30 tūkst. eurų už vyną – vėjais paleisti pinigai ar investicija? | kl.lt

30 TŪKST. EURŲ UŽ VYNĄ – VĖJAIS PALEISTI PINIGAI AR INVESTICIJA?

  • 1

Žmonės investuoja į nekilnojamąjį turtą, akcijas, brangiuosius metalus, akmenis, meną, ir tai seniai nieko nestebina, tačiau vynas, kaip investavimo objektas, dažną priverčia traukyti pečiais. Vis dėlto jau daugiau nei dešimtmetį apie vyną, kaip investiciją, kalba ne tik vyno mėgėjai, bet ir finansų valdytojai.

Jiems patinka, kad vyno kainų svyravimas mažai susijęs su ekonomikos nuosmukio ir pakilimo ciklais, o investicijų grąža stipriai lenkia investicijas į akcijas ar auksą. „Investavimas siekiant finansinės naudos konkuruoja su investavimu dėl savęs – kaupiant kolekciją ir laukiant, kol vynas subręs“, – sako Lietuvos someljė mokyklos lektorius, parodos „Vyno dienos“ organizatorius Arūnas Starkus.

– Arūnai, ką investuotojams žada 2016-ųjų metų derlius?

– 2016 metų derlių pasitinkame su didžiausiu optimizmu – per pusantrų metų Bordo vyno kainos pakilo apie 20 proc. Po gero 2015 metų derliaus, vyno kritikai 2016-iesiems nepagailėjo dar aukštesnių balų. Investicinio vyno pasaulyje geri derliaus metai ir aukštas kritikų balas užtikrina didžiausią kainą. Po trejus metus trukusios lėtos kainų korekcijos, kurią sukėlė Kinijos pirkėjai, 2010–2011 metais beatodairiškai šlavę jauno ir seno vyno atsargas, o po to staiga pasitraukę dėl šalyje prasidėjusio antikorupcinio vajaus ir sumažėjusios dovanoms ir snobiškumui patenkinti skirto vyno paklausos, optimizmo dabar yra kur kas daugiau. Šiuo metu pasaulio vyno rinka sugrįžusi į savo vėžes, lyderių pozicijas iš Azijos perėmė JAV aukcionai ir tradiciniai JK pirkliai, nuo amžių platinantys klasifikuotų (Grand Cru Classe) Bordo ūkių vynus.

– Nuo kokios kainos prasideda investicinis vynas?

– Dažnai brangiausias vynas brangsta greičiausiai, tačiau kyla jau ir apie 50 eurų kainuojančio bordo, ir apie 100 eurų kainuojančio supertoskaniečio kaina. Šampanas į investicinio vyno kategoriją patenka peržengęs 150 eurų kainos ribą. Įdomu, kad ūkiai, kurių vynu būdavo prekiaujama prieš 200 metų, savo vyną ir šiandien parduoda brangiausiai. 1855 metais Napoleono III įsakymu Bordo pirkliai išskyrė 87 geriausius regiono ūkius ir juos pavadino Grands Crus Classés – geriausiais klasifikuotais ūkiais. Tada į pirmąjį ketvertą pateko „Haut Brion“, „Margaux“, „Latour“, „Lafite Rothschild“ ūkiai, o 1973 m. buvo prijungtas „Mouton Rothschild“. Jų vynai iki šiol yra brangiausi Medoko ir Gravo vynai. Po šimto metų klasifikuotus ūkius išskyrė ir kitos Bordo apeliacijos. Grave yra 16 klasifikuotų ūkių, o Sent Emiljone – 81. Tad didžiąją dalį aukcionų apyvartos sudaro vynai iš šių ir dar kelių tuzinų ūkių iš klasifikacijos dar neįsivedusios Pomerolio apeliacijos.

– Koks investicinio vyno butelis parduotas brangiausiai?

– Pernai „Sotheby‘s“ aukcione dešimt butelių „Chateau Mouton Rothschid 1945“ parduoti už 343 000 tūkstančių JAV dolerių. Taigi – 30 tūkstančių eurų už butelį.

– Kaip žinoti, kad rinkoje pasirodė itin vertingo vyno? Kur jis bus parduodamas?

– Aukcionuose parduodama nemaža dalis investicinių ir kolekcinių vynų. „Sotheby‘s“, „Christies“, „Acker Merral and Conditt“, „Zachy‘s“ – didžiausi aukcionai. Informaciją apie parduodamus vynus jie skelbia savo svetainėse. Tačiau reikia žinoti, kad aukcione vynas pasirodo tada, kai jis jau tapęs retenybe. Jei svarstote apie investiciją, jį reikia pirkti kuo anksčiau, kai vynas vos tik pasirodo rinkoje. Todėl reikia ieškoti, kas tokį vyną tiekia.

– Kas sudaro investicinio vyno katalogus? Kas pataria, kokį vyną verta pirkti ir kokio butelio kaina galbūt kils?

– Aukcionai ir prekybos platformos padeda susitikti pirkėjui ir pardavėjui. Parduoda dažniausiai kolekcinininkai, stambieji vyno pirkliai. Perka neretai tie, kurie nori vartoti: restoranai, parduotuvės, privatūs asmenys. Kas bus perkama ir parduodama, lemia paklausa ir pasiūla. Kadangi rinkoje, ypač internetinėje prekyboje, yra labai daug padirbtų butelių, pardavėjo įrodymai, kad vynas pirktas tiesiai iš gamintojo, gali stipriai pakelti kainą.

Rimtą vyną prieš geriant reikia subrandinti. Nes jis – kaip ir žmogus – su amžiumi gerėja. Tačiau geriausių klasifikuotų Bordo ūkių (Grand Cru Classe) vynas parduodamas labai jaunas. Vos vynas supilstomas į statines, balandžio pirmomis dienomis į regioną suvažiuoja viso pasaulio ekspertai degustuoti praeitų metų derliaus. Po to prasideda išankstinė prekyba (en primeur). Balandžio, gegužės ir birželio mėnesiais parduodamas beveik visas praeitų metų derlius, nes vynas vis dar yra pigiausias. Sėkmingai susiklosčius aplinkybėms, net nespėjęs sumokėti pinigų pirkėjas jau gali užsidirbti iš pakilusios kainos. 2006 metais, kai buvo parduodamas 2005 m. derlius, kaina per pirmus tris mėnesius išaugo bent 30 proc. Tuo laiku pirkusieji gali būti tikri, kad vynas pas juos atkeliaus tiesiai iš vyninės, taigi bus išvengta rizikos, kad jis būtų laikomas netinkamose sąlygose. O tai labai svarbu, jei vyną ruošiesi rūsyje brandinti ir branginti dešimtmečiais.

– Per kiek laiko vyno kaina pakyla?

– Kylančios ir krentančios kainos priklauso nuo situacijos rinkoje. Tačiau daugelis vynų stipriai brangti pradeda praėjus bent penkeriems metams nuo pasirodymo rinkoje, kai to derliaus vyno pradeda mažėti.

– O Jūs pats ar turite investicinio vyno kolekciją?

– Turime kelis šimtus butelių, tik ruošiamės juos išgerti, o ne parduoti. Tačiau mes daug dirbame su investicinio vyno gamintojais, tiekiame jų vyną kolekcininkams ir investuotojams.


Klasifikuotų Bordo ūkių asociacijų seminarai ir degustacijos „Vyno dienose“:

„Saint Emilion Grand Cru Classe“ (vedėjas Emmanuelis de Saint-Salvy) – gegužės 5 d.

„Graves Grand Cru Classe“ (vedėjas Remi Edange‘as) – gegužės 5 ir 6 d.

„Medoc et Sauternes Grand Cru Classe“ en 1855 (vedėjas Peeras Pfeifferis) – gegužės 6 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Safyras

Investicija į maistą ar gėrimą, tai tik pasipuikavimas, bet ne lobis...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS