Įmonės verslo valdymui renkasi lietuviškus produktus | kl.lt

ĮMONĖS VERSLO VALDYMUI RENKASI LIETUVIŠKUS PRODUKTUS

  • 0

Lietuvoje dirbančios kompanijos savo veiklai valdyti mieliau renkasi lietuvių sukurtas verslo ir finansų valdymo sistemas. 59 proc. įmonių naudoja lietuviškus, o 41 proc. -  užsienio gamintojų produktus. Verslas palankiau vertina šiuos mūsų kraštiečių sukurtus technologinius sprendimus dėl daugelio jų savybių, yra patenkintas jų kokybe ir neplanuoja keisti, nepaisant to, kad dauguma įmonių juos įsidiegė prieš 5-10 metų.

Tai parodė pirmą kartą Lietuvoje atliktas reprezentatyvus kiekybinis tyrimas, kurio metu buvo apklausta 180 vidutinių ir stambių mūsų šalies įmonių.

Jį inicijavusios bendrovės „Informacinės konsultacijos", padedančios pasirinkti finansų apskaitos ir verslo valdymo sistemas, direktoriaus Romo Venčkausko teigimu, toks tyrimas atliktas, siekiant pamatyti tikrąją situaciją rinkoje ir išgirsti vartotojų nuomonę.

„Rezultatai mus nustebino. Paaiškėjo, kad mūsų šalies verslininkai labai vertina lietuvių specialistų sukurtas verslo ir finansų valdymo sistemas, jas noriai renkasi, o jau naudojantys neplanuoja jų keisti, nebent tik tobulinti. Šie produktai labai svarbūs jų veikloje, nes padeda efektyviau organizuoti veiklą, automatizuoti įvairius procesus, pagerinti sprendimų priėmimą, pasitelkus duomenų analizės įrankius. Šias sistemas naudojančios įmonės siekia padidinti savo veiklos kontrolę, produktyvumą ir efektyvumą, maksimaliai sumažinti duomenų dubliavimą", - teigia R. Venčkauskas.

Jo teigimu, tokie produktai įmonėms leidžia plėsti savo veiklą, kurti naujas darbo vietas, efektyviau valdyti žmogiškuosius išteklius, teikti daugiau paslaugų, gerinti klientų aptarnavimo kokybę.

Tyrimo rezultatai parodė, kad lietuvių sukurtus produktus naudojančios įmonės yra labiau patenkintos ir geriau vertina jų patogumą, patikimumą bei lankstumą, nei tos, kurios naudoja užsienio gamintojų sistemas. Tuo tarpu užsienio specialistų sukurtos sistemos vertinamos kaip geriau pritaikytos integruoti jas su kitomis sistemomis, sėkmingiau valdyti gamybos ir pardavimų valdymo procesus, o lietuviškose sistemose geriau vertinami tiekimui valdyti sistemose įdiegtos funkcijos. Finansų apskaitos funkcionalumas vertinamas panašiai tiek lietuviškuose, tiek užsienio gamintojų produktuose.

Tyrimas parodė, kad populiariausios iš lietuviškų finansų ir verslo valdymo sistemų yra Rivilė, Euro Skaita, Agnum, o iš užsienio gamintojų - Microsoft Dynamics NAV, Microsoft Dynamics AX, SAP. 

Dauguma įmonių vertina, kad įdiegus sistemą buvo pasiekta tikėtasi nauda, kurios jie tikėjosi, ir tik 3 proc. apklaustųjų mano, kad naudos nebuvo. Tyrime dalyvavusios įmonės teigia, kad pasitelkus šiuos produktus pavyko pagerinti sprendimų priėmimą (76 proc.), sumažinti veiklos sąnaudas (70 proc.), padidinti duomenų patikimumą, teisingumą (67 proc.).

Šio tyrimo rezultatai rodo, kad lietuvių sukurtus finansų apskaitos ir verslo valdymo produktus naudojantis verslas yra patenkintas jų kokybe, o ateityje planuoja atnaujinti turimos sistemos versiją, praplečiant jas naujomis funkcijomis ar įsigyjant papildomas darbo vietas. Keisti turimas sistemas planuoja tik 9 proc. įmonių.

Praktiškai visos įmonės verslo valdymo sistemas naudoja apskaitai (99 proc.), atsargoms ir pirkimams valdyti (85 ir 80 proc.), pardavimams organizuoti (83 proc.). 85 proc. įmonių jas naudoja analitikos darbams atlikti, o beveik pusė - sandėliavimo vietoms ir adresams valdyti, dirbti su tiekėjais ir klientais internetu, planuoti biudžetams.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS