Skraidantys drugeliai pilve – tik klajoklis nervas, reaguojantis į stresą | kl.lt

SKRAIDANTYS DRUGELIAI PILVE – TIK KLAJOKLIS NERVAS, REAGUOJANTIS Į STRESĄ

Sakoma, kad žmogus turi dvejas smegenis – vienas galvoje, kitas – pilve, todėl labai svarbu žinoti apie tai, kaip stresas sutrikdo žarnyno veiklą ir atvirkščiai – sutrikusi žarnyno veikla sutrikdo smegenų darbą, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.

Jei turite problemų su skrandžiu – maisto alergijų, opų, dirgliosios žarnos sindromą, refliuksą, gali būti, kad tai sukelia visai ne maisto produktai, o jūsų įtemptas gyvenimo būdas ir patiriamas stresas.

„Streso metu krauju yra aprūpinami raumenys ir širdis (įsijungia „bėgti arba kovoti“ režimas), tačiau žarnyne gyvybinė veikla sustoja – tada nebepasisavinamos maistinės medžiagos, blogėja žarnyno aprūpinimas deguonimi ir net 20 tūkst. kartų mažėja fermentų kiekis“, – streso poveikį žmogaus virškinimo traktui paaiškina gydytojas.

Ar esate susimąstę, kodėl matant šokiruojančius vaizdus, esant aukščio baimei ar pirmojo pasimatymo nerimui nemalonūs pojūčiai jaučiasi pilve?

A. Unikauskas atskleidžia, kad daug kam pažįstami „drugeliai pilve“ iš tikrųjų yra klajoklio nervo, nutįsusio iš smegenų į žarnyną, sukeliamas jausmas. „Sutrikdyta žarnyno veikla klajokliu nervu pradeda neigiamai veikti smegenis“, – tikina A. Unikauskas.

Gydytojas priduria, kad gausybė tyrimų rezultatų patvirtina, jog fermentuoto maisto ir daržovių valgymas pagerina žarnyno bakterijų balansą ir taip pat pagerėja smegenų darbas, net jei iki tol jautėtės visiškai gerai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS