Apklausa: tėvams sunkiai įkandamos vaikų vasaros stovyklos | kl.lt

APKLAUSA: TĖVAMS SUNKIAI ĮKANDAMOS VAIKŲ VASAROS STOVYKLOS

  • 0

Šiemet valstybei ir savivaldybėms skyrus rekordinį finansavimą vaikų vasaros poilsio projektams, nemokamas stovyklas užplūdo tūkstančiai vaikų. Nors norinčiųjų kaip niekada daug, vietų skaičius – ribotas.

Vietoje dieninės tėvai gali rinktis kelių savaičių stacionarią stovyklą, tačiau tam prireiks gerokai paploninti piniginę. Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ atlikta apklausa atskleidė, jog kas šeštam šalies gyventojui komercinės stovyklos yra neprieinamos dėl per didelės kainos.

Šią vasarą valstybės ir ES remiamose stovyklose ilsėsis per 50 tūkst vaikų. Švietimo ir mokslo ministerijos ar savivaldybių lėšomis finansuojamos stovyklos vaikams yra nemokamos. Paprastai dienos stovyklose pirmenybė teikiama socialiai remtiniems vaikams, o tokias paslaugas teikiančios įstaigos – perpildytos ir negali sutalpinti visų norinčiųjų. Visgi tėvai turi ir kitą pasirinkimą – išleisti vaiką į vienos arba kelių savaičių komercines stovyklas, kurių kaina svyruoja nuo 100 iki 500 eurų.

Stovyklų kainos priklauso nuo jų formato, trukmės, vietos ir apgyvendinimo. Populiariausios – stacionarios kelių savaičių stovyklos pajūryje. Jų kaina gali siekti 400 eurų.

Visgi, tyrimo duomenimis, šeštadalis (17 proc.) tėvų negali įpirkti vasaros stovyklos kelialapio kainos. Į tiesioginį klausimą, kiek planuoja skirti pinigų vaikų vasaros poilsiui, dauguma (88 proc.) apklaustųjų atsakė už stovyklą išgalintys sumokėti iki 300 eurų. Tik 6 proc. ketina išleisti iki 500 eurų, dar mažiau – vos 4 proc. – iki 1000 eurų.

Vartojimo kreditų bendrovės „Vivus.lt“ marketingo vadovė Justina Ambrasienė atkreipia dėmesį, kad vaikų vasaros stovyklos kasmet nežymiai brangsta, tad jos tampa prieinamos tik didesnes nei vidutines pajamas turinčioms šeimoms.

„Toli gražu ne visiems tėvams įkandamos mokamų stovyklaviečių kainos. Vaikų vasaros atostogos tampa ypač opia problema, jei šeimoje auga keli mokyklinio amžiaus vaikai. Pastebime, kad atsakingas skolinimasis tampa įrankiu, įgyvendinant vaikų vasaros planus“, – sako „Vivus.lt“ marketingo vadovė J. Ambrasienė.

Gyventojų apklausa taip pat atskleidė, kad ketvirtadalis (23 proc.) vaikus auginančių respondentų leidžia savo atžalas į stovyklas Lietuvoje ir tik 1 proc. užsienyje. Trečdalis (30 proc.) nurodė, kad jų vaikai stovykloms per maži arba teigia jiems radę kitų užsiėmimų.

Tėvai, nenorėdami palikti savo atžalų vienų namuose, renkasi ilgesnes nei dviejų savaičių atostogas. Tokiam laikotarpiui atostogauti ketina penktadalis (20 proc.) 30-39 m. amžiaus mažų vaikų turinčių gyventojų, trečdalis (37 proc.) aukštesnes pajamas (daugiau nei 601 euras šeimos nariui) gaunančių asmenų bei kas ketvirtas dirbantis specialistas su aukštuoju išsilavinimu (25 proc.).

2018 metų balandžio 6 – 15 d. atlikto tyrimo metu apklausti 1002 Lietuvos gyventojai (18 metų ir vyresni), tyrimas vyko 60 atrankos taškų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS