Rentgenografija – vis dar populiariausias diagnostinis tyrimas Lietuvoje | kl.lt

RENTGENOGRAFIJA – VIS DAR POPULIARIAUSIAS DIAGNOSTINIS TYRIMAS LIETUVOJE

  • 0

Lietuvoje per metus valstybinėse ir privačiose sveikatos priežiūros įstaigose atliekama beveik 3 mln. rentgeno ir dar beveik 2 mln. ultragarso procedūrų.

Populiariausių diagnostinių tyrimų trejetuke taip pat atsiduria ir mamografija, bet ši procedūra jau atliekama kur kas rečiau, vos kelis šimtus tūkstančių kartų per metus.

Kada atliekamas rentgeno tyrimas ir kiek jis trunka?

Rentgenas yra bene seniausias iš vis dar taikomų medicininių tyrimo metodų. Procedūra yra visiškai neskausminga ir trunkanti iki 5 minučių. Tyrimo rezultatai padeda diagnozuoti įvairius organizmo negalavimus ar sužalojimus, pavyzdžiui, kaulų lūžius.

Kada rentgenografiją keičia brangieji tyrimai?

Siekiant nustatyti tikslius lūžius bei atlikti smegenų ar kitų vidaus organų pažeidimo diagnostiką, o vėliau pritaikyti tinkamą gydymą, reikalingas kompiuterinės tomografijos tyrimas. Šiam tyrimui pirmenybė teikiama tais atvejais, kai trauma sudėtinga, o paciento būklė – sunki.

„Rentgenografija netiks ir norint ištirti minkštuosius audinius, įtariant sausgyslių, raiščių, raumenų plyšimus ar įtrūkimus, minkštųjų audinių navikus, siekiant įvertinti pokyčius sąnario kapsulėje ir panašius atvejus. Tiesa, pavyzdžiui, peties ar čiurnos minkštųjų audinių trauminio pažeidimo diagnostikai vertinga ir echoskopija,“ – pasakoja gydytoja-radiologė Silvija Jakštienė.

Kiek kainuoja medicininiai tyrimai?

„Gyventojams, kurie yra apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu, brangiųjų tyrimų paslaugos teikiamos nemokamai. Tam reikalingas tik gydytojo specialisto siuntimas. Norintys ilgai nelaukti eilėje, tiek valstybinėse, tiek privačiose gydymo įstaigose, už šias paslaugas gali susimokėti. Turintys privatų sveikatos draudimą, turi ir daugiau laisvės rinktis mokamas paslaugas, nes jas apmoka privatus sveikatos draudimas“, – primena Rimgaudas Staigis.

Visos ligos ir būklės, kurioms esant gali būti atliekami brangieji tyrimai ar taikomos brangiosios procedūros, yra patvirtintos sveikatos apsaugos ministro įsakymais.

Kiek laiko reikia laukti eilėje?

„Paprastai laukimo eilės tyrimams, apmokamiems privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis, privačiose klinikose gali būti apie 2–3 savaites, valstybinėse ligoninėse – 2–3 mėnesius ir daugiau. Pavyzdžiui, tam tikrų brangiųjų diagnostinių tyrimų didžiosiose ligoninėse tam tikrais atvejais gali tekti laukti ir iki pusės metų, nors tai ir itin reti atvejai bei labai grubūs skaičiai. Tiek valstybiniame, tiek privačiame sektoriuje pacientui pasirinkus mokamas paslaugas savo iniciatyva – jos bus suteikiamos greičiau,“ – teigia Paulius Stravinskas.

Ar rentgeno spinduliai yra saugūs?

Didelės rentgeno spindulių dozės yra kenksmingos organizmui. Dėl to nerekomenduojama dažnai (daugiau nei 1–2 kartus per metus) daryti rentgeno nuotraukas medicininiais tikslais. Nėščiosioms šis tyrimas taip pat nėra rekomenduojamas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS