Parengtas bandomasis maisto kuponų projektas | kl.lt

PARENGTAS BANDOMASIS MAISTO KUPONŲ PROJEKTAS

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) parengė bandomąją maisto e. kuponų sistemą, kuri suteiks galimybę perkant mažoje parduotuvėje dalį produkto gauti nemokamai, vėliau - gauti 10 proc. nuolaidą. ŽŪM sako, kad patirtos išlaidos parduotuvės savininkui bus apmokėtos iš ES lėšų.

Tai trečiadienį Kaimo reikalų komiteto posėdyje pristatė žemės ūkio ministras Giedrius Surplys.

„Mes darome pilotinį projektą ir nuo kovo 4 dienos yra paleistas trumpųjų grandinių kvietimas ES paramos priemonės. Iki šiol tą priemonę turėjome, bet ji buvo sukonstruota taip, kad buvo nepopuliari, ir iš 3 mln. sunaudojome tik 500 tūkst. eurų. Mes supaprastinome, kad tai būtų patrauklu, kad ūkininkas galėtų iki 100 proc. padengti išlaidas parama, pavyzdžiui, mokėti pardavėjai atlyginimą. Kadangi vieną paraišką gali teikti keli partneriai, tikimės, kad parduotuvių, turgelių arba internetinės prekybos vietų gali susikurti apie 100“, - sakė G. Surplys.

Kaip akcentavo ministras, toje priemonėje taip pat įrašytas punktas ūkininkams ar parduotuvių savininkams 10 proc. savo išlaidų skirti vadinamiesiems suvenyrams, kuriuos galės gauti pirkėjas.

„Tai reiškia, kad jeigu pas mane ateina pirkėjas ir įsigyja prekių už 10 eurų, aš jam papildomą sūrio, dešros gabalėlį, kažkokį tautinio paveldo produktą galiu tiesiog padovanoti. Ir tada teikdamas ataskaitą Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA), atnešu faktą, kad tą padariau ir atgaunu to suvenyro pinigus į savo sąskaitą“, - G. Surplys.

Pasak jo, planuojama, kad jau nuo liepos ūkininkai galės taikyti 10 proc. nuolaidą ir vėliau atgauti pinigus iš ES paramos priemonės, kurios dydis - 2,9 mln. eurų. Vienai paraiškai bus skiriama 120 tūkst. eurų.

„Ūkininkas pasiima 120 tūkst. eurų paramą, įsigyja kasos aparatą, autofurgoną, samdo pardavėją ir 10 proc. lėšų turi skirti pritraukti klientus. Šiuo metu tai dešros, sūriai, suvenyrai, o antrame etape, nuo liepos, bus 10 proc. nuolaida. Tai tie patys Kaimo plėtros programos pinigai“, - sakė G. Surplys.

Kaip nurodė ministras, išbandžius šiuos du etapus, įsijungs e. kuponų sistema. ŽŪM, gavusi duomenis, kiek Lietuvoje šeimų augina ikimokyklinio amžiaus vaikus, tokiems asmenims į telefoną atsiųs nuolaidos kodą, su kuriuo jis galės eiti į mažą parduotuvę ir prilietęs telefoną prie nuskaitymo aparato gauti nuolaidą.

Komiteto posėdyje dalyvavęs Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas sakė, kad priemonė skamba inovatyviai, tačiau viskas priklausys nuo jos įgyvendinimo. Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje yra 4 tūkst. maisto parduotuvių, todėl dar 100 parduotuvių įsteigimas rinkoje reikšmingo pokyčio nepadarys.

„Lietuvoje yra registruota apie 4 tūkst. maisto parduotuvių. Jei ši priemonė skatins apie 100 parduotuvių įsisteigimo, tai, grubiai skaičiuojant, čia yra 2,5 proc. visų parduotuvių. Aš tikrai nematau galimybės, kaip tai efektyviai galėtų paveikti rinką“, - sakė L. Vilimas.

G. Surplys atsakė, kad 100 parduotuvių steigti planuojama tik pirmuoju etapu, o vėliau kvietimų skaičius bus didinamas.

„Liepą bus antras kvietimas, kurio metu tikimės padidinti kvietimų skaičių. Kai tai taps nuolatine priemone, parduotuvių skaičius augs“, - sakė G. Surplys.

L. Vilimas taip pat pastebėjo, kad priemonė yra reikli technologijoms, tačiau kaimuose daugelis kasos aparatų yra senesnio modelio.

„Kadangi priemonė yra inovatyvi ir reikli technologijoms, turėkite omeny, kad kaimuose didžioji dalis kasos aparatų yra senesnio modelio, nes naujas kainuoja iki 10 tūkst. eurų ir tikrai niekas tokių investicijų nedaro“, - sakė L. Vilimas.

Tuo metu žemės ūkio ministras teigė, kad ūkininkas, norintis dalyvauti trumpojoje maisto tiekimo grandinėje, kasos aparato atnaujinimo išlaidas gali įtraukti teikdamas paraišką dėl paramos ir tam neprireiks asmeninių jo investicijų.

Kaip ELTA anksčiau skelbė, pernai lapkritį Vyriausybė pritarė vadinamajam kainų mažinimo planui, kurio viena iš priemonių - įvesti elektroninius maisto kuponus, kuriais būtų leista naudotis šeimoms, turinčioms ikimokyklinio amžiaus vaikų, o teisę parduoti turėtų verslininkai, dalyvaujantys trumpojoje maisto tiekimo grandinėje.

Vaučerių bandomoji sistema, kaip planuota anksčiau, pradės veikti nuo liepos 1 dienos, tačiau įstatymą dar reikia suderinti su Europos Komisija (EK), o tai užtrunka nuo 4 iki 6 mėnesių. Anksčiau žadėta, kad vasario pabaigoje ŽŪM išsiųs dokumentus EK, tačiau praėjusią savaitę ministerija Eltai nurodė, kad to dar nepadarė, nes klausimas pirmiausia bus svarstomas Vyriausybėje, tada teikiamas Europos Komisijai.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas yra sakęs, kad leidimas pirmiausia maisto kuponais naudotis šeimoms, turinčioms ikimokyklinio amžiaus vaikų, gal ir teisingas, tačiau sprendimas už juos leisti pirkti tik iš smulkiųjų verslininkų nėra geras. Jo teigimu, asociacija pasisako už lygias konkurencines sąlygas visam verslui ir visiems vartotojams. Planuojamą sistemą kritikuoja ir kai kurios ministerijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

...

AFERISTAI.

juokas

ir vel talonu era tai kuo europos sajunga skiriasi nuo tarybu matau tik pavadinimu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS