Elektros kaina Lietuvoje – mažiausia nuo praėjusių metų balandžio | kl.lt

ELEKTROS KAINA LIETUVOJE – MAŽIAUSIA NUO PRAĖJUSIŲ METŲ BALANDŽIO

Vidutinė energijos kaina kovą buvo 14,9 proc. mažesnė, palyginti su vasariu, ir daugiau nei dešimtadaliu mažesnė nei pernai tuo pačiu metu. Prie to prisidėjo šių metų kovą vyravę kur kas šiltesni orai nei prieš metus.

Kaip rašoma elektros energijos prekybos ir tiekimo bendrovės „Lietuvos energija“ pranešime, kovo mėnesį vidutinė elektros kaina „Nord Pool“ biržos Lietuvos kainų zonoje susilygino su buvusia praėjusių metų balandį ir siekė 40 Eur/MWh. Didžiausią įtaką kainų kritimui regione turėjo kylanti oro temperatūra bei ilgėjančios dienos, mažinusios energijos paklausą.

„Kylanti oro temperatūra ir ilgėjančios dienos praktiškai sugrąžino elektros kainas į tokį lygį, kuris buvo fiksuotas prieš jų spurtą, prasidėjusį praėjusių metų pavasarį. Elektros suvartojimas mažėjo visose regiono šalyse nuo 4 iki 9 proc., o sumenkusi paklausa toliau spaudė kainas žemyn. Lietuvoje jos krito labiausiai - beveik 15 proc., tačiau panaši tendencija fiksuota ir kitose aplinkinėse rinkose“, - sakė „Energijos tiekimo“ komercijos departamento direktorius Martynas Boratinskas.

Lietuvoje elektros energijos poreikis kovo mėnesį buvo mažesnis 4,2 proc., Latvijoje - 4,7 proc., Estijoje - 9,2 proc., o Švedijoje - 8,6 proc. Kainų kritimas užfiksuotas visame regione ir siekė 6-14,5 proc. Švedijoje ir Latvijoje kainos traukėsi daugiausiai - 14,5 proc. Lenkijoje jos mažėjo 6 proc. ir išliko aukščiausios regione (46,3 euro/MWh).

Pasak M. Boratinsko, balandį elektros kainas ir toliau turėtų lemti šylantys orai, ilgėjančios dienos bei pasibaigęs Švedijos atominės elektrinės Ringhals vieno iš blokų remontas, trukęs daugiau nei du mėnesius. Vis dėlto tolesnį kainų mažėjimą gali pristabdyti sumažėjęs jungčių pralaidumas iš Kaliningrado dėl visą mėnesį vyksiančių profilaktinių darbų ir planuojama tinklų peržiūra bei jų remontas Baltarusijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

juodas melas,ponams jo ,bet mums NE

Aha

Zmones Tai pajuto !!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS