Lietuviškos morkos ant turkų stalų? | kl.lt

LIETUVIŠKOS MORKOS ANT TURKŲ STALŲ?

Kas žino, gal jau netrukus Turkijos šeimininkės į tradicinį ėrienos troškinį, dės ir lietuviškų morkų arba svogūnų. Statistikos duomenimis, morkų pernai daugiausiai eksportuota į kaimynines šalis – Baltarusiją, Latviją kiek mažiau į Rusiją, Čekiją, Portugaliją, Estiją. Dabar jomis domisi ir ukrainiečiai. Vaisiais ir daržovėmis prekiaujantys verslininkai žvalgosi rinkų ir Turkijoje, juo labiau, kad, kaip ramina daržovių augintojai, savų morkų lietuviams užteks iki birželio.

Remigijus Kubilius, UAB „Fruite“ direktorius, sako svarstantis vežti morkas parduoti į Turkiją, nes jos ten dvigubai brangesnės negu Lietuvoje.

Pasak daržovių augintojų asociacijos vadovės Zofijos Cironkienės, prisivėrus Rusijos rinkai, lietuviškoms morkoms keliauti svetur nelengva. Ūkininkų akys krypsta į šalis, kuriose nebuvo gero morkų derliaus – šįmet tai Pietryčių Europa. Asociacijos vadovė sako, morkas teoriškai būtų galima vežti ir į Turkiją, tik bent jau šiuo metu teks konkuruoti su Izraeliu.

„Ir logistika brangi, ir, ko gero, šiuo metu, kokios šįmet yra morkų kainos, tai Izraelyje morkų kaina būtų pigesnė negu Lietuvoje. Tai, žodžiu, paplanuoti galima, tuo labiau, kad iš Turkijos atvažiuoja šilumą mėgstančios daržovės ir kad transporto priemonės nevyktų tuščios atgal į Turkiją, tai savaime suprantama, kad būtų galima išvežti iš Lietuvos ir morkų, ir burokėlių, ir svogūnų, bet šalia, kaip minėjau yra Izraelis“, – kalbėjo Z. Cironkienė, Daržovių augintojų asociacijos direktorė.

Lietuvoje morkų derlius buvo prastas, tad jos šįmet net 70 proc. brangesnės nei pernai. Perkant tiesiai iš ūkininkų, nuplautų rinktinių morkų kilogramas dabar kainuoja apie trisdešimt centų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

lione

o ant musu stalu lenkiskos. kur logika.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS