Atliekų tvarkytojai: sistema ištikta krizės | kl.lt

ATLIEKŲ TVARKYTOJAI: SISTEMA IŠTIKTA KRIZĖS

Pakuočių tvarkymo sistema yra krizėje, nes gamintojų bei importuotojų organizacijos dėl naujos atliekų apskaitos sistemos spragų neatsiskaitė su atliekų tvarkytojais už 2018 metus, teigia atliekų tvarkytojams atstovaujančios organizacijos.

Kaip teigė atliekų tvarkytojų ir savivaldybių asociacijos, dėl Vieningos gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos sistemos (GPAIS) nesklandumų, gamintojų ir importuotojų nepasiekia atliekų sutvarkymą įrodantys dokumentai, dėl to jie negali atsiskaityti.

„Situacija iki 2018 metų turėjo problemų, bet nebuvo kritiška, o nuo 2018 metų gamintojų ir importuotojų organizacijos nustojo pervesti finansavimą pakuočių tvarkytojams. Vien savivaldybių įmonėms nesumokėta apie 1,5 mln. eurų ir kai kurios įmonės yra ant bankroto ribos“, - sakė Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė.

Vien savivaldybių įmonėms nesumokėta apie 1,5 mln. eurų ir kai kurios įmonės yra ant bankroto ribos.

Tuo metu Lietuvos komunalininkų ir atliekų tvarkytojų asociacijos direktorė Asta Kuckaitė sakė, kad kai kurios gamintojų ir importuotojų asociacijos nėra pervedusios nė vieno euro, nors kai kurios yra sumokėjusios.

„Gamintojų ir importuotojų organizacijos neskuba atsiskaityti, formaliai prisidengdamos priežastimi, kad nėra išrašyti įrodantys dokumentai, bet iš pradžių turi būti atlikta pareiga, o tik paskui pateikti dokumentai.

Keliame klausimą, ar Aplinkos ministerija yra pasiruošusi krizės suvaldymo planą. Jei dėl kokių priežasčių viena ar kita organizacija sustabdo veiklą ir nesumokėta atliekų tvarkytojams, kaip tada bus finansuojamas atliekų tvarkymas“, - kalbėjo A. Kuckaitė.

Tuo metu pakuočių atliekų tvarkymo organizacijos „Žaliasis taškas“ generalinis direktorius Kęstutis Pocius sakė, kad su atliekų tvarkytojais yra atsiskaitoma, o galutinai padaryta tai bus artimiausiu metu.

„Atsiskaitymą planuojame per einamąsias pusantros savaitės, priklausomai nuo to, kaip greitai ateis įrodantys dokumentai“, - akcentavo K. Pocius.

Aplinkos ministerijos Atliekų departamento direktorė Agnė Bagočiutė pastebėjo, jog negalima sakyti, kad GPAIS neveikia, nes iš trijų didžiausių gamintojų bei importuotojų organizacijų viena organizacija - „Gamtos ateitis“ - yra atsiskaičiusi su atliekų tvarkytojais.

„Aplinkos ministerija mato poreikį tobulinti GPAIS ir peržiūri ir teisinį reglamentavimą, ir nuolat tobulina, įtraukdama ir socialinius bei ekonominius partnerius. Faktai yra tokie, kad iš trijų organizacijų viena organizacija yra atsiskaičiusi. Jei bent viena yra atsiskaičiusi, sistema nėra trukdis, nes visi naudojasi tais pačiais įrankiais, tuo pačiu teisiniu reglamentavimu“, - kalbėjo A. Bagočiutė.

Ji taip pat ragino sistema naudotis nuolat, o ne paskutinėmis dienomis, tada atsiskaitymas vyktų sklandžiau.

„Kviečiame tą daryti ne paskutinėmis dienomis, o periodiškai, tada ir atsiskaitymas vyktų sklandžiau. Tikimės, kad nuo vasario pirmų dienų, pradėjus veikti naujiems įsipareigojimams, bus neatidėliojamai naudojamasi sistema“, - sakė A. Bagočiutė.

Visgi ji neatmetė, kad sistema yra dar tobulintina, dėl to pastebėjusios sistemos trikdžius organizacijos turėtų apie tai pranešti.

„Situacija, kuri yra dabar, parodė, kad, matyt, yra būtinos reglamentacijos iš Aplinkos ministerijos, kad išspręstume problemas tarp trišalių sutarčių dalyvių“, - sakė A. Bagočiutė.

ELTA primena, kad Aplinkos ministerijos pristatyta GPAIS sulaukė nepasitenkinimo iš verslo, esą ji turi daug trūkumų ir yra sudėtinga. Visgi gruodžio pabaigoje ministerija parengė supaprastintų Atliekų susidarymo ir tvarkymo apskaitos ir ataskaitų teikimo taisyklių pakeitimo projektą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Robertas

Bagociute, vsagamtos ateitis aplamai su 0.8 proc rinkos neturi teises egzistuoti! AM neigalumas slepiamas po lavonais taip naikinama atlieku sistema, kuriamas chaosas. O tikslas yra politiku noras perimti atlieku sistema. Geda skaityt kad visokios aites atstovaujancios po viena tvarkytoja kliedi apie neatsiskaityma. Kai nesupranti ka dirbi tai kiti ir kalti. Bobu verkslenimu sistema valdoma

ttt

Iki Gpais-o priduodi atliekas gauni pinigus, įvedus Gpais-ą priduodi atliekas ir dar primoki. Tai paaiškina verslo nenorą papildomai finansuoti atliekų verslą, kuris yra milijoninis ir protu sunkiai suvokiamas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS