Lietuvoje afrikinis kiaulių maras tarp šernų tebeplinta | kl.lt

LIETUVOJE AFRIKINIS KIAULIŲ MARAS TARP ŠERNŲ TEBEPLINTA

Lietuvoje šiais metais afrikinis kiaulių maras (AKM) nediagnozuotas kiaulių laikymo vietose, tačiau laukinėje faunoje liga tebeplinta, skelbia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Sausio 12-18 d. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus šernų gaišenų ir skerdenų mėginius, AKM nustatytas 18 nugaišusių ir 13 sumedžiotų šernų.

Sumedžiotiems šernams ar jų gaišenoms diagnozuoto afrikinio kiaulių maro geografija mūsų šalyje plati: Alytaus, Kauno, Jonavos, Kėdainių, Lazdijų, Mažeikių, Prienų, Šakių, Šiaulių, Trakų, Varėnos ir Vilniaus rajonų savivaldybės.

Tačiau, pasak VMVT pranešimo, su afrikiniu kiaulių maru kovoja ne vien Europos valstybės - liga sparčiai plinta ir Azijos žemyne, ypač Kinijoje. Šių metų sausį naujų iššūkių - likviduoti AKM padarinius, sulaukė ir Mongolijos veterinarijos specialistai. Pirmasis ligos atvejis patvirtintas šios šalies kiaulininkystės ūkyje.

Šiaurinėje Mongolijos dalyje esančioje fermoje, kurioje buvo laikoma beveik 300 kiaulių, vienu metu nugaišo 85 kiaulės. Ištyrus mėginius, buvo diagnozuotas AKM. Likusios gyvos kiaulės nugaišintos, imtasi visų reikiamų apsaugos priemonių.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

T

Issisaudykite viska nebus nei maro nei del ko sikti i kelnes

Žilvinas Ručys

Visi šernai prisistatė ir pasitikrino

Gaila

Kad seimo šernų nepasiekia.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS