Norite padėkoti medikui? Darykite tai tinkamai | kl.lt

NORITE PADĖKOTI MEDIKUI? DARYKITE TAI TINKAMAI

  • 17

Dažnas po operacijos sveikstantis pacientas su maišeliu rankose ar vokeliu kišenėje, norėdamas padėkoti, užsuka į jį operavusio gydytojo kabinetą. Retas žino, kad tokia padėkos forma yra kyšis, ir net nepagalvoja apie kitus padėkos būdus, kurie neverstų jaustis nejaukiai, nežeistų ir nežemintų mediko, kai jam svarbiausia – gerai pavykusi operacija ir sveikstantis pacientas. Tad ar tikrai vis dar reikia nešti gydytojams dovanas, o galbūt galima atsidėkoti oficialiu būdu?

Dėl kyšio negydys geriau

Brukamas kyšis – nemaloni situacija abiem pusėms. „Dažnas gydytojas, susiklosčius šiai situacijai, galvoja, kad pacientas juo nepasitiki, abejoja jo noru padėti pacientui. Kai medikas atsisako paimti, dažnas pacientas lieka sutrikęs ir nesupratęs, kodėl medikas nepaėmė dovanos, galvoja, kad gal ji per maža ar per prasta. Nerimauja, kad dabar jo turbūt negydys ar gydys netinkamai. Daug kas tikina, kad duodami kyšį tiesiog nori padėkoti medikui, tačiau visuomet galima paieškoti ir rasti kitokių būdų“, – įsitikinusi Eglė Tamošiūnienė, Sveikatos apsaugos ministerijos Antikorupcijos ir atitikties skyriaus vedėja.

Medikai vieningai teigia, kad joks kyšis negali pakeisti gydymo eigos, kurią gydytojui numato įvairūs teisės aktai, oficialiai patvirtintos ligų gydymo schemos. Be to, svarbu žinoti, kad ne tik vokeliai su pinigais, bet ir mažos dovanėlės – saldainiai ar kava – yra kyšis, už kurį ir duodančiam kyšį, ir jį imančiam gresia baudžiamoji atsakomybė.

Ne tik vokeliai su pinigais, bet ir mažos dovanėlės – saldainiai ar kava – yra kyšis, už kurį ir duodančiam kyšį, ir jį imančiam gresia baudžiamoji atsakomybė.

Geriausia – vieša padėka

Jei bet kokia dovanėlė gydytojui yra kyšis ir nusikaltimas, tai kaipgi pacientai gali išreikšti savo dėkingumą? Ir kokia forma išreikšta padėka būtų maloniausia pačiam medikui?

E.Tamošiūnienė įsitikinusi, kad geriausia yra padėkoti viešai, pavyzdžiui, parašyti padėką, gražų atsiliepimą socialiniuose tinkluose, specializuotose portaluose ar tiesiog parašius perduoti įstaigos administracijai, kuri pasirūpins, kad ne tik medikas sužinotų apie padėką, bet ir ją paviešins. Gydytojui bus malonu skaityti parašytą atsiliepimą apie jo gerą darbą, galbūt tas geras atsiliepimas paskatins ir kitus pacientus pas jį apsilankyti. Be to, vieša padėka sustiprins gydytojo gerą reputaciją jo kolegų ir vadovybės akyse.

Atsidėkoti geru žodžiu

Savo kritišką požiūrį į neoficialius atsidėkojimus medikams reiškia ir Kaune gyvenanti Rasa. Mergina teigia, kad kategoriškai nepritaria, jos nuomone, sovietiniu laikotarpiu susiformavusiai nuostatai ir pati nepasiduoda šio požiūrio įtakai: „Nuo pat vaikystės girdėjau kalbas, kad medikai ima kyšius. Tiek seneliai, tiek kiti artimieji visuomet pasiruošdavo vokelį vykdami į ligoninę. Aš esu įsitikinusi, kad medikai yra kvalifikuoti savo srities profesionalai, kai kuriuos papildomos neoficialios dovanos gali netgi įžeisti.“

Mergina pasakoja, kad svarbiausia yra ir patiems pacientams parodyti pagarbą medikui – nežeminti jų orumo, o padėkoti geru žodžiu.

„Tikiu, kad kiekvienas sveikatos priežiūros specialistas apsidžiaugs perskaitęs gražų jam skirtą laišką, gavęs atvirlaiškį su padėkos žodžiais ar tiesiog perskaitęs puikų atsiliepimą socialiniame tinkle ar kituose viešuosiuose interneto portaluose apie save“, – teigia kaunietė Rasa ir viliasi, kad keičiantis visuomenės požiūriui nebeliks kalbų apie tai, jog medikai yra korumpuoti. Rasa pati visuomet medikams atsidėkoja šypsena, geru žodžiu ir tiesiog nuoširdžiu paprastu žodžiu „ačiū“.

Organizuoja specialią akciją

Sveikatos apsaugos ministerija, skatindama pacientus atsisakyti kyšininkavimo ir dėkoti medikams viešai, inicijuoja akciją šalies ligoninėse ir poliklinikose. Pacientai sveikatos priežiūros įstaigų skelbimų lentoje galės rasti informaciją apie padėkos akciją: įstaigose bus iškabinti plakatai su vokais, o šalia jų bus – atvirukai. Kiekvienas pacientas ant jo galės parašyti padėką jį gydančiam gydytojui ar slaugytojui ir įmesti į greta esantį specialų voką. Planuojama, kad akcija tęsis iki gegužės vidurio.

Informacija parengta bendradarbiaujant su LR sveikatos apsaugos ministerija, kuri įgyvendina Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Korupcijos prevencijos didinimas sveikatos apsaugos sektoriuje.“

 

GALERIJA

  • „Daug kas tikina, kad duodami kyšį tiesiog nori padėkoti medikui, tačiau visuomet galima paieškoti ir rasti kitokių būdų“, – įsitikinusi E.Tamošiūnienė.
Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Petronele Jepsiene

Pacius nuosirdziausius padekos zodzius skiriu KULoftalmologei Raselei Ciumbaraitei uz nuosirduma,geruma,auksines rankas,kurios atliko man kataraktos operacija abiem akim,sekmes jai gyvenime visur ir visada.Pagarbiai Petronele Jepsiene.

Aldona Liutkauskienė

Esu sužavėta ir iki graudumo dėkinga Kauno klinikų kardiologei Rasai Ordienei. Likimo dovana, kad patekau pas ją, šiltai bendraujanti, nuoširdžiai atliekanti savo darbą gydytoja be galo profesionali. Ačiū Jums daktare. Tesaugo jus Dievas, sveikatos Jums ir sėkmės Jūsų kilniame darbe❤

Anonimas

Noriu padėkoti Kauno kardiologijos klinikos išeminės širdies ligos skyriaus personalui už suteiktą operatyvią pagalbą ir nuoširdų paslaugų suteikimą. Ypatingą padėką norėčiau išreikšti mane gydžiusiai gydytojai kardiologei Kristinai Vasiljevaitei už nuoširdų rūpinimąsi mano sveikata. Jos profesionalus požiūris ir dėmesys padėjo stabilizuoti sveikatos būklę ir paruošti mane pervežimui į Reabilitacijos klinikos stacionarinį skyrių tolimesniam gydymui. Stiprybės, sveikatos ir Dievo Palaimos, Jūs esate Gerumo spindulys. Su pagarba 305 A palatos buvęs pacientas J.A.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS