Briuselyje atvertas kelias oficialiai pradėti Baltijos šalių sinchronizaciją | kl.lt

BRIUSELYJE ATVERTAS KELIAS OFICIALIAI PRADĖTI BALTIJOS ŠALIŲ SINCHRONIZACIJĄ

  • 8

Lietuva, Latvija, Estija ir Lenkija, kartu su tvirta Europos Komisijos parama, toliau kryptingai žengia įgyvendindamos strateginį viso regiono energetinio saugumo projektą – Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizaciją su kontinentine Europa.

Šiandien Briuselyje pritarta techniniam Baltijos šalių sinchronizacijos scenarijui ir uždegta žalia šviesa Lenkijos ir Baltijos šalių sistemų operatoriams teikti paraišką dėl Europinės kontinentinės elektros tinklų zonos išplėtimo.

Tai esminis žingsnis, norint formaliai pradėti Baltijos šalių elektros energetikos sistemos prijungimo prie Europos kontinentinių tinklų procesą.

„Džiaugiuosi, kad glaudžiai bendradarbiaudami visais lygiais ir nepamesdami iš akių ilgalaikės perspektyvos kryptingai siekiame pagrindinio tikslo – sustiprinti savo energetinės nepriklausomybės pamatus ir energetiškai tapti pilnaverčiais Europos Sąjungos nariais“, - sako Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.

Baltijos energijos rinkos jungčių plano (BEMIP) aukšto lygio grupės atstovai šiandien pritarė, kad Baltijos šalių elektros energetikos sistema su Europos kontinentiniais tinklais bus sinchronizuota per jau veikiančią „LitPol Link“ jungtį ir naują jūrinį kabelį tarp Lietuvos ir Lenkijos, įrengiant papildomus sinchroninius kompensatorius. Tai reiškia, kad galutinai apsispręsta dėl sinchronizacijos scenarijaus ir baigtos kelerius metus trukusios diskusijos.

Lenkijos Energetikos instituto Gdansko tyrimo grupės mokslininkai atlikę būtinas studijas nustatė, kad toks sinchronizacijos scenarijus yra technologiškai patikimas ir ekonomiškai naudingiausias. Jis užtikrins stabilų ir patikimą elektros sistemų darbą bei nenutrūkstamą elektros energijos tiekimą Baltijos šalių vartotojams.

Pasiruošimo sinchronizacijai darbai vyksta laiku ir pagal aiškų veiksmų planą. Šiandieninis sprendimas atveria kelią Lenkijos perdavimo sistemos operatoriui kartu su Baltijos šalių kolegomis iki rugsėjo 21 dienos pateikti bendrą paraišką Europos elektros perdavimo sistemos operatorių asociacijai (ENTSO-E) dėl kontinentinės Europos elektros sistemos sinchroninės zonos išplėtimo.

Laiko delsti nėra – siekiant užsitikrinti finansavimą sinchronizacijai būtinų projektų įgyvendinimui, spalio 11 d. Baltijos šalys turi pateikti bendrą paraišką Europos infrastruktūros tinklų priemonei. Tikimasi, kad Europos Sąjunga skirs ne mažiau nei tris ketvirtadalius sinchronizacijai reikalingų lėšų.

Baltijos šalių elektros sistema iki šiol veikia sinchroniniu režimu sovietiniame BRELL žiede ir yra valdoma iš Maskvos.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

ALGIS

Ar dabar laikas , tai turėjo būti padaryta senai .

...

Eilinis pinigų plovimas... nes tuoj bus susinchronizuoti Rusijos ir Europos elektros tinklai... nes tai APSIMOKA.

Ui

"Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizaciją su kontinentine Europa"? O tai Baltijos šalys ne kontinente? Kur nors į Britų salas perskrido?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS