Modernūs protezai – aktyviems žmonėms | kl.lt

MODERNŪS PROTEZAI – AKTYVIEMS ŽMONĖMS

  • 1

Lietuvoje pradedamos kompensuoti modernios ortopedijos techninės priemonės – blauzdos protezai su vakuuminio tvirtinimo sistema ir šlaunies protezai su hidrauliniu kelio sąnariu bei aktyvia pėda.

Naujos kartos protezus, kuriems įsigyti šiemet Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžete (PSDF) papildomai numatyta beveik 600 tūkst. eurų, savo pacientams skirs šios srities gydytojai specialistai.

"Šie modernūs ir aukščiausius kokybės reikalavimus atitinkantys kompensuojamieji blauzdos ir šlaunies protezai yra ypač reikalingi aktyviems, judriems žmonėms. Protezai palengvins gyvenimą, suteiks galimybių lengviau judėti", – pakomentavo Valstybinės ligonių kasos (VLK) direktoriaus pavaduotoja Neringa Bernotienė.

Naujos kartos blauzdos ir šlaunies protezus gali skirti tik tretinio lygio asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiančios įstaigos gydytojų konsiliumas, kurio sudėtyje turi būti ir bent vienas fizinės medicinos, ir reabilitacijos gydytojas, ir gydytojas ortopedas traumatologas. Toks konsiliumas turi įvertinti, ar pacientui galima skirti naująsias ortopedijos priemones.

Pavyzdžiui, gydytojai specialistai turi įsitikinti ir nustatyti pacientui IV mobilumo lygį. Pacientas turi būti savarankiškas, kad protezas leistų jam nevaržomai judėti, sportuoti ir dirbti, o darbinė arba profesinė veikla būtų susijusi su aktyviu judėjimu. Medikai turi atsižvelgti į paciento darbingumą, taip pat į jo svorį (paciento kūno masės indeksas turi būti iki 30), įsitikinti, kad kliūtimi naudotis protezu netaptų suvokimo sutrikimai.

Dėl naujųjų ortopedijos techninių priemonių, kaip ir įprastinių, pirmiausia reikia kreiptis į šeimos gydytoją, kuris išrašys siuntimą gydytojo reabilitologo konsultacijai. Tuomet reikia kreiptis į tretinio lygio gydymo įstaigą, kurios gydytojų konsiliumas sprendžia, ar skirti kompensuojamą ortopedijos techninę priemonę. Su gydytojų konsiliumo dokumentu reikia kreiptis į įmonę, sudariusią sutartį su VLK, kurioje bus pagamintas ir pritaikytas pacientui reikalingas modernusis protezas.

Šiuo metu sudaromos sutartys dėl pacientų aprūpinimo blauzdos protezais su vakuuminio tvirtinimo sistema ir šlaunies protezais su hidrauliniu kelio sąnariu bei aktyvia pėda. Įmonių, į kurias bus galima kreiptis dėl šių protezų, sąrašas bus skelbiamas VLK interneto svetainės skyriuje "Ortopedijos technikos priemonės".

Gairės: protezai, ortopedija
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Pasvajokim. Paprasčiausių blauzdos protezų metus laiko nesugeba pagaminti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS