Dirbtinis intelektas sukurs dešimtis milijonų naujų darbo vietų | kl.lt

DIRBTINIS INTELEKTAS SUKURS DEŠIMTIS MILIJONŲ NAUJŲ DARBO VIETŲ

  • 0

Pasaulio ekonomikos forumo išleistoje ataskaitoje apie ateities darbus skelbiama, kad iki 2022 m. pasaulyje dėl dirbtinio intelekto technologijų plėtros bus sukurta 58 mln. darbo vietų daugiau nei dėl to išnyks tam tikros specialybės. Ataskaitoje taip pat nurodoma, kad dėl tokios technologinės plėtros bendrovės bus priverstos investuoti milijardus į darbuotojų mokymus dirbant su naujausiomis technologijomis.

Ataskaita parengta remiantis apklausus 300 bendrovių atstovų iš 12 skirtingų industrijų. Dirbtinio intelekto technologijas plėtojančios lietuviškos bendrovės „Megodata“ įkūrėjas Nerijus Raudonis sako, kad šie duomenys tik dar kartą įrodo, kad visuotinė kompiuterizacija ir technologijų proveržis sukurs dideles galimybes Lietuvai ir visam pasauliui.

„2018-aisiais visame pasaulyje automazuotos darbo vietos sudarė 29 proc. visų darbo vietų, tačiau per ateinančius ketverius metus šis skaičius beveik padvigubės ir 2022-aisiais net 42 proc. visų darbo vietų bus automatizuotos. Tai nereiškia, kad bus atleista daug darbuotojų, tai reiškia, kad procesai vyks daug greičiau ir efektyviau, o žmonės dirbs daugiau intelektinius darbus“, – sako N. Raudonis.

Verslininkas sako, kad didelę darbo patirtį turintys specialistai, kurių darbo vietos bus automatizuotos, tikrai nebus išmesti į gatvę, priešingai, jų patirtis bus naudojama efektyvinant procesus.

„Klaidinga yra manyti, kad gamyklų darbuotojai arba kaip visuomenėje sakoma „paprasti“ darbuotojai bus nereikalingi technologijų laikais. Priešingai, tai yra daug metų darbo patirties sukaupę žmonės, kurie geriausiai žino apie tam tikrus procesus. Jie dirbs ir į jų perkvalifikavimą ir jų žinių pritaikymą įmonės tikrai investuos“, – sako N. Raudonis.

Ataskaitoje teigiama, kad 2025-aisiais jau 52 proc. visų darbo vietų bus automatizuotos, o 48 proc. darbų dirbs žmonės.

Investicijos į mokymus

N. Raudonis teigia, kad nors jų bendrovė kuria sistemas, tačiau vis dažniau tenka užsiimti žmonių mokymu.

„Mes jau dabar matome, kad įdiegiant naujas sistemas bendrovėse, turime ne tik „instaliuoti“ programą, bet ir apmokyti darbuotojus, kadangi jie bus pagrindiniai šios sistemos naudojotai. Maža to, bendrovės pačios stengiasi ugdytis darbuotojus, kurie gebėtų dirbti su naujovėmis. Ir tai nereiškia, kad jie turi mokėti programuoti ar būti IT specialistai, vis labiau auga puikiai technologijas išmanančių darbuotojų poreikis“, – sako N. Raudonis.

„Reikia suprasti, kad IT specialistai negali sukurti stebuklo, jie gali padėti sukurti sistemas, kurios palengvins darbą, kurios efektyvins darbą, tačiau be kompetetingų darbuotojų gamykla tik dėl dirbtinio intelekto technologijų geriau nedirbs. Aš labai tikiuosi, kad tai supras įmonių vadovai ir kiekvienais metais vis daugiau dėmesio skirs darbuotojų kvalifikacijos kėlimui“, – teigia N. Raudonis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS