Medikas apie bėgikus: pirmąkart pajutus tokius požymius geriau nejuokauti | kl.lt

MEDIKAS APIE BĖGIKUS: PIRMĄKART PAJUTUS TOKIUS POŽYMIUS GERIAU NEJUOKAUTI

  • 0

Vilniuje artėjant bėgimo šventei „NIKE We Run Vilnius“, medikai primena – maratonų ir pusmaratonių bėgimas yra nemenkas iššūkis organizmui ir pirmąkart pajutus tam tikrus neįprastus požymius geriau nejuokauti ir įvertinti situaciją, o galbūt ir kreiptis į gydytoją.

Kauno klinikų filialo Kulautuvos reabilitacijos ligoninės vadovas prof. Raimondas Kubilius pabrėžia, kad aktyvus bėgimas – iššūkis organizmui ir tam būtinas pasirengimas.

„Turime į vertinti, ar galėtume ryžtis tam – kad stotume prie maratono ar pusmaratonio trasos, turime tam ilgą laiką rengtis. Ypač jei žengiame į 4–5 dešimtį. Prieš nuspręsdami pirmiausia turėtume apsilankyti pas gydytoją“, – sako ligoninės vadovas.

Kalbėdamas apie maratonuose pasitaikančius mirties atvejus, R. Kubilius pažymi, kad nemaža dalis žuvusiųjų yra turėję įgimtą širdies patologiją.

„Bemaž 80-čiai procentų žuvusiųjų nustato, kad jie turėjo įgimtą širdies patologiją, ir galbūt ilgalaikis treniravimasis skatino tos ligos pasireiškimą“, – sako medikas.

R. Kubiliaus teigimu, jei bėgdami maratone pirmąkart pajutote dusulį ar panašius požymius, turėtumėte stabtelti ir įvertinti situaciją.

„Turėtume atkreipti dėmesį į pasireiškiantį dusulį, širdies susitraukimų dažnį, neįprastus pojūčius krūtinėje, galvos skausmą. Turbūt turėtume sustoti, jei tie požymiai pasireiškia pirmą kartą, turėtume įsivertinti, ar tie požymiai praeis, arba ieškoti pagalbos“, – pataria medikas.

Daugiau apie tai – įraše.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS