Ignalinos AE siūloma skirti 552 mln. eurų – mažiau nei norėtų Lietuva | kl.lt

IGNALINOS AE SIŪLOMA SKIRTI 552 MLN. EURŲ – MAŽIAU NEI NORĖTŲ LIETUVA

Europos Komisija (EK) Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymui 2021–2027 metų Europos Sąjungos biudžete siūlo skirti 552 mln. eurų – 230 mln. eurų mažiau nei norėtų Lietuva.

EK atstovybė Lietuvoje atstovė Agnė Kazlauskaitė BNS paaiškino, kad tai yra galutinis Komisijos pasiūlymas, o vėliau dėl to valstybės narės dar derėsis Europos Sąjungos Taryboje ir Europos Parlamente.

Energetikos ministerija anksčiau skelbė, kad naujajame ES biudžete IAE uždarymui reikėtų apie 780 mln. eurų. Šiam projektui nuo 2007-ųjų metų ES jau skyrė apie 1,3 mlrd. eurų.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas gegužę teigė tikintis, jog Lietuva gaus didesnį finansavimą nebeveikiančiai jėgainei, o jos uždarymu jau domisi vis daugiau vakarų kompanijų.

Be ES pinigų, branduolinės jėgainės uždarymas finansuojamas ir iš nacionalinio fondo – jo įnašas sudaro 14 proc. projektų vertės. Vyriausybė pernai priėmė sprendimą, kad Lietuva išlaikys tokį jo lygį iki 2038 metų, kai numatoma galutinai uždaryti jėgainę.

Lietuva uždaryti Ignalinos AE įsipareigojo stodama į ES. Jėgainė galutinai sustabdyta 2009-ųjų pabaigoje, o jos uždarymo darbai, skaičiuojama, truks iki 2038 metų.

Pasak EK pranešimo, branduolinei saugai ir atominių reaktorių veiklos nutraukimui numatoma skirti iš viso 1,178 mlrd. eurų: be Ignalinos AE, 118 mln. eurų bus skirta Bulgarijai (1–4 Kozlodujaus AE blokai) bei Slovakijai (Bohunicos AE), 348 mln. eurų – Europos Komisijos Ispros branduolinių tyrimų įrenginių uždarymui bei branduolinių atliekų šalinimui ir 160 mln. eurų – bendriesiems branduolinės saugos ir apsaugos priemonių veiksmams.

Visų šių objektų uždarymas pastebimai pasistūmėjo į priekį: Slovakijoje darbus baigti numatyta 2025 metais, Bulgarijoje – 2030 metais, o Lietuvoje ir Isproje – 2038 metais.

S. Skvernelis: EK pasiūlymas nepakankamas

Europos Komisijai galutinai siūlant Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymui 2021–2027 metais skirti 552 mln. eurų, premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad Lietuva derėsis toliau. Pasak jo, ši suma yra nepakankama.

„Galutiniai skaičiai bus tada, kada bus patvirtintas (ES – BNS) biudžetas, čia yra Komisijos išeitiniai skaičiai, dabar prasideda derybos ir trečiadienį (praėjusią savaitę – BNS) būnant Europos Komisijoje (...) buvo labai aiškiai pabrėžta, kad tai mūsų netenkina, kad šitas projektas uždarymo yra beprecedentis Europos Sąjungoje (...) Turi būti užtikrintas tvarus finansavimas iki pat uždarymo projekto, jis šiandien nepakankamas ir nepriimtinas“, – žurnalistams trečiadienį sakė S. Skvernelis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS