Ministerija: atlyginimai „ant popieriaus“ augs 29 proc. | kl.lt

MINISTERIJA: ATLYGINIMAI „ANT POPIERIAUS“ AUGS 29 PROC.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) parengė įstatymo projektą, kuriame numatoma, kad darbo užmokestis „ant popieriaus“ dirbančiajam padidės 1,29 karto.

„Šį reikalavimą pažeidusiam darbdaviui gali būti skiriama 500 eurų bauda už kiekvieną neperskaičiuoto ar netinkamai perskaičiuoto darbo užmokesčio atvejį“, - teigiama SADM pranešime.

Remiantis pasiūlymais, darbuotojas mokės pensijų, ligos, motinystės ir sveikatos socialinio draudimo įmokas, o darbdaviams liks mokėti tik nedarbo ir nelaimingų atsitikimų darbe bei profesinių ligų socialinio draudimo įmokas.

Parengtuose teisės aktų projektuose nustatomos įmokų lubos, kurios laipsniškai susilygins su išmokų lubomis. 2019 metais jos sieks 120 vidutinių darbo užmokesčių per metus, 2020 metais - 84, o 2021 metais - 60 vidutinių darbo užmokesčių per metus.

„Įmokų lubos įvedamos, siekiant socialinio draudimo sistemos teisingumo, nes šiuo metu didelį darbo užmokestį gaunantis asmuo sumoka dideles įmokas, bet negali gauti didelių išmokų“, - sako SADM.

Taip pat nurodoma, kad pertvarkant pensijų kaupimo sistemą atsisakoma 2 proc. „Sodros“ įmokų pervedimų į II pakopos pensijų fondus ir nustatoma nauja kaupimo formulė.

Remiantis siūlymu, įmoką sudarytų 4 proc. nuo pensijų kaupimo dalyvio pajamų ir 2 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio lygio priemoka iš valstybės biudžeto.

Nurodoma, kad kartu su kaupimo formulės pakeitimu siūloma 2 proc. punktais mažinti „Sodros“ įmokas: taip būtų kompensuojamas įmokų į pensijų fondą padidėjimas daliai kaupiančiųjų.

Tai reiškia, kad šiuo metu kaupiantiems pagal formulę 2+2+2 padėtis nesikeistų, o kaupiantiems pagal formulę 2+0+0 (tik „Sodros“ lėšomis) arba nekaupiantiems - įmokos laipsniškai padidėtų 2 proc. punktais nuo atlyginimo.

SADM sako, kad teigiama šios pertvarkos pasekmė - kaupiamoji asmeninė pensija bus tarsi priedas prie „Sodros“ pensijos, tai yra nebeliks nuostatos, jog kaupimas sumažina „Sodros“ pensiją, kaip dabar.

Remiantis parengtais teisės aktais, siūloma, kad nuo 2019 metų sausio visi dabartiniai kaupiantieji ir nekaupiantys jauni iki 40 metų asmenys būtų automatiškai įtraukiami į pensijų kaupimą su teise atsisakyti.

„Į kaupimą automatiškai įtrauktas asmuo iki įtraukimo metų kovo 1 dieną galėtų informuoti pensijų kaupimo bendrovę apie atsisakymą dalyvauti pensijų kaupime. Jei atsisakymo per nustatytą terminą įtrauktas asmuo nepareikš, jis taps kaupimo dalyviu ir dalyvaus pensijų kaupime iki senatvės pensijos amžiaus. 40 metų amžiaus nesulaukusiems asmenims, kurie atsisakė dalyvauti pensijų kaupime, automatinio įtraukimo procedūra taikoma ne daugiau kaip 3 kartus“, - sako SADM.

Vyresni nei 40 metų ir nekaupiantys asmenys pensijų kaupime galėtų dalyvauti savanoriškai.

Remiantis siūlymais, žmonės, nusprendę nebekaupti, galėtų pateikti prašymą nutraukti pensijų kaupimo sutartį. Pensijų sąskaitoje sukauptas lėšas jie galėtų arba pervesti į „Sodros“ biudžetą, arba palikti pensijų fonde tolimesniam investavimui iki pensinio amžiaus.

Asmeniui pareiškus norą grįžti į „Sodrą“, sąskaitoje esantys pensijų fondo vienetai būtų konvertuojami į pinigines lėšas, kurios pervedamos į „Sodrą“ atkuriant visas teises tarsi žmogus nebūtų dalyvavęs kaupime. Kalbama apie visą sukauptą pinigų sumą jos neskaidant.

Tuo metu, jeigu fonde esanti suma viršija buvusias „Sodros“ įmokas į privatų kaupimą, perviršis laikomas papildomomis įmokomis individualiajai pensijos daliai.

„Jei fonde esanti suma yra mažesnė nei buvusios „Sodros“ įmokos į privatų kaupimą, trūkumas eliminuojamas ir asmeniui atkuriamos visos teisės į „Sodros“ pensiją“, - nurodo ministerija.

Pensijų kaupimo ir mokesčių pertvarkos pasiūlymai bus svarstomi Vyriausybėje ir Seime. Pertvarka įsigaliotų, jeigu jai pritartų Seimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS