Sveikos mitybos specialistė patarė, ką svarbu žinoti apie kūdikiams skirtas tyreles | kl.lt

SVEIKOS MITYBOS SPECIALISTĖ PATARĖ, KĄ SVARBU ŽINOTI APIE KŪDIKIAMS SKIRTAS TYRELES

  • 0

Ilgi pasivaikščiojimai, kelionės ar tiesiog apsilankymas pas draugus kūdikius auginantiems tėvams gali tapti rimtu išbandymu. Kokio maisto pasiimti, kad jis nesugestų, patiktų mažyliui ir turėtų reikiamų naudingųjų medžiagų, pataria sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

Visos mamos žino, kad pirmaisiais mėnesiais nepakeičiamas maistas jų kūdikiams yra motinos pienas. Tais atvejais, kai motinos negali žindyti, jie maitinami pieno mišiniais.

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kitokio maisto kūdikiams pradėti siūlyti nuo 6 mėnesių, nors dabar vis dažniau kalbama apie ankstesnį primaitinimą. Tokio amžiaus kūdikių poreikis įvairioms medžiagos išauga ir primaitinti kitu maistu būtina, rašoma pranešime spaudai.

Išvykus gelbsti tyrelės                                               

Sveikos mitybos specialistė V. Kurpienė pabrėžia, kad pieno mišiniai turi būti parenkami atsižvelgiant į kūdikio sveikatos būklę, jo alergijas, tam tikrų produktų netoleravimą. Šią užduotį geriausia patikėti vaiką prižiūrinčiam gydytojui.

Mažyliui ūgtelėjus ir sulaukus pusės metų, maisto įvairovę jau galima plėsti. Įprastai kūdikiai pradedami primaitinti nuo termiškai apdoroto maisto. Tačiau toks maistas kambario temperatūroje išsilaiko ne daugiau nei 2 valandas, per kurias jį būtina suvartoti, antraip jis tiesiog ima rūgti, kitaip sakant, gesti.

Net jei namuose tėvai turi visas sąlygas patys paruošti maistą, išvykus su kūdikiu ilgesniam laikui tenka pasitelkti fantaziją – mažylių alkį galima numalšinti tiek šviežiais vaisiais (pavyzdžiui, ekologiškais bananais, obuoliais), tiek jiems skirtomis tyrelėmis.

„Parduotuvėse siūlomas kūdikių tyreles naudoti patogu, nes jos yra pasterizuotos ir jas galima įsimesti į krepšį ar rankinę, kartu su šaukšteliu ir servetėle. Taigi kūdikiui praalkus, jį galima lengvai pamaitinti. Jei išvykstate ilgiau nei porai valandų, tyrelės yra puikus pasirinkimas. Jų taip pat patogu turėti atsargai, jei kur nors išvykote ir neplanuotai užtrukote“, – teigia V. Kurpienė.

Maistas turi atitikti amžių

„Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė pastebi, kad kūdikių maisto skyriuje pirkėjai dažnai ieško ir užkandžių ar desertų savo mažyliams.

„Be pieno mišinių, parduotuvėse populiarios kūdikiams skirtos slyvų, įvairių vaisių, obuolių ir bananų, tropinių vaisių tyrės. Itin didelio susidomėjimo sulaukė tik šią vasarą pristatytos naujovės – ekologiški trijų rūšių batonėliai, skirti vaikams nuo vienerių metų. Taip pat tėvai mielai renkasi įvairias košes, tyreles su daržovėmis ir mėsa“, – vardija V. Drulienė.

Sveikos mitybos specialistė V. Kurpienė pastebi, kad kūdikiai labiau mėgsta saldų maistą, tačiau jo kiekį reikėtų riboti, kadangi maitinimosi įpročiai pradedami ugdyti nuo pirmųjų kąsnių. Taigi vaikams įpratus prie saldaus maisto, vėliau jiems sunkiau seksis įsiūlyti kitokius patiekalus. Ir nors tyreles bei košes su vaisiais kūdikiai valgo noriai, V. Kurpienė pataria rinktis mažiau saldų maistą.

Taip pat vertėtų rinktis tyreles, kurios yra pritaikytos konkretaus amžiaus vaikams, kadangi jų sudėtis, tekstūra ir maistinė vertė geriausiai atitiks atžalos vystymąsi. Mažiausiems skirtos tyrelės yra vientisos ir skystos, jas kūdikiai gali lengvai nuryti. Vyresniems skirtos tyrelės jau labiau primena košę ir gali turėti mažų gabaliukų, kurie skatina kramtyti.

V. Kurpienė pataria ne tik palaikyti maisto įvairovę, bet ir atkreipti dėmesį į gaminio sudėtį – kiek ir kokių produktų jame yra. Pavyzdžiui, jei tyrelėje yra mėsos, tai dar nereiškia, kad šis kiekis atitiks visos dienos normą.

Šiltą maistą organizmas pasisavina lengviau, ne išimtis ir kūdikių maitinimas. Jei žinote, kad neturėsite galimybės maistą pašildyti, tai galite padaryti namuose ir įsidėti jį į specialią termopakuotę.

Tiesa, pašildyti tyrelę ar kitą kūdikio maistą galima visiškai paprastai. „Jei kūdikis valgyti užsimanė jums būnant kavinėje, restorane ar tiesiog pas draugus, paprašykite karšto vandens dubenėlio ir palaikykite indelį su maistu jame. Tik neužmirškite įsitikinti, kad tyrelė sušilo tolygiai!“ – pataria V. Kurpienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS