Nauja kompensacijų už šildymą tvarka neužtvindė savivaldybių prašymais | kl.lt

NAUJA KOMPENSACIJŲ UŽ ŠILDYMĄ TVARKA NEUŽTVINDĖ SAVIVALDYBIŲ PRAŠYMAIS

Šilta žiema ir augę atlyginimai lėmė, kad nemažai daliai gyventojų nepavyko pasinaudoti dar spalį valdžios nuleista kartele ir gauti kompensacijas už šildymą. Nors deklaruota, kad į paramą galės pretenduoti net ir dirbantieji, aiškėja, kad kompensacijas už šildymą gauna tik mažiausias pajamas gaunantys – pensininkai. Dabar valdžia sako, kad pertvarkos tikslas ir buvęs – pasirūpinti labiausiai skurstančiais.

Pernai rudenį užvirus diskusijoms dėl didinamo PVM šildymui, valdžia nutarė sumažinti reikalavimus tiems, kurie kreiptųsi kompensacijos už šildymą. Tada deklaruota, kad jos galės prašyti net ir tie, kurie iki tol negavo ar net dirbantys, kurių pajamos kiek mažesnės už vidutines. Baimintasi, kad norintys gauti kompensacijas užplūs savivaldybes, o šios ėmėsi ieškoti papildomų pajėgų antplūdžiui atremti. Tačiau įvyko priešingai – eilių nebuvo, savivaldybėse prašytojų tai vienur, tai kitur padaugėjo nežymiai ar net sumažėjo.

„Prašymų pateikta 11,4 proc. mažiau 2017 m. nei 2016 m., gavėjų skaičius taip pat yra apie 17 proc. mažesnis, o išlaidos mažesnės apie 16,7 proc.“, – sako Vilniaus savivaldybės laikinoji socialinių išmokų skyriaus vedėja Dalia Filipavičiūtė.

Tuo metu Panevėžio savivaldybės Socialinių reikalų sk. poskyrio vedėja Zita Ragėnienė sako, kad prašymų sulaukė tikrai daugiau, bet jų skaičius nuo bendrų prašymų sudarė apie 5 proc.

Kompensacijų ratas nesiplėtė ir dėl to, kad pernai buvo gerokai šiltesni orai, todėl sąskaitos nebuvo tokios didelės, kad priklausytų valstybės parama, o ir, pasak valdininkų, žmonės pernai turtėjo.

„Šildymas atskirose savivaldybėse buvo įjungtas beveik spalio pabaigoje ir dėl to žmonės neišleido šildymui daugiau kaip 10 proc. skirtumo tarp savo pajamų ir valstybės remiamų pajamų“, – aiškina Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Piniginės paramos sk. vedėja Svetlana Kulpina.

Pasak savivaldybių, kompensacijų už šildymą gavėjų ratas stabilus – tai mažiausias pajamas gaunantys gyventojai – pensininkai, nedidelius atlyginimus gaunantys vieniši asmenys, bedarbiai ar šeimos. Beje, nuo šių metų buvo padidintas valstybės remiamų pajamų dydis, jei tai šeima, nebeskaičiuojamos kai kurios pajamos, pavyzdžiui, vaiko pinigai, kurie galėtų lemti, ar žmogus gaus kompensaciją.

Ministerijos atstovė tikina, kad pernai politikams nusprendus pakeisti šildymo kompensacijų skyrimo tvarką ir nebuvo tikimasi prašančiųjų gausos, esą sistema buvo kuriama tokia, kad parama pasiektų tik tuos, kuriems iš tiesų jos reikia.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS