Naujų butų paklausa: kauniečiai ir klaipėdiečiai perka noriai, vilniečiai – laukia | kl.lt

NAUJŲ BUTŲ PAKLAUSA: KAUNIEČIAI IR KLAIPĖDIEČIAI PERKA NORIAI, VILNIEČIAI – LAUKIA

Vilniuje šiemet nuosekliai auga naujų neparduotų butų skaičius – kai kuriais vertinimais, jis perkopė 5 tūkst. ir iki metų pabaigos tikriausiai nesumažės.

Tuo tarpu Kaune ir Klaipėdoje nauji butai yra paklausūs, todėl tendencijos šiuose miestuose priklausys nuo plėtotojų veiksmų, teigia analitikai.

Įstaigos „Real Data“ vadovas Arnoldas Antanavičius skaičiuoja, kad šįmet palaipsniui augęs neparduotų butų skaičius rugsėjo pabaigoje pasiekė 5,06 tūkstančio. Anot jo, neparduotų butų padidėjimui įtakos turėjo aktyvesni plėtotojai.

„Vystytojai toliau investuoja ir plėtoja projektus, kol rinka yra palanki. 2017-ieji parodė, kad paskutiniais mėnesiais naujų projektų buvo mažiau ir pasiūla susitraukė iki 4,4-4,5 tūkstančių. Šįmet greičiausiai taip nebus, bet nemanau, kad pasiūla kils į viršų kaip iki šiol, metų pabaiga turėtų būti ramesnė. Greičiausiai metus turėtume pabaigti arti 5 tūkst. neparduotų butų ir tai bus rekordinis skaičius“, – BNS sakė A. Antanavičius.

Pasak jo, plėtotojai žinią apie padidėjusį neparduotų butų skaičių pasitinka ramiai ir neskuba skelbti nuolaidų ar akcijų.

Panašią neparduotų butų statistiką pateikia ir „Hanner“ analitikai – jų teigimu, rugsėjo pabaigoje sostinėje buvo 5,12 tūkst. neparduotų butų.

Daugėja prestižinių butų

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Inreal“ analitikų skaičiavimu, rugpjūčio pabaigoje laisvų ir rezervuotų butų skaičius sostinėje siekė 4,9 tūkst. ir nuo metų pradžios padidėjo apie 300 vienetų.

„Dabar Vilniuje turime rekordinį prestižinės klasės butų skaičių. Pastaraisiais mėnesiais rinką papildė dideli prestižinės klasės projektai, turintys po kelis šimtus butų – tai brangus turtas, kuris turi sulaukti pirkėjo. Žiūrint į šįmet suplanuotus projektus panašu, kad tendencijos turėtų išlikti panašios – bus parduodama apie 300-310 butų, o neparduotų butų skaičius iki metų pabaigos laikysis apie 5000 per mėnesį“, – BNS prognozavo „Inreal“ analitikas Robertas Žulpa.

Pasak jo, šįmet per sausį–rugpjūtį sostinės rinkai pasiūlyta 2,9 tūkst. naujų butų, o pernai tuo pat metu – 2,7 tūkstančio.

„Inreal“ duomenimis, iš šiuo metu Vilniuje neparduotų naujų butų pusė sutelkta penkiuose mikrorajonuose: Šnipiškėse (505), Pilaitėje (579), Pašilaičiuose (487), Žirmūnuose (421) ir Užupyje (413). Apie 47 proc. arba 2180 neparduotų butų Vilniuje sudaro ekonominės klasės butai, 25,7 proc. arba 1260 butų – vidutinės klasė, beveik 30 proc. arba 1472 butai – prestižinės klasės.

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ duomenimis, pastatytuose sostinės daugiabučiuose 2018-ųjų viduryje neparduotų butų skaičius siekė apie 1,3 tūkst. vienetų, o statomuose – apie 4,6–4,7 tūkstančio.

„Nuo 2017-ųjų ketvirčio ketvirčio stebimas neparduotų butų augimas, tačiau jis nėra toks spartus, kad rinkai sudarytų spaudimą. Pavyzdžiui, 2015–2017-aisiais neparduotų butų jau pastatytuose namuose skaičius Vilniuje svyravo nuo 900 iki beveik 1450. Todėl 2018-aisiais fiksuojamas neparduotų butų kiekis jau pastatytuose daugiabučiuose nėra išskirtinis ir iš esmės parodo, kad plėtotojai sėkmingai realizuoja statomus butus“, – BNS sakė „Ober-Haus“ Rinkos tyrimų vadovas Baltijos šalims Raimondas Reginis.

Anot jo, sostinėje neparduotų butų skaičius gali šiek tiek augti, jei plėtotojai bus aktyvūs.

Kaune ir Klaipėdoje nauji butai – paklausūs

„Inreal“ duomenimis, Kaune neparduotų butų nuo metų pradžios sumažėjo 50 vienetų iki 640. Anot R. Žulpos, Kaune pirkėjai yra aktyvesni negu vystytojai, todėl buvo nupirkta daugiau butų, nei pasiūlyta.

„Kaune pasiūla mažėja, bet tai nesudaro prielaidų kainų augimui, nes pasiūla pakankama. Aktyvumui augti dar yra vietos ir gali būti, kad, jei vystytojai rinkai nepasiūlys nieko naujo, pasiūla Kaune dar labiau susitrauks“, – teigė R. Žulpa.

„Ober-Haus“ skaičiavimu, Kaune neparduotų butų pastatytuose namuose skaičius per metus paaugo šimtu vienetų ir 2018-ųjų viduryje jų buvo apie 250.

„Akivaizdu, kad neparduotų butų kiekis linkęs augti tuose miestuose, kuriuose fiksuojamos spartesnės naujo būsto statybų apimtys. 2016-aisiais Kaune plėtotojai daugiabučiuose pastatė ir pirkėjams pasiūlė 329 butus, 2017 metais – 633 butus, o 2018 metams prognozuojame virš tūkstančio pastatytų butų, todėl Kaune ir toliau gali būti fiksuojamas neparduotų butų skaičius augimas“, – sakė R. Reginis.

Jo teigimu, Klaipėdoje neparduotų butų palaipsniui mažėjo – metų viduryje jų buvo apie 370.

„Klaipėdoje didesnis butų pasiūlos ūgtelėjimas bus užfiksuotas tik šiais metais, kadangi čia turėtų būti baigtos iki 450 naujų butų statybos dvylikoje skirtingų projektų. 2010–2017-aisiais uostamiesčio daugiabučiuose vidutiniškai per metus buvo pastatoma tik po 200 butų. Todėl šiame mieste ir toliau fiksuojamas naujų butų pastatytuose namuose mažėjimas, kadangi rinka pajėgi įsisavinti daugiau būsto nei jo yra pastatoma“, –aiškino R. Reginis.

„Inreal“ skaičiavimu, nuo metų pradžios neparduotų butų uostamiestyje išaugo 50 vienetų iki maždaug 600 rugpjūtį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS