Proveržis medicinoje? A. Veryga lėtinį skausmą pripažino atskira liga | kl.lt

PROVERŽIS MEDICINOJE? A. VERYGA LĖTINĮ SKAUSMĄ PRIPAŽINO ATSKIRA LIGA

Lietuvos įstatyminėje bazėje lėtinis skausmas pirmą kartą įvardytas kaip liga.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė įsakymą, sudarantį prielaidas gerėti specializuotų skausmo diagnozavimo ir gydymo paslaugų kokybei bei prieinamumui pacientams, patiriantiems lėtinį skausmą.

Reglamentuotas ir šių paslaugų apmokėjimas Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) tai vadina proveržiu skausmo medicinos srityje, nes iki šiol daugybę metų ji buvo pamiršta.

Pokyčiai inicijuoti bendradarbiaujant su pacientų ir medikų bendruomene, pagal jų teiktus pasiūlymus. Skausmo gydymo paslaugų prieinamumas gerės vaikams ir suaugusiesiems, kuriems lėtinis skausmas trunka ilgiau nei 3 mėnesius ir nesibaigia sugijus pažeistiems audiniams.

Skausmo gydymo paslaugų prieinamumas gerės vaikams ir suaugusiesiems, kuriems lėtinis skausmas trunka ilgiau nei 3 mėnesius ir nesibaigia sugijus pažeistiems audiniams.

Ministro A. Verygos teigimu, svarbiausia yra tai, kad išplečiamas skausmo gydymo paslaugų spektras. Nauja ir tai, kad pirmą kartą Lietuvoje nustatyta, jog lėtinis skausmas laikomas atskira liga, slopinančia organizmo funkcines galias ir neigiamai veikiančia gyvenimo kokybę.

„Vietoje anksčiau buvusių invazinių dienos stacionaro paslaugų, kurias galėjo teikti tik vienos specialybės gydytojai anesteziologai reanimatologai, bus teikiamos naujos ambulatorinės specializuotos skausmo diagnozavimo ir gydymo paslaugos, taip pat - specialistų komandos teikiamos ambulatorinės specializuotos paslaugos. Išplėtėme invazinių skausmo gydymo dienos stacionaro procedūrų sąrašą, kuris nebuvo atnaujintas nuo 2003 metų. Tad pacientams taps prieinami šiuolaikiški invaziniai skausmo gydymo metodai ir bus sumažintos jų kančios“, - pabrėžė A. Veryga.

Pasak jo, taip pat išplečiamos dienos stacionaro paslaugos, kurias galės teikti įvairių profesinių kvalifikacijų gydytojai (gydytojai anesteziologai reanimatologai, gydytojai neurologai ar gydytojai neurochirurgai, taip pat įvadinę skausmo medicinos programą baigę ir turintys tai patvirtinantį pažymėjimą gydytojai onkologai chemoterapeutai, gydytojai onkologai radioterapeutai ir kt.).

Pasak SAM Specializuotos sveikatos priežiūros skyriaus vedėjos Ingos Cechanovičienės, šių specializuotų paslaugų teikime dalyvaus ne tik anestezijos ir intensyviosios terapijos slaugytojai, bet ir išplėstinės praktikos slaugytojai, baigę anestezijos ir intensyviosios terapijos specializaciją, taip pat - mokymo programą skausmo malšinimo tema baigę ir turintys tai patvirtinantį pažymėjimą bendrosios praktikos slaugytojai.

I. Cechanovičienės teigimu, specializuotų paslaugų teikime taip pat dalyvaus medicinos psichologai, kineziterapeutai, baigę mokymo programą skausmo malšinimo tema.

„Atsiranda specialistų komandos, į kurių sudėtį įeina gydytojas, psichologas ir kineziterapeutas, kurie teiks paslaugas pagal Tarptautinės skausmo studijų asociacijos rekomendacijas. Šios paslaugos labiau atitinka kai kurių socialiai labiau pažeidžiamų pacientų grupių poreikius: nustatytas tam tikrų paslaugų teikimas paciento namuose, kai pacientas dėl sunkios fizinės būklės negali atvykti į sveikatos priežiūros įstaigas. Šie pokyčiai labai reikalingi ir laukti, nes tokių paslaugų poreikis tik didėja. Tad labai svarbu užtikrinti, kad jos būtų kiek galima greičiau prieinamos ir suteiktos kokybiškai“, - teigė SAM atstovė.

SAM Specializuotos sveikatos priežiūros skyriaus vyr. specialistė Genovaitė Klimienė pastebėjo, kad dienos stacionaro paslaugos sparčiai populiarėja visame pasaulyje, Lietuva - ne išimtis.

„Pacientams tai labai patogu, nes reikiamas paslaugas jie gali gauti per vieną ar kelias dienas, nesiguldami į ligoninę ir nevarstydami poliklinikos durų. Tai galimybė be streso ištirti ir gydyti vaikus, kai dėl gydymo sudėtingumo ši paslauga negali būti teikiama poliklinikoje arba paguldant į ligoninę. Ypač tai patogu mažiesiems pacientams ir jų tėveliams“, - sako G. Klimienė.

Nuo šiol dienos stacionare bus atliekama daugiau ir sudėtingesnių dienos stacionaro specializuotų skausmo diagnozavimo ir gydymo paslaugų, reikiamų procedūrų. Nustatytas konkrečių ligų ir sveikatos sutrikimų, kuriais sergant teikiamos specializuotos skausmo diagnozavimo ir gydymo paslaugos, dėl kurių anksčiau pacientus reikėdavo hospitalizuoti.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

liga

o savos ligos tai nepripazysta o kad serga matosi net is feiso

Anonimas

kada veryga nubaus ir atleis is darbo

SUSIJUSIOS NAUJIENOS