Specialistai: gaminimas garuose – paprastas būdas paruošti sveiką maistą | kl.lt

SPECIALISTAI: GAMINIMAS GARUOSE – PAPRASTAS BŪDAS PARUOŠTI SVEIKĄ MAISTĄ

  • 2

Ar įmanoma sveikai maitintis žiemą, kai organizmas, rodos, pats prašosi šiltų, sočių patiekalų, saldesnių ir riebesnių maisto produktų? Daugybė tautiečių vis dar mano, kad šaltuoju laikotarpiu galima šiek tiek atleisti vadeles. Tačiau iš tiesų, norint išlikti sveikam ir gyvybingam, savimi rūpintis būtina visus metus. Visavertiška mityba – tiesiog privalomas geros savijautos komponentas. Anot sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, puikus sprendimas – maisto ruošimas garuose.

Sotus ir sveikas maistas – būtini žiemos atributai

„Žiemą dėl šviesos trūkumo ir šaltesnio oro iš tiesų labiau norisi saldumynų, miltinių patiekalų ar tiesiog daugiau valgyti. Vis dėlto būtina laikytis taisyklių, kurios gerą savijautą užtikrintų tiek šiuo laikotarpiu, tiek ir vėliau. Žiemą irgi turime valgyti daug daržovių: šviežių, raugintų ir garintų. Rekomenduoju mažiau vartoti mėsos ir pieno produktų. Optimaliausia šiuo laikotarpiu būtų rinktis garuose gamintą maistą“, –  sveikos mitybos paslaptimis dalijasi specialistė.

Garuose puikiai tinka ir pašildyti maistą, jis praranda mažiau maistinių medžiagų.

Pasak sveikos gyvensenos ekspertės, maisto ruoša garuose yra kur kas pranašesnė už kitus gaminimo būdus. „Jei kalbame apie augalinį maistą, pavyzdžiui, daržoves, tai šitaip paruoštose lieka daugiau skaidulų ir vitaminų. O garuose kepama mėsa viduje tampa sultinga, o iš išorės gražiai pagelsta. Taip pat gaminimo procese išvengiame plastiko –  kepimo maišų bei plėvelių. Garuose puikiai tinka ir pašildyti maistą, jis praranda mažiau maistinių medžiagų“, – pasakoja moteris.

Garuose gaminti patiekalai gali nustebinti ryškiu skoniu

Dažnai manoma, kad maistą, ruošiamą garuose, galime vadinti tik sveiku, tačiau kaip dėl skonio – ar jis gali priversti aiktelėti? „Kaip pasigaminsime, taip ir bus. Jei per ilgai verdame – skonis nublanksta, bet jei gaminsime trumpai, dėl garų produktai išlieka gražesnės spalvos, daržovės – malonaus traškumo, o prieskonių galime berti ant viršaus gamindami arba ant jau patiekiamo patiekalo. Taigi pamirškime beskonį maistą. Beje, esu orkaitėje garuose kepusi net savo firminius morkų keksiukus. Galvojau, kad sutiš, bet, mano nuostabai, buvo labai malonios tekstūros ir skonio. Tad nebijokite rizikuoti – garuose kepti galima daugybę patiekalų, kurie taip ruošiami išliks sveiki ir skanūs“, – komentuoja specialistė.

Garai atgaivins ir vakarykštį patiekalą

Kad maisto gamyba garuose yra populiari, specialistei pritaria ir „Electrolux“ buitinės technikos ekspertas Petras Gendvilis. Specialistas tik nori patikslinti, kad dažniausiai painiojamos dvi sąvokos: virimas ir kepimas. „Kepimas garuose atveria dar daugiau galimybių. Kepdami garuose galime paruošti išskirtinio skonio patiekalus. Pavyzdžiui,  kepimas su 25 proc. garų ypač tinka mėsai ruošti, nes tokiu atveju viduje ji būna sultinga, o iš išorės traški. Naudojant 50 proc. garų, optimalu maistą šildyti – vakarykščiai patiekalai taps drėgnesni, išliks skanūs. Toks garų kiekis taip pat tinka daržovėms arba tokiems desertams kaip krembriulė ruošti. Kepimas vien garais yra puikus daržovių patiekalams ar žuviai gaminti. Nereikia papildomų riebalų ar aliejaus, maistas neprisvyla ir neperkepa. Drėgmė leidžia išsaugoti maistines medžiagas, skonį ir vitaminus, lyginant su įprastais kepimo būdais“, – pasakoja vyras.

Taigi, kepimas garuose, derinant garus ir karštį, gali atverti neribotas sveikesnio maisto ruošimo galimybes: patiekalai būna sodresnės spalvos, sultingi, nepraranda skonio, o svarbiausia – juose vis dar gausu vitaminų. „Galioja tik viena griežta taisyklė – neviršyti gaminimo laiko. Daržovės turi išlaikyti formą ir kramtomą konsistenciją. O štai žuvis, net ir garuose pervirta, taps sausa“, – teigia specialistė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Manau.

Siaip garuose gamintas maistas man neskanus.O ivairiu receptu is darzoviu nemoku gaminti.Manau ,kad ne visada tas maistas garuose ar troskinant prisideda prie ilgo gyvenimo.Teta 93m.Pusriciam didziulius du sumustinius su desra.Pietai su mesa ir daug.Valgo viska ir normaliai protauja ,vaiksto.Manau kiek kam Dievo duota .kiek ir kaip ir ka gali valgyti taip ir valgai.

ciukcia

ziema tai laikas kai lauke salta, tad maistas turi but kaloringas, liepk ciukciai valgyt salotas ciukotkoj, ziemos neisgyvens. Tad ziema turi but maistas kurio energetine verte didele, riebalai, mesa, rauginti produktai, nes tokiu budu tarsi padideja maisto energetine verte. o garuose virti produktai tai yra vidurvasario maistas, nes taip tarsi sumazinama energetine maisto verte ir maistas jauciamas tarsi butu lengvesnis. reik ismokt jaust maisto siltuma, bet tai ne maisto temperatura - vasara saltas maistas, ziema karstas. salto maisto pavyzdys- salotos, karsto maisto pavyzdys rauginti kopustai, nesvarbu kad jie tokios pat temperaturos kaip salotos, bet organizmui tai yra karstesnis maistas ir jis turetu but valgomas ziema- senovej taip ir buvo daroma, nes nebuvo pasirinkimo ka valgyt

SUSIJUSIOS NAUJIENOS