Investuotojus Lietuvoje atbaido politinio stabilumo ir ryžto stoka | kl.lt

INVESTUOTOJUS LIETUVOJE ATBAIDO POLITINIO STABILUMO IR RYŽTO STOKA

  • 2

Iki šiol nuosekliai augęs ir šių metų viduryje rekordines aukštumas pasiekęs Lietuvos investuotojų pasitikėjimo indeksas per pastarąjį pusmetį vėl smuktelėjo iki metų pradžioje fiksuoto lygio - atskleidė stambiausius investuotojus į šalies ekonomiką vienijančios asociacijos „Investors' Forum“ atliktas tyrimas.

Vienuoliktą kartą atlikto tyrimo duomenimis, Lietuvos investuotojų pasitikėjimo indeksas (LIPI) ketvirtąjį šių metų ketvirtį buvo 1,216 balo (iš 2 galimų). Asociacijos „Investors' Forum“ valdybos pirmininko Rolando Valiūno teigimu, tokį pokytį daugiausia lėmė prastėjantis investuotojų požiūris į politinį šalies stabilumą, verslo skaidrumą ir mokesčių sistemos efektyvumą.

„Nors per pastarąjį pusmetį investuotojų nuotaika pastebimai suprastėjo, jų pasitikėjimas Lietuvos ekonomika bei jos perspektyvomis tebėra gana aukštas. Vis dėlto, šie pokyčiai yra aiški paskata šalies valdžios institucijoms susirūpinti politine lyderyste ir imtis strateginių pokyčių verslo aplinkai gerinti. Kol trypčiojama dėl tokių sprendimų kaip „Sodros“ lubų įvedimas, Lietuvos galimybės rimtai konkuruoti tiek dėl užsienio investicijų, tiek dėl talentų, sparčiai tirpsta“, - komentavo R. Valiūnas.

Nors per pastarąjį pusmetį investuotojų nuotaika pastebimai suprastėjo, jų pasitikėjimas Lietuvos ekonomika bei jos perspektyvomis tebėra gana aukštas.

Šį ketvirtį didesnio pelno tikisi 44 proc. investuotojų. Teigiamai nuteikia ir planai didinti darbuotojų atlyginimus bei kurti naujas darbo vietas: artimiausiu metu didėsiant atlyginimą prognozuoja 67 proc., o augsiant darbuotojų skaičių - 62 proc. apklaustų investuotojų.

Lyginant su metų viduriu, manančių, kad darbo įstatymus būtina nedelsiant tobulinti, sumažėjo perpus. Apklaustų investuotojų nuomone, svarbiausias valstybės prioritetas artimiausiu metu - švietimo sistemos tobulinimas. Susirūpinimą šia sritimi išreiškė 79 proc. respondentų. Kita itin dėmesio reikalaujanti sritis - viešojo sektoriaus efektyvumas. Net 59 proc. investuotojų išreiškė paramą Vyriausybės siekiams jį didinti.

Tyrimo duomenimis, vienu aktualiausių pastarojo meto verslo iššūkių lieka didėjantis atotrūkis tarp darbo jėgos našumo ir atlyginimų. Asociacijos vykdomosios direktorės Rūtos Skyrienės teigimu, vietų, kur valstybei dar reikia daug padirbėti, netrūksta.

„Naujojo Darbo kodekso priėmimas buvo svarbus, nors ir ilgai atidėliotas žingsnis labiau subalansuoto, šiuolaikinės rinkos poreikius atitinkančio darbo santykių reguliavimo link. Vis dėlto, siekdama išvengti augančių atlyginimų ir menko našumo keliamo pavojaus ekonomikai, valstybė turėtų imtis tolesnių žingsnių ir bei ryžtingų struktūrinių reformų šalies konkurencingumui didinti. Mažesnis jėgos apmokestinimas ir „Sodros“ lubos, švietimo sistemos ir valstybės valdomų įmonių reformos - tai sritys, į kurias atkreipiame dėmesį ne vienerius metus, ir kuriose valstybė turėtų gerokai pasitempti“, - kalbėjo R. Skyrienė.

Pasak jos, vienu iš būtinų pokyčių galėtų tapti Finansų ministerijos planuojami mokesčių įstatymų pakeitimai. 57 proc., apklaustųjų tikisi, kad įgyvendinus laisvųjų ekonominių zonų modelio pakeitimus, bus teigiamai paveikta investicinė aplinka. Itin teigiamai vertinamas siūlymas nustatyti 5 proc. pelno mokesčio tarifą patentabilių išradimų komercializavimui. Tokiai iniciatyvai pritaria 97 proc. tyrimo respondentų.

95 proc. investuotojų pritaria „Sodros“ įmokų lubų įteisinimui. 59 proc. investuotojų mano, kad geriausio poveikio verslo aplinkai ir investiciniam klimatui leistų tikėtis lubos, taikomos nuo 6 vidutinių mėnesinių atlyginimų. Apie pusę, 49 proc., investuotojų yra įsitikinę, kad įteisinus šią ekonominę priemonę padidėtų darbuotojų atlyginimai bei sumažėtų šešėlinė ekonomika.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Kęstas

Saudo Arabijos priešraketinė gynybos sistema Patriot yra bejėgė prieš Jemeno hučių paleistą primityvią raketą Scud. Kaip hučiai ir tikėjosi, raketos galvutė sprogo Saudo Arabijos sostinės oro uosto teritorijoje, nepaisant to kad į ją buvo nukreipta daugelis Patriot smūgių. Taip kad Lietuvos elitui tikėtis pagalbos iš Lenkijos Patriot sistemos yra beviltiškas reikalas. Jei kas ir tikėjosi vėl, pasiraitę kelnes ir mėlyną suknelę, sprukti iš Lietuvos per upelį, tai šansų nėra, šiuolaikinės raketos neduos tai padaryti. Protingas kelias Lietuvai yra sumažinti išlaidas karui, sumažinti karo isteriją Lietuvos propagandoje ir imtis rimto darbo Lietuvos ekonomikoje. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

nebus

to /stabilumo/ niekados kol sali valdys politiniai oligarchai prisivoge europos milijonu ir toliau lendantys prie valdzios /lovio/....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS