Tyrimas: daugelio šalių rekomendacijos dėl alkoholio – netinkamos | kl.lt

TYRIMAS: DAUGELIO ŠALIŲ REKOMENDACIJOS DĖL ALKOHOLIO – NETINKAMOS

  • 1

Rekomendacijose dėl alkoholio kiekio, kurį saugu suvartoti, daugelyje išsivysčiusių šalių numatomi per dideli limitai ir, siekiant gelbėti gyvybes, reikėtų juos sumažinti, rodo penktadienį paskelbtos tyrimo išvados.

Reguliarus daugiau kaip 100 g alkoholio – maždaug 5–6 vidutinio dydžio taurių vyno ar alaus pintų – per savaitę vartojimas yra susijęs su trumpesne vyrų ir moterų vidutine numatomo gyvenimo trukme, rodo medicinos žurnale „The Lancet“ paskelbtos išvados.

„Rekomenduojami limitai Italijoje, Portugalijoje ir Ispanijoje yra kone 50 proc. didesni nei šie, o Jungtinėse Valstijose didžiausias limitas vyrams yra kone dvigubai didesnis“, – sako tyrimo autoriai.

Tarptautinė mokslininkų komanda išanalizavo duomenis apie beveik 600 tūkst. alkoholį vartojančių asmenų nuo 30 iki 100 metų, surinktus per 83 studijas 19-oje valstybių, kuriose žmonės gauna dideles pajamas. Dalyviai buvo stebimi mažiausiai metus.

Mokslininkai įtraukė ir kitus su sveikata susijusius duomenis, pavyzdžiui, dalyvių amžių, lytį, duomenis apie socioekonominį statusą, diabetą ir rūkymą.

Šioje grupėje buvo užregistruota 40 310 mirties atvejų. Duomenys buvo palyginti su dalyvių pateikta informacija apie suvartojamo alkoholio kiekį.

100–200 g gryno alkoholio ekvivalento suvartojimas per savaitę vidutinę numatomo gyvenimo trukmę sutrumpino maždaug pusmečiu.

100–200 g gryno alkoholio ekvivalento suvartojimas per savaitę vidutinę numatomo gyvenimo trukmę sutrumpino maždaug pusmečiu, palyginti su mažiau nei 100 g gryno alkoholio ekvivalento suvartojimu, nustatė mokslininkai.

Suvartojant 200-350 g per savaitę vidutinė numatomo gyvenimo trukmė sutrumpėja 1–2 metais, o suvartojant daugiau kaip 350 g – iki penkerių metų.

„Ši studija parodė, kad alkoholio vartojimas kiekiais, kurie anksčiau buvo laikomi saugiais, iš tikrųjų yra susijęs su mažesne vidutine numatomo gyvenimo trukme ir keliomis sveikatai nepalankiomis pasekmėmis“, – sakė vienas studijos autorių, Danas Blazeris (Danas Bleizeris) iš Duke'o (Djuko) universiteto Šiaurės Karolinoje.

Vidutiniškai kiekvienas suvartoto alkoholio vienetas virš 100 g ribos nurėžia maždaug 15 minučių žmogaus gyvenimo – tiek pat kiek viena cigaretė, komentuodamas straipsnį sakė Kembridžo universiteto statistikos profesorius Davidas Spiegelhalteris (Deividas Špygelhalteris).

„Žinoma, pačiam žmogui spręsti, ar verta“, – sakė jis.

Didesnė insulto tikimybė

Rekomendacijos dėl alkoholio įvairiose šalyse gerokai skiriasi. Jungtinėse Valstijose vyrams rekomenduojama ne daugiau kaip 196 g – 11 taurių vyno – per savaitę. Moterims šis skaičius yra 98 gramai.

Limitai Italijoje, Portugalijoje ir Ispanijoje yra maždaug 50 proc. didesni nei Didžiojoje Britanijoje, kur neseniai limitas buvo sumažintas. Dabar rekomenduojama išgerti ne daugiau kaip 112 g alkoholio per savaitę.

„Šie duomenys paremia mažesnius alkoholio suvartojimo limitus nei nurodoma daugumoje dabartinių rekomendacijų“, – priduriama straipsnyje.

Tyrimą atlikusi grupė nerado įrodymų, kurie paremtų mažesni alkoholio limitą moterims.

Komentuodama pranešimą visuomenės sveikatos profesorė Petra Meier (Petra Mejer) iš Šefildo universiteto Britanijoje ragino atsargiai interpretuoti rezultatus.

„Rekomendacijų rengėjai yra linkę pripažinti, kad ir kaip daugeliu kitų savanoriško elgesio atvejų, gėrėjai tikriausiai norės sutikti su tam tikra rizika, ir atitinkamai yra nustatę limitus“, – sakė ji.

Tyrimo autoriai nustatė, kad kuo daugiau žmogus suvartoja alkoholio, tuo didesnė rizika jam patirti insultą ir širdies veiklos sutrikimų.

Alkoholio vartojimas buvo susietas su kiek mažesne nemirtinų infarktų rizika. Ši išvada atitinka kai kurių ankstesnių tyrimų rezultatus.

Tačiau „tai reikia sugretinti su didesne rizika, siejama su kitomis rimtomis ir potencialiai mirtinomis širdies ir kraujagyslių ligomis“, sakė pagrindinė tyrimo autorė Angela Wood (Andžela Vud) iš Kembridžo universiteto Britanijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Dalia

Nu va tai tau...mirsiu pusmeciu anksciau nei karbauskis... Reiks mest gert, kad jis mane aplenktu, o tada pabaliavot bus galima :D

SUSIJUSIOS NAUJIENOS