Susidūrusieji su onkologine liga turi vieną baimę | kl.lt

SUSIDŪRUSIEJI SU ONKOLOGINE LIGA TURI VIENĄ BAIMĘ

Ar krūties vėžys gali sugrįžti? Šį klausimą gana dažnai iš pacienčių išgirsta gydytojai. Nerimas, kad onkologinė liga gali grįžti, apkartina ne vienos moters gyvenimą.

Apsaugo nuo agresijos

Praėjusią savaitę Klaipėdos universitetinėje ligoninėje ketvirtą kartą į pacientų mokyklą rinkosi moterys, susidūrusios su krūties vėžiu.

Gydytoja onkologė chemoterapeutė Aušra Bankauskaitė pasakojo, kad po chemoterapijos kurso dažniausiai užduodamas klausimas – ar vėžys gali grįžti?

Moterys teiraujasi, kodėl vienoms liga neatsinaujina penkerius metus ir ilgiau, o kitos jau po pusmečio vėl susiduria su onkologine liga.

"Kuo jaunesnė moteris, tuo didesnė tikimybė, kad liga bus agresyvesnė", – paaiškino gydytoja.

Jauno žmogaus organizme vėžinėms ląstelėms galimybės daugintis yra gerokai palankesnės nei moters, išgyvenusios menopauzę. Anot gydytojos, vyresniame amžiuje moterų veide daugėja raukšlių, tačiau rezervų daugintis vėžiui mažėja.

Tikimybė, kad onkologinė liga bus agresyvesnė, didėja tais atvejais, kai moteriai buvo taikoma pakaitinė hormonų terapija.

Tai esą tik kelios priežastys, kodėl krūties vėžys sunkiau pasiduoda gydymui ir po kurio laiko gali atsinaujinti.

Stadija – ne svarbiausia

Dar vienas pacienčių dažnai gydytojai užduodamų klausimų – ar vėžys piktas? Pasak A.Bankauskaitės, moterys susikoncentruoja į onkologinės ligos stadiją, tačiau tai nėra lemiamas veiksnys ligai įveikti.

Naviko dydis ir išplitimas į limfmazgius – nuo šių faktorių priklauso, ar liga bus agresyvesnė. Ilgalaikiai stebėjimai rodo, kad kai navikas būna mažesnis nei dviejų centimetrų, tikimąsi geresnės ligos eigos.

Kai navikas būna didesnis, didesnė ir metastazių tikimybė.

Gydytoja pateikė penkerių metų išgyvenamumą pagal ligos stadiją. Visos moterys, kurioms nustatyta pirmoji ligos stadija, išgyvena. Antroje stadijoje šis procentas siekia 93.

Susidūrusios su trečios stadijos vėžiu penkerius metus ir ilgiau išgyvena per 70 proc. moterų, nustačius ketvirtąją, šis procentas siekia 22.

Tačiau esama pacienčių, kurios išgyvena ir susidūrusios su paskutiniąja onkologinės ligos stadija.

Pasitelkia skaičiavimus

Pasak A.Bankauskaitės, onkologai naudojasi matematine formule, padedančia apskaičiuoti, kada padvigubėja vėžinių ląstelių – kas 52 ar 57 dienas. Remiantis šiais apskaičiavimais, paskiriami atitinkami tyrimai, nustatomas jų dažnumas.

Įdomus faktas, kad nuo pirmos vėžinės ląstelės iki apčiuopiamo naviko atsiradimo praeina apie penkerius metus. Iki tol ligos židinys gali būti aptiktas tik atitiktinai.

"Kol besidauginančios ląstelės nepasiekia milijardo, naviko negalime apčiuopti", – pridūrė gydytoja.

Pacientėms nerimą kartais kelia tai, kad nustačius vėžį kaulų scintigrafijos tyrimo tenka palaukti kelias savaites. Onkologė chemoterapeutė paaiškino, kad toks laikas nieko nekeičia – vėžinės ląstelės dauginasi daugiau nei po 50 dienų.

Svarbiausias pirmas penkmetis

Penkerių metų laikotarpis svarbus tuo, kad per jį onkologinė liga gali bet kada sugrįžti. Tad pirmus metus gydytoja pacienčių, įveikusių krūties vėžį, prašo pasitikrinti kas tris mėnesius, vėliau pakanka dvejų kartų per metus.

Ar praėjus penkeriems metams reikia tikrintis, priklauso nuo moters pasirinkimo. Kai kurios buvusios pacientės gydytojai prisipažįsta, kad joms darosi bloga vien iš toli pamačius ligoninės pastatą. Tokiais atvejais patariama pasikliauti savo psichologiniu nusiteikimu.

Geriausia savo savijautos ekspertė yra pati moteris, tad kas tris mėnesius ji turėtų apsičiuopti krūtis ir pažastis.

A.Bankauskaitė priminė, kad "mėgstamiausi" vėžio taikiniai: kaulai, plaučiai, kepenys ir galvos smegenys.

Tad pajutus tam tikrus simptomus, pavyzdžiui, kaulų skausmą, pykinimą, vėmimą ar staigius atminties sutrikimus (vyresnio amžiaus moterims juos gali sukelti ir kraujotakos sutrikimai), reikėtų apsilankyti pas gydytoją.

Kaip įveikti baimę

Klaipėdos universitetinės ligoninės onkologinių pacientų atvejo vadybininkė Samanta Savickaitė pastebi, kad po įveikto vėžio didžiausią nerimą pacientams kelia ligos atsinaujinimo baimė. Kartais šis nerimas ramybės neduoda ir jų artimiesiems.

Specialistė pataria išmokti susigyventi su šia baime. Kaip tai padaryti? Rekomenduojama pasidomėti nevyriausybinių organizacijų, dirbančių su onkologiniais pacientais, veikla.

Didžiausios jų yra netoli ligoninės įsikūręs Šv. Pranciškaus onkologijos centras, Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) ir Nacionalinė krūties ligų asociacija.

Nereikėtų bijoti pasinaudoti ir pagalba, esančia šalia: visuomenės sveikatos biuro, sveikatos priežiūros centrų, savivaldybės socialinės paramos skyriaus. Ne pro šalį būtų pasidomėti ir ligos atveju mokamomis išmokomis, vietos bendruomenių veikla.

"Nedvejokite prašyti ir priimti pagalbą. Tai toks natūralus poreikis, kaip atsigerti", – drąsino vadybininkė.

Nusiraminti padeda ir susitikimai su panašaus likimo žmonėmis. Patariama nebijoti klausti specialistų, kaip jie galėtų padėti vienu ar kitu atveju.

"Stenkitės gyventi dabartyje ir daryti tai, kas teikia džiaugsmą. Gyvenimas po vėžio bus kitoks nei iki tol, tad tegul ligos atkryčio baimė būna kaip stimulas labiau savimi rūpintis, prisižiūrėti. Neleiskite, kad baimė jus užvaldytų", – patarė S.Savickaitė.

Balandžio 3 d. laukia paskutinis susitikimas pacientų mokykloje. Planuojamos šios paskaitos:

"Kaip man susigrąžinti savo buvusį gyvenimą?" – Monika (42 m.)

apie reabilitaciją po gydymo pasakos gydytoja onkologė radioterapeutė Jurga Remeikienė.

"Sergu onkologine liga ir mano būklė sparčiai blogėja. Ar tapsiu našta artimiesiems?" – Simona (67 m.)

soc. darbuotoja Diana Virketienė – apie palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugas, socialinę globą, paliatyviąją pagalbą.

"Gyvenimas su onkologine liga"

savo ligos istoriją pasakos Rasa Rojienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Janina

Tik nepakliūkit pas ta Bankauskaite, o nu gydys kad nebebus pasveikimo. Tik bekit kuo toliau nuo tokios.

Vincas to Vilte

Stevas Dzobsas ( apl kompanijos ikurejas)irgi netikejo gyditojais ....gydesi aliejais ir kitokia indu naturala medicina....kiek metu po zeme ????

Vilte

Gydykites kanapiu aliejumi. Web canabiotic.eu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS