Odos vėžį gali išduoti ir dėmė ant veido | kl.lt

ODOS VĖŽĮ GALI IŠDUOTI IR DĖMĖ ANT VEIDO

65 metų klaipėdietė Lidija net du kartus išgirdo diagnozę "odos vėžys". Dabar ji stengiasi periodiškai tikrintis pas odos gydytoją ir kaskart su nerimu tikisi, kad penkerių metų užkeikimas nepasikartos.

Nerimą sukėlė dėmė

Pirmąjį kartą, prieš gerą dešimtmetį, moteris susirūpino dėl apgamo ant nugaros: pasikeitė jo spalva bei forma, jis nuolat šlapiavo. Patikrinusi gydytoja konstatavo: "odos vėžys". Apgamas buvo išoperuotas, patikinus, kad liga neturėtų atsinaujinti.

Tačiau po penkerių metų situacija pasikartojo. Tik šįkart nerimą sukėlė raudona dėmė ant veido ir nuolat ašarojančios akys. Tiesa, iš pradžių Lidija pamanė, kad nemalonius pojūčius sukėlė regėjimo problemos, tad nuėjo pas akių gydytoją. Tačiau ši po apžiūros pasiūlė kreiptis į kitą specialistą, onkologą.

"Kai du kartus išgirsti tą pačią diagnozę, nėra ramu", – prisipažįsta moteris.

Onkologinė liga Lidiją užklupdavo kas penkeri metai. Ji spėja, kad odos vėžį galėjo sukelti pomėgis kaitintis saulėje. Darbuodamasi darže moteris taip pat neieškodavo pavėsio ir mėgaudavosi saulės spinduliais.

Suviliojo patogumas

Lidija ir kiti kalbinti klaipėdiečiai pasidžiaugė, kad kasmet organizuojama akcija pasitikrinti dėl melanomos – agresyviausios odos vėžio formos. Kai kurie jų šioje, Klaipėdos universitetinės ligoninės organizuojamoje patikros akcijoje dalyvauja ne pirmą kartą.

Viena jų 78 metų klaipėdietė Aldona šįkart atsivedė sutuoktinį ir jo seserį. Prieš metus, atėjusi dėl nerimą sukėlusio apgamo, moteris išgirdo, kad jis nepavojingas.

Tačiau moteris atsargumo nepamiršta, nes pastebi, kad ilgiau pabuvus saulėje apgamai pasikeičia. Apie tai, kaip svarbu nuolat stebėti savo kūną, ji perskaito ir spaudoje.

"Reikia prisižiūrėti, norisi dar pagyventi", – šypsosi pašnekovė.

Paauglį sūnų dėl nerimą sukėlusių dėmių pas gydytoją atvedusi Ina sakė, kad tokios akcijos padeda sutaupyti laiko: nereikia ilgai laukti eilėje, nereikia šeimos gydytojo siuntimo, pakanka tik užsiregistruoti telefonu ir nurodytu laiku atvažiuoti į ligoninę.

O taip ir neprisiruoštum apsilankyti pas gydytoją, o neprisiruošęs gali ir pavėluoti.

"O taip ir neprisiruoštum apsilankyti pas gydytoją, o neprisiruošęs gali ir pavėluoti", – akcijos naudą įžvelgia moteris.

Patikra pasiteisino

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje Euromelanomos dienai paminėti skirta patikros akcija suorganizuota 11 kartą. Šiemet buvo patikrinta 40 žmonių, iš jų 8 vyrai. Jauniausiam pacientui buvo 10 metų, o vyriausiam – 84.

Pacientus kartu su kolege gydytoja dermatologe Ieva Turske tikrinusi Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų departamento vadovė, Odos ir venerinių ligų poskyrio vedėja gydytoja dermatologė Jolanta Česienė pasidžiaugė, kad akcija buvo naudinga: aptikti keli odos vėžio atvejai, užkirstas kelias piktybinei ligai įsibėgėti.

J.Česienė viliasi, kad gal ateis tokia akcijos diena, kai gydytojos neaptiks nė vieno odos vėžio atvejo.

Pasigenda vyrų

Iš patikrintų pacientų vienam buvo nustatyta melanoma, kitiems – kitokios odos vėžio formos. Vienai jaunai merginai dėl atopinio apgamo, keliančio didžiausią riziką susirgti melanoma, pasiūlyta operacija.

Gydytoja apgailestavo, kad pasitikrinti dėl odos vėžio ateina mažai vyrų. Nors statistika byloja, kad melanomos atvejų daugėja būtent tarp stipriosios lyties atstovų.

J.Česienė pastebi, kad kasmet organizuojamoje akcijoje aptinkamų melanomų skaičius išlieka gana stabilus – randama nuo vieno iki trijų ligos atvejų. Pernai jų būta daugiau.

Melanoma – agresyviausia odos vėžio forma, kurią anksti aptikus galima išgydyti 97 proc. pacientų. Melanoma sudaro apie 15 proc. visų odos vėžio atvejų.

Neramina tai, ko nemato

Daugelis šnekintų klaipėdiečių pasakojo, kad nori pasitikrinti dėl sunkiai prieinamose vietose, ant nugaros ar galvos esančių apgamų, labiausiai keliančių nerimą.

Gydytojos tokie būgštavimai nestebina, nes ne visi patys gali apsižiūrėti ar turi galinčius pagelbėti artimuosius.

Nors pastebima, kad ligos pažeisti apgamai dažniau aptinkami matomose vietose.

Faktai apie melanomą

Sergančiųjų melanoma amžius jaunėja: dažniau serga 50–55 metų žmonės.

Moterims didesnė tikimybė melanomą aptikti ant kojų, vyrams – ant rankų, liemens, galvos.

JAV tyrimai rodo, kad kasmet daugiau kaip 419 tūkst. susirgimų odos vėžiu išprovokuoja soliariumai.

Tikimybė susirgti melanoma padidėja 15 proc., jei kuris iš artimųjų sirgo šia liga.

Nustatyta, kad JAV kas valandą nuo melanomos miršta vienas žmogus.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Zenonas Priekuliškis

Dėmes, apgamas.pašalins parapsichologas Antanas, kartais daktarų nebepagydomai ligai, jis sugeba padėti. Aš netikėjau, bet dabar įsitikinau savo kailiu. Jo tel.8 46 345 630; 8 605 94852 Mano el. 8 662 33770.

pirmad

palaidojom drauge ,gyd "deka"nugydytos ,baisu

sveikata

Kazkas Klaipedoje darosi ! Tenka daug bendrauti su kaimyne , kita pazystama ir kt. zmonemis , tai beveik kas trecia motteris , ivairaus amziaus , nuo 40 iki 80 metu turi kokia nors odos berimo problema .Tvarkingos , svarios , be zalingu iprociu ir senatveje visokie neaiskus odos berimai . . . Ir dar labai sunku greit , operatyviai patekti pas odos gydytojus . O , juk zmogus sau negali diagnozuoti sau ligos . Kalbama apie buvusia akcija , gerai , kad daroma , taip galima dazniau daryti tokias AKCIJAS . Gal galetu ir vaistinese , specialiais aparatais tikrinti , aisku , jei tai imanoma . Dabar jau silta vasara , zmones bukite atsargus , saule ne tik duoda vitamina D , bet ji gali buti ir pikta . Sveikatos visiems .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS