Pėdų, alkūnių ir kelių odos priežiūra: ką daryti, kad vasarą jaustumėtės gražios | kl.lt

PĖDŲ, ALKŪNIŲ IR KELIŲ ODOS PRIEŽIŪRA: KĄ DARYTI, KAD VASARĄ JAUSTUMĖTĖS GRAŽIOS

Alkūnių ir kelių oda bei pėdomis ypač susirūpinama atšilus orams, kai dėvimi lengvi drabužiai ir atvira avalynė, bet iš tikrųjų šias sritis būtina kruopščiai prižiūrėti nuolatos, portalui LRT.lt sako vieno grožio salono medikė-kosmetologė Nora Vanagaitytė-Kiela.

Pavyzdžiui, priduria ji, jei po vandens procedūrų naudosite kremus ir kartais pasilepinsite specialiais kompresais, odą ilgiau išsaugosite gražią.

Kodėl sausėja alkūnių ir kelių oda

Alkūnių ir kelių oda rūpintis reikia ypač kruopščiai, nes ji greičiau išsausėja, ima raukšlėtis, sukietėja, sako „Gatineau“ medikė-kosmetologė N. Vanagaitytė-Kiela. Taip nutinka dėl įvairių priežasčių. Viena – įtakos turi staigūs temperatūros pokyčiai, pavyzdžiui, kai žiemą važiuojama atostogauti į šiltus kraštus, galima ir didesnė pigmentacija ir šerpetojimas“, – aiškina N. Vanagaitytė-Kiela.

Be jokios abejonės, priduria ji, patamsėjimus ir sausumą skatina amžiaus pokyčiai (kuo vyresnis žmogus, tuo labiau jo oda glemba ir kietėja). Taip pat negalima pamiršti, kad odai būtini A, E ir D vitaminai.

„Dar viena priežastis – egzema. Ši odos liga kartais atsiranda ne dėl pokyčių organizme, o dėl to, kad dėvime daug sintetinių audinių. Oda, nuolat trindamasi į juos, ima sausėti“, – teigia kosmetologė.

Žinoma, didelę įtaką odai daro chloruotas baseino vanduo – dėl jo oda ypač linkusi sausėti ir skeldėti, primena N. Vanagaitytė-Kiela. Be to, sako ji, mėgstantys dažnai maudytis karštose voniose turėtų praustis kuo natūralesnėmis priemonėmis.

„Biuruose dirbantys žmonės turi įprotį nuolat į stalą remtis alkūnėmis. Dėl to oda patiria nuolatinę traumą ir kietėja, taigi reikėtų kontroliuoti save ir atsikratyti šio įpročio“, – pataria N. Vanagaitytė-Kiela.

Procedūras rinkitės pagal galimybes

Alkūnių ir kelių oda ypač susirūpinama atšilus orams, kai jos nebeslepia drabužiai. Būdų ją pagražinti yra ne vienas – tai galima daryti ir namuose patiems, ir kreiptis į specialistus.

Taip pat galima rinktis ir mechaninį šveitimą. Jei oda nėra labai stipriai išsausėjusi, užtenka 3–4 procedūrų.

„Grožio salonuose ar klinikose atliekamas efektyvus cheminis šveitimas. Oda tepama specialiu preparatu, kurio pagrindą sudaro vaisių rūgštys arba keratolitikai, šalinantys negyvas suragėjusias ląsteles. Taip pat galima rinktis ir mechaninį šveitimą. Jei oda nėra labai stipriai išsausėjusi, užtenka 3–4 procedūrų“, – sako N. Vanagatytė-Kiela.

Efektyviausias būdas, galintis pagelbėti labai suglebusiai odai, kosmetologės teigimu, – frakcinis atjauninimas lazeriu: „Tai jau invazyvesnė procedūra, o rezultatas matomas po 7–14 dienų, kai viskas sugyja. Bet poveikis išlieka kelerius metus, be to, pašalinama pigmentacija.“

Kaip odą pagražinti namuose

Šias sritis galima gražinti ir naminiais būdais, tik, pabrėžia N. Vanagaitytė-Kiela, alkūnių ar kelių turi neskaudėti, turi nebūti jokių įtrūkimų, įbrėžimų, paraudimų, kitaip būklę dar labiau pabloginsite.

Specialistės patarimu, galima išbandyti įprastą citrinų sulčių kompresą: kelis citrinų sultimis suvilgytus vatos lapelius užsidėkite ant alkūnių ar kelių, apvyniokite plėvele ir pabūkite 20 min. Tokį patį kompresą galima pasidaryti ir iš 3 šaukštų obuolių acto, sumaišyto su 2 šaukštais drungo vandens.

„Dar vienas būdas – šviežių bulvių tyrės kompresas: ant norimų vietų užsidėkite sutarkuotų žalių bulvių, apvyniokite plėvele, apvyniokite, kad laikytųsi, elastiniu bintu ir palaikykite per naktį. Tokia tyrė odą labai pašviesina“, – teigia kosmetologė.

O jei oda labai grubi, N. Vanagaitytė-Kiela pataria ją šiek tiek pašveisti soda ir tada būtinai patepti maitinamuoju kremu.

Be abejo, pabrėžia specialistė, odai reikalinga nuolatinė priežiūra, todėl po dušo ją būtina patepti drėkinamuoju kremu, kartą per savaitę nušveisti ir pasitepti riebesniu kremu.

„Mėgstantys natūralias priemones gali naudoti linų sėmenų, alyvuogių, avokadų, vynuogių kauliukų aliejus. Tik, prieš darant kompresą, jį būtina pašildyti, o palaikyti geriausia per naktį“, – priduria N. Vanagaitytė-Kiela.

Nepamirškite pėdų

Ne mažiau svarbu prižiūrėti ir pėdų odą, teigia N. Vanagaitytė-Kiela. Ir ne tik tam, kad galėtume avėti atvirą avalynę, bet ir tam, kad pėdos išliktų sveikos.

Dažniausios problemos, pasak specialistės, – suragėję kulnai ir įaugę nagai, ypač didžiojo piršto. „Jei nagas įaugęs nedaug, nėra stipraus paraudimo, pūliavimo, žaizdelės, padėti gali pedikiūro meistrė. Pavyzdžiui, yra specialios ant nago klijuojamos sąsagos, kurios nagą priverčia išlįsti iš odos.

Bet jei nagas paraudęs, skauda, prasideda uždegimas, atsiranda patinimas, iškart reikia kreiptis į gydytojus. Jo pagalba būtina ir tada, jei kulnai stipriai skeldėja, atsiranda žaizdų“, – pabrėžia N. Vanagaitytė-Kiela.

Jos teigimu, pėdas prižiūrėti nėra sudėtinga – svarbu po dušo patepti drėkinamuoju kremu, kartą per savaitę nušveisti pemza ar elektriniu šveitikliu.

O jei kulnų oda labai suragėjusi, pedikiūro specialistas suragėjusį sluoksnį gali pašalinti cheminiu šveitikliu arba specialiu aparatu. „Kulnų oda šiais laikais ypač retai apipjaustoma peiliukais – dauguma salonų turi aparatūrą, kuria suragėjusi oda pašalinama tolygiau“, – teigia N. Vanagaitytė-Kiela.

Nors kartais manoma, kad nagų lakas nagus silpnina, pasak specialistės, vaistinėse įsigyti nagų stiprikliai pažeistus, silpnus, plonus nagus kaip tik apsaugos: „Be to, kartais silpną nagą gerai padengti geliu. Tada jis bus mažiau traumuojamas ir pamažu atsigaus.“

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

yra

tikrai labai gerai citrina,patrinus alkunes,rankas ,jos labai susvelneja

jooo

šviežios bulvės tikrai tikrai balina odą :))) Kol priskuti bulvių puodelį tai pirštukai taip "pabala", kad nežinai kuom ir nušveist tą "baltumą" :))) na kiekvienam savo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS