Moderni medicina pripažįsta visas masažo rūšis | kl.lt

MODERNI MEDICINA PRIPAŽĮSTA VISAS MASAŽO RŪŠIS

Tailandietiškasis, limfodrenažinis, arabiškasis, ajurvedinis, sportinis, refleksologinis, indiškasis – šiandien egzistuoja tokia masažų įvairovė, kad gali ir galva apsvaigti. O kur klasikinis?

Regis, kuo toliau, tuo mažiau dėmesio skiriama klasikiniam masažui. Ar tikrai jam tenka antraplanis vaidmuo, aiškinamės su lektore, kineziterapeute praktike, biologijos studijų krypties doktorante Vaida Šidlauskaite.

– Koks šiandien jūsų pacientų požiūris į klasikinį masažą? Ar iš Rytų atėjusios masažo technikos išjudino jo pozicijas? O gal atvirkščiai – žmonės grįžta prie įprastų dalykų? Kaip į naujoves reaguoja tradicinė medicina?

– Šiuolaikinė medicina pripažįsta faktiškai visas masažo rūšis. Svarbiausia išsiaiškinti, ko reikia ir kokio poveikio tikisi pacientai. O jie tampa vis reiklesni, nebijo išsakyti savo lūkesčių, konsultuojasi su specialistais.

Naujos masažo rūšys kelia susidomėjimą, bet dažnai išbandę keletą egzotiškų masažų pacientai vis dėlto grįžta prie klasikinio varianto. Aišku, klasikinis masažas taip pat kinta, atsiranda naujų, efektyvesnių judesių. Vis dėlto jo pagrindas išlieka panašus. Ir nors beveik visuose SPA centruose, reabilitacijos įstaigose klientai gali rinktis iš gausybės masažo rūšių, klasikinio masažo populiarumas tikrai neblėsta.

– Kokius pagrindinius judesius atlieka klasikinio masažo profesionalas? Ar egzistuoja judesių eiliškumas?

– Klasikinis masažas susideda iš keturių pagrindinių masažo judesių tipų: glostymo, trynimo, maigymo ir vibracijos. Klasikinis masažas ir pradedamas, ir baigiamas glostymu. Tai atpalaiduoja, ramina. Masažuojant derinami trynimo, maigymo ir vibracijos judesiai, ir jie būna pagrindiniai arba pagalbiniai. Judesių eiliškumas priklauso nuo paciento poreikių, sveikatos būklės. Esant tam tikroms ligoms, masažas yra pagalbinė priemonė asmens būklei pagerinti. Kai kuriais atvejais jis taikomas kaip profilaktikos priemonė, siekiant palaikyti normalią funkciją.

Pastebėjau, kad pacientai dažniausiai skundžiasi nugaros raumenų įtampa ir skausmu, pečių juostos ir juosmens skauduliais. Neretas patiria bendrą kūno ir psichoemocinį nuovargį.

– Ar skiriasi klasikinio masažo technikos vyrams ir moterims? Ar turi įtakos jų amžius?

– Lytis masažui įtakos neturi, svarbiau yra paciento sveikatos būklė, nusiskundimai, priežastys, kodėl kreipėsi į specialistą. O štai į amžių dėmesį atkreipti būtina. Vyresnio amžiaus pacientams paprastai atliekamas mažiau intensyvus masažas, kartais procedūra gali būti ir trumpesnė. Vaikams masažo procedūros lengvesnės – juk jie jautresni masažo poveikiui, jiems sunku ilgėliau ramiai išbūti vienoje vietoje.

– Kai gydytojas paskiria masažo terapiją, ko tikėtis pirmąkart atėjus į kabinetą? Švelnių judesių ar minkymo iki mėlynių?

– Pirmiausia galima tikėtis ilgesnio pokalbio. Geriausia, jei pacientas gali atvirai atsakyti į specialisto užduodamus klausimus. Profesionalui labai svarbu dar prieš masažo procedūrą gauti kiek įmanoma daugiau informacijos apie paciento sveikatos būklę, gretutines ligoms, kraujospūdį ir kitus dalykus.

Pirmos masažo procedūros turėtų būti švelnesnės, mažesnio intensyvumo, kartais netgi trumpesnės. Iš pradžių pacientas ir specialistas tarsi susipažįsta. Per pirmą procedūrą specialistas vertina kūno paviršiaus ir raumenų pakitimus, odos būklę, skausmo jutimą, o pacientas tarsi pratinasi prie atliekamų dalykų.

– Kodėl kai kurie žmonės skundžiasi, kad masažas buvo skausmingas? Ar specialistai daro kažką ne taip? Ar viskas priklauso nuo masažuotojo profesionalumo?

– Visi žmonės yra skirtingi, jautrumas skausmui taip pat nevienodas. Kartais skausmas gali būti jaučiamas dėl fizinės būklės. Skausmą sukelia didelė raumenų įtampa, padidėjęs jautrumas. Pacientas turėtų nebijoti procedūros metu pasakyti apie savo pojūčius. Beje, klasikinis gydomasis masažas neretai būna skausmingas.

– Kaip pasiruošti einant į masažo seansą? Kaip elgtis, kai tau aliekamas masažas?

– Pasiruošimas masažo procedūrai labai paprastas. Pacientas turėtų būti nusiprausęs. Jeigu ant kūno, ypač tos kūno dalies, kurią ruošiamasi masažuoti, yra šašų ar įbrėžimų, juos reikėtų užklijuoti pleistru. Esant atviroms žaizdelėms reikėtų neskubėti masažuotis, geriau palaukti, kol užgis.

Pacientas procedūros metu turėtų kiek įmanoma labiau atsipalaiduoti. Būtina nedelsiant informuoti specialistą, jeigu atsiranda nemalonių pojūčių. Iš esmės kiekviena gydymo ar reabilitacijos įstaiga, SPA centras turi galiojančias taisykles, kaip pasiruošti procedūrai, taigi tereikia jų laikytis.

– Ar būna atvejų, kai sveikatos specialistai pacientui masažo nerekomenduoja, o štai jis, atvirkščiai, jo nori ir tikisi stebuklingo poveikio? Kada klasikinis masažas nėra panacėja?

– Svarbu priminti pacientui, kad masažas yra tik viena iš kompleksinio gydymo priemonių. Jis gali būti taikomas profilaktiškai, tačiau medikamentinio gydymo nepakeičia. Klasikinis masažas netaikomas esant ūmiai ligos pradžiai, aukštai temperatūrai, ūmiems uždegimams, sergant kraujo ligomis, išsivysčius pūlingiems procesams, įvairioms odos, nagų, plaukuotosios dalies grybelinėms, infekcinėms ar nežinomos kilmės ligoms. Kontraindikacijos dažnai būna laikinos, praėjus ūmiam ligos laikotarpiui, masažas gali būti taikomas.

– Ką patartumėte sėdimą darbą dirbantiems žmonėms? Kaip nepavargti prie kompiuterio? Ką daryti, kai po darbo dienos žmogus jaučiasi it bulvių lauką nukasęs?

– Dažniausiai atsisėdę prie kompiuterio pamirštame laiką, sustingstame, nejaučiame, kaip sėdime. Didžiausia klaida yra ta, kad nedarome poilsio pertraukų. Per jas geriausia atlikti pečių juostos ir kaklo tempimo pratimus, atsistoti, pavaikščioti, taip pat ištempti nugaros raumenis, giliai įkvėpti ir iškvėpti, atlikti akių pratimus.

Rekomenduočiau būti fiziškai aktyviems po darbo, laisvalaikiu. Siūlyčiau kas pusmetį profilaktiškai atlikti masažo procedūras – taip išvengsime sveikatos problemų ateityje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Linas

Nors Spedra irgi piktnaudziauti nereikia, taciau per diena daugiau karto nevartojant zalos sveikatai neturesi. Saugu vartoti po 50-200mg. Viena vaisto doze veikia iki 7 valandu.

kai negana to

Masazas labai teigiamai veikia kraujotaka. O jai sutrikus net vyrisku problemu kya- trinka erekcija. Siai gaivinti tenka ir vaistus vartoti po to. Sveikiausias variantas, kai naturalios priemones nepadeda- Spedra. Receptinis, naujos kartos vaistas, kuris toleruojamas tikrai geriau uz iprastinius, taciau pasizymi netgi greitesniu poveikiu nei kiti- jau po 15min po tab isgerimo erekcijos disfunkcijos pozymiai pranyksta.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS