Afrikinis kiaulių maras toliau plinta | kl.lt

AFRIKINIS KIAULIŲ MARAS TOLIAU PLINTA

  • 4

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) kiekvieną kartą perspėja, kad šiltasis vasaros laikas itin palankus afrikiniam kiaulių marui (AKM) plisti, todėl kiaulių augintojai turi būti budrūs ir atsakingai laikytis biologinio saugumo reikalavimų.

Lietuvoje nuo metų pradžios užregistruotas jau 6 AKM protrūkis kiaulių laikymo vietoje.

Naujas AKM židinys užfiksuotas Mažeikių seniūnijos apylinkėse, Purvėnų kaime esančiame ūkyje, kuriame savo reikmėms augintos 4 kiaulės. Sukarščiavus ir nugaišus vienai kiaulei, buvo paimti mėginiai ištirti laboratorijoje. Pasitvirtinus diagnozei, kad kiaulė nugaišo nuo AKM, likusios 3 nugaišintos ir saugiai sunaikintos. Specialistų nuomone, virusas galėjo patekti per aplinką, nes AKM užsikrėtę šernai buvo rasti apie 2 km atstumu nuo šio ūkio.

AKM plinta ne tik mūsų šalies kiaulių laikymo vietose, virusas braunasi į ūkius ir kaimyninėse valstybėse.  Latvijos veterinarijos tarnyba pranešė apie pirmąjį šiais metais AKM protrūkį Jelgavos rajono ūkyje, kuriame buvo laikomos 165 kiaulės. Dviem iš jų staiga nugaišus ir patikrinus kitas, AKM diagnozė patvirtinta 12 kiaulių. Visos laikytos kiaulės nugaišintos, ūkyje vykdoma dezinfekcija. Veterinarijos specialistai aplink protrūkio vietą nustatė apsaugos ir priežiūros zonas.

VMVT gavo informaciją, kad Rumunijoje šią savaitę nustatyti du AKM protrūkiai nedideliuose ūkiuose, kuriuose augintos 3 ir 4 kiaulės. Iš viso šioje šalyje nuo metų pradžios užregistruoti 8 protrūkiai kiaulių laikymo vietose.

Tuo tarpu Lenkijos atsakingos tarnybos pranešė apie jau 14 AKM protrūkį kiaulininkystės ūkiuose. Šį kartą virusas nustatytas nedideliame ūkyje, kuriame savo reikmėms buvo auginama 10 kiaulių.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

kad tik naikint draskyt naikint

geras budas išnaikint lietuva paskelpt keuliu mara ar dar kokia užkrata kad tik žmones atbaidyt kad jie daugiau badautų kad tik nieko nevalgytų ir išmirtų o seimas vis plistų ir vis klestėtų o žmonija nyktų o patys rėkia mes galingi mes turtingi mes išradingi

sss

nuo o srutas i Mituva supila...nuveza cisternas ir pila sale pakrantes,tipo laukus trese...upe tapo prasmirdusiu kanalu...o seniau kada uztvankos nebuvo,buvo pilna zuvu...

nu jo

Daugiau domekites kas skleidzia tuos virusus nekeikia vieni kitu .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS