L. Linkevičius: Lietuva gali būti vartais JAV dujoms į Europą | kl.lt

L. LINKEVIČIUS: LIETUVA GALI BŪTI VARTAIS JAV DUJOMS Į EUROPĄ

  • 17

Lietuva gali būti vartais JAV suskystintoms gamtinėms dujoms (SGD) į Europą, sako užsienio reikalų ministras. Pasak Lino Linkevičiaus, Lietuva jau yra importavusi du krovinius su JAV dujomis, todėl Klaipėdos uostas gali pasitarnauti, JAV tampant rimtu žaidėju Europos dujų rinkoje.

„Mes galime ne tik savo regione, bet ir visai Europai būti tam tikra prasme vartais, atveriančiais naujus tolius ir galimybes Jungtinėms Valstijoms būti rimtu žaidėju Europoje, dujų rinkoje, kas nepaprastai svarbu didinant diversifikaciją, didinant saugumą“, – Žinių radijui antradienį sakė L. Linkevičius.

„Skalūninių (SGD – BNS) dujų eksportas į Europą dar nenusistovėjęs, kadangi dar technologiškai reikia išspręsti ir amerikiečiams eksporto terminalus, bet mes jau porą tokių krovinių esame priėmę Klaipėdos uoste, tai laikytina, kaip modelis, pavyzdys“, – sakė UR ministras, su vizitu lankęsis JAV, kur aptarė ir  energetikos šaltinių diversifikavimą regione, skatinant  SGD importą iš JAV.

Anot L. Linkevičiaus, šioje partnerystėje matomas ne tik trijų Baltijos šalių, bet ir Lietuvos vaidmuo.

2017 metais metais dujų prekybos bendrovė „Lietuvos dujų tiekimas“ iš JAV importavo du SGD krovinius ir pagal JAV SGD importo mastą užėmė trečią vietą Europoje po Ispanijos ir Portugalijos. Tuomet dujų ji pirko iš JAV bendrovės „Cheniere Marketing International“ ir Ispanijos dujų tiekimo kompanijos „Gas Natural Fenosa“ – abu kroviniai atgabenti iš JAV „Sabine Pass“ SGD terminalo.

SGD terminalo operatorė „Klaipėdos nafta“ ir „Lietuvos dujų tiekimas“ pernai balandį pasirašė bendradarbiavimo susitarimus su JAV SGD tiekėja „Freeport LNG“. Pastaroji pirmąją SGD eksporto liniją planavo atidaryti 2018 metų pabaigoje, o dar dvi linijas – 2019 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

subine

jo bet kam sulys ,kad tik itikt ,kaip zema.p

Alis...

specas-expertas atsirado...

Ne taip

Ne taip parasyta Lietuva gali buti vartais rusisku duju per Jav i lietuva nes patys nesugeba susitarti tai amerikieciai pades kaip padejo su mazeikiu nafta
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS