Asmeniniais tikslais naudojami automobiliai nebus apmokestinami? | kl.lt

ASMENINIAIS TIKSLAIS NAUDOJAMI AUTOMOBILIAI NEBUS APMOKESTINAMI?

Seimas linkęs panaikinti nuo liepos 1 dienos įsigaliojusią tvarką, pagal kurią yra apmokestinami asmeniniams tikslams naudojami tarnybiniai automobiliai.

Tvarką nustatė A.Šemeta
 
Ketvirtadienį 64 Seimo nariai pritarė tam, kad kuo skubiau būtų svarstomas ir priimtas Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Andriaus Endzino parengtas projektas, kuriuo atšaukiama daug diskusijų sukėlusi tvarka. Prieš buvo tik 9 parlamentarai, susilaikė 17.
 
Praėjusią žiemą Seimas priėmė Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas, kurios be kita ko apmokestino visas „natūra gaunamas pajamas“. Prie tokių pajamų priskirtini ir įmonių bei bendrovių tarnybiniai automobiliai, kurie naudojami asmeninėms darbuotojų reikmėms.
 
Buvęs finansų ministras Algirdas Šemeta gegužės mėnesį pasirašė įsakymą, kuriuo nustatė, kad nuo liepos 1 dienos įsigalioja tvarka, kuri nustatys, kaip už asmeniniais tikslais naudojamus tarnybinius automobilius turi būti mokamas 15 procentų gyventojų pajamų mokestis, 6 proc. mokestis į sveikatos priežiūros fondą ir 3 proc. mokestis „Sodrai“.

Suskubo rengti naują projektą
 
Kilus nepasitenkinimui dėl naujos tvarkos Seimo nariai suskubo parengti naują projektą, kuris ketvirtadienį pateiktas parlamento posėdyje. Šiuo projektu numatoma iki 2010 metų sausio 1 dienos atidėti asmeniniais tikslais naudojamų tarnybinių automobilių apmokestinimą.
 
Projektą parengęs A.Endzinas pripažino, kad klausimas aštrus ir aktualus. Jis taip pat sutiko su kai kurių opozicijos atstovų pareiškimais, jog praėjusią žiemą taisant Gyventojų pajamų mokesčio įstatymą „buvo padaryta klaidų ir nesąmonių“. Pasak jo, naujas apmokestinimas smogs dar vieną smūgį sunkmetį išgyvenančiam verslui.
 
Norima siūlomas pataisas ypatingos skubos tvarka priimti jau kitą antradienį.

Siūlo žiūrėti į Europą
 
Koalicinė Andriaus Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė nėra linkusi sutikti su tuo, kad neturėtų būti apmokestinamos gyventojų pajamos, gaunamos natūra, įskaitant ir tarnybinių automobilių panaudojimu.
 
„Tegu šio įstatymo iniciatoriai pasižiūri, kaip yra Europoje – visur egzistuoja tokia tvarka, kokią buvome nustatę nuo liepos 1 dienos, bet mes jos kratomės“, - sakė A.Kubilius.
 
Valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos iniciatyva pareikalauta, kad Vyriausybė pateiktų savo išvadą, ar ji pritaria įstatymui, kuriuo atšaukiamas asmeniniams tikslams naudojamų tarnybinių automobilių apmokestinimas. „Vyriausybės išvada yra būtina, nes tai, kaip bebūtų, yra pajamų į biudžetą sumažinimas“, - sakė Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS