas, ju prevencija ir mityba.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS