Rugsėjo pabaigoje – itin didelis pavojus alergiškiems žmonėms | kl.lt

RUGSĖJO PABAIGOJE – ITIN DIDELIS PAVOJUS ALERGIŠKIEMS ŽMONĖMS

  • 1

Neįprastai šiltą šių metų rudenį mokslininkai fiksuoja didelius žiedadulkių alergenų kiekius ore.

Šiaulių universiteto aerobiologai pastebi, kad šiuo metu ore esančių žiedadulkių kiekis jau gali būti pavojingas alergiškų žmonių sveikatai, todėl skelbia pavojų asmenims, kurie yra jautrūs  žiedadulkių alergenams.

Šiuo metu yra fiksuojamas ambrozijos žiedadulkių kiekio padidėjimas ore. Šio tipo žiedadulkių alergenai yra ypač aktyvūs ir net nedideli žiedadulkių kiekiai sukelia jautriems asmenims rimtus sveikatos sutrikimus.

Kaip teigia Šiaulių universiteto aerobiologų komandos vadovė prof. dr. Ingrida Šaulienė, šių metų ruduo yra išskirtinis net tik aukšta oro temperatūra, bet ir netipišku nevietinės kilmės ambrozijos žiedadulkių kiekiu. „Lietuvoje ambrozijos genties augalų žiedadulkės ore pasirodo ne kasmet. Kai susidaro sklaidai ypač palankios meteorologinės sąlygos, ambrozijos žiedadulkės su oro masėmis pasiekia Lietuvą iš pietrytinių Europos šalių“ – sako I. Šaulienė.

Žiedadulkėms alergiškiems žmonėms patariama atkreipti dėmesį į šią informaciją ir planuoti savo dienotvarkę įvertinant žiedadulkių kiekį ore kiekvienu paros metu. Tai padaryti padėti gali nemokama mobilioji programėlė PASYFO, kuri ja besinaudojančiam žmogui pateikia informaciją apie realiu laiku ore esančių žiedadulkių kiekius. Programėlę kartu su kolegomis iš kitų Europos šalių sukūrė Šiaulių universiteto tyrėjai, ją galima nemokamai parsisiųsti iš internetinių programėlių parduotuvių.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Zelemunčikas

Snargliuojančiom bobom man alergija ištisus metus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS