Lietuviai Palangą išmaino į Ispanijos kurortus | kl.lt

LIETUVIAI PALANGĄ IŠMAINO Į ISPANIJOS KURORTUS

Lietuviai vis dažniau renkasi Ispaniją ne tik atostogoms, bet ir laimingai bei oriai senatvei. Tenerifėje baldus projektuojantis ir gaminantis klaipėdietis jau nustojo stebėtis, kad gatvėje, kurioje yra apsistojęs, be jo, gyvena dar keli mūsų tautiečiai. Apie planus pirkti butą Alikantėje prabilo ir klaipėdietė dainininkė Natalija Bunkė.

Iš Palangos – į Tenerifę

Puerto de Santiago, antrame pagal dydį mieste Tenerifėje, Los Gigantes kurorte klaipėdietis Saulius gyvena apie pusmetį.

Čia nekilnojamojo turto turintiems lietuviams jis įrenginėja būstus.

Vyras prognozavo, esą netrukus lietuvių kraustymasis į Ispaniją taps masiniu reiškiniu.

"Vien mano gatvėje gyvena 4–5 tėvynainiai, kai kurie ir mašinas atsigabeno. Dažniausiai jie tik atostogauja, o visam laikui žada atsikraustyti, kai pasens. Kogi ne, oras – nuostabus, dabar dienomis yra 25–28 laipsniai šilumos, šiltų drabužių, avalynės nereikia, šildymas nekainuoja, maisto kainos tokios pat, kaip ir Lietuvoje, o kai kur net ir mažesnės. Tik dvi minutės kelio iki jūros. Jokios depresijos", – privalumus vardijo baldžius.

Tenerifėje baldus projektuojantis ir gaminantis Saulius pasakojo čia sutikęs nemažai žymių lietuvių.

"Mačiau buvusį Seimo narį, karnavale už penkių metrų nuo manęs stoviniavo grupės ŽAS narys Linas Karalius. Be lietuvių, gyvena daug anglų, vokiečių. Prieš 2008-ųjų krizę butų, kotedžų kainos Ispanijoje buvo labai mažos, dabar jos ūgtelėjo. Daug kas priklauso nuo vietos, dydžio. Tenerifėje dviejų kambarių kotedžas kainuoja apie 80 tūkst. eurų. Tiesa, medžiagos baldų gamybai brangesnės, todėl atsiplukdėme iš Lietuvos", – neslėpė pašnekovas.

Anksčiau jis darbavosi ir Palangoje, tačiau pastaruoju metu daugiau užsakymų sulaukia būtent šiltuosiuose kraštuose.

"Nepasakyčiau, kad mane tai labai džiugina. Matytumėte, ką jie čia išdarinėja. Praėjusią savaitę vienas "mandras" vairuotojas užblokavo kaimynams įvažą. Niekas negalėjo nei išvažiuoti, nei atvažiuoti į kiemą. Ispanai pakraupo. Pasirodo, automobilis – lietuviškais numeriais. Parašiau raštelį "Labai lietuviškas elgesys", kad žinotų, jog ne vienas gyvena", – juokėsi Saulius.

Planus dėlioja ir N.Bunkė

Apie nuosavą būstą Ispanijoje rimtai svarsto ir N.Bunkė.

"Dar intensyviai neieškau, tik domiuosi, bet kodėl ne? Kainos mažesnės negu Vilniuje. Šiuo metu kaip tik tvarkausi buto pirkimo dokumentus, tai iš tikrųjų nejuokinga. Kainos sostinėje labai didelės. Antrą butą būtų galima nusipirkti Ispanijoje", – kalbėjo atlikėja.

Šiltuosiuose kraštuose moteris svajoja praleisti savo senatvę.

"Lietuvoje išnuomoji butą ir keliesi gyventi į Ispaniją. Ten visą laiką šilta, puikus maistas, jūrų gėrybės, ir kainos geros. Su Nijole Pareigyte atostogavome Ispanijoje, tai labai sužavėjo", – sakė klaipėdietė.

Tiesa, N.Bunkė norėtų kraustytis ne į salą, o į žemyninę šios šalies dalį.

"Tenerifę atmečiau, nes mašina nenuvažiuosi, visada reikės skristi. Man prie širdies Alikantė, dar Marbelja patiktų", – šypsojosi atlikėja.

Kainos nesikandžioja

Ispanijoje nekilnojamojo turto agente kompanijoje "Spain Realty Group" dirbančios lietuvės Kristinos Novikovienės teigimu, jau porą metų lietuvių susidomėjimas nekilnojamuoju turtu tiek visoje Ispanijoje, tiek Alikantės regione išties didelis.

Juolab kad kainos čia kone perpus mažesnės nei Palangoje ir prasideda nuo 30 tūkst. eurų – tiek kainuoja studijos tipo butukas.

Už 40–50 tūkst. eurų galima įsigyti erdvesnį butą su miegamuoju ir kieme įrengtu baseinu kurortiniame Torevjechos mieste.

Pasak K.Novikovienės, vieni įsigiję būstą jį išnuomoja, kiti Ispanijoje leidžia atostogas, šaltas žiemas.

"Norintys investuoti žmonės ieško ekonominio varianto už 50–60 tūkst. eurų, tie, kurie perka sau, dairosi ko nors brangesnio, su savo kiemeliu, vieta mašinai, tad nepagaili ir 100 tūkst. eurų. Privalumų daug – užtikrintos atostogos, trumpi, tiesioginiai ir nebrangūs skrydžiai į Alikantę. Palyginti su Palanga, žmonėms toks sprendimas naudingesnis", – įsitikinusi pašnekovė.

Privalumų daug – užtikrintos atostogos, trumpi, tiesioginiai ir nebrangūs skrydžiai į Alikantę.

Esą būsto išlaikymas Ispanijoje atsieina panašiai, kaip ir Lietuvoje.

"Ispanijoje nekilnojamojo turto mokestis siekia nuo 100 iki 200 eurų per metus. Kaip ir Lietuvoje, kainuoja bendrų patalpų priežiūra: laiptinės apšvietimas, tvarkymas, dar prisideda baseinų, žaliųjų zonų priežiūra. Tai yra nuo 250 iki 350 eurų per metus. Jeigu be elektros ir vandens, metams žmogus išleis apie 500 eurų. Tai nėra didelės sumos, nes išvengiama šildymo mokesčio", – skaičiavo agentė.

Reklamuoja net gatvėse

Apie suintensyvėjusį butų pirkimo vajų Ispanijoje galima spręsti iš reklamų gausos mieste.

Klaipėdos gatvėse stovinčiuose dideliuose stenduose kartkartėmis galima pamatyti nekilnojamojo turto agentų pasiūlymų nebrangiai įsigyti namus Ispanijoje ir netgi sutvarkyti visą reikalingą dokumentaciją.

Tiesa, Lietuvoje veikiančios agentūros apie tai žino nedaug.

Nekilnojamojo turto paslaugas teikiančios bendrovės "Ober-Haus" atstovas Linas Juozaitis aiškino, kad bendrovė nėra pardavusi nė vieno objekto Ispanijoje, nes orientuojasi tik į Lietuvos rinką.

Uostamiesčio nekilnojamojo turto agentūros "Gijoneda" vadovas Edmundas Jankus sakė, kad per penkiolika metų agentūros veiklos lietuviai neparodė susidomėjimo užsienio kurortais.

"Savo kailiu tai išbandėme. Maždaug 2006, 2007 metais, dar prieš pat krizę, su viena ispanų kompanija netgi buvome sudarę bendradarbiavimo sutartį ir bendrą "saitą", bet idėja nepasiteisino. Padariau išvadą, kad norintieji pirkti važiuoja į vietą ir ieško tiesioginių ryšių. Štai vienas mano pažįstamas nukeliavo į Bulgariją ir nusipirko padedamas vietinės agentūros. Taip, kainos mažesnės, bet už tuos pačius pinigus gali atostogauti viešbučiuose ir kiekvieną kartą skirtingoje vietoje. Nebent tai – investicinis turtas", – komentavo E.Jankus.

GALERIJA

  • Planai: atlikėja N.Bunkė taip pat svarsto antrą butą pirkti Ispanijos uostamiestyje Alikantėje.
  • Vaizdai: visus metus saulėti orai ir pribloškiantys vaizdai į Tenerifę atvilioja vis daugiau lietuvių.
  • Lietuviai Palangą išmaino į Ispanijos kurortus
  • Lietuviai Palangą išmaino į Ispanijos kurortus
  • Lietuviai Palangą išmaino į Ispanijos kurortus
  • Lietuviai Palangą išmaino į Ispanijos kurortus
  • Lietuviai Palangą išmaino į Ispanijos kurortus
  • Lietuviai Palangą išmaino į Ispanijos kurortus
  • Lietuviai Palangą išmaino į Ispanijos kurortus
  • Lietuviai Palangą išmaino į Ispanijos kurortus
Vytauto Petriko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Is kur pinigai?

Sazine turekite, girtis savo uzmojais pirkti butus Ispanijoje....matant toki skurda Lietuveleje, bent patyletumet.....prisivoge pinigu is kazkur, o jeigu dorai uzdirbti, tai nepezetumet apie Ispanijas.....

dk

Kasmet atostogauju Tenerifeje. Neradau ten tokiu pigiu butu uz 30-40 tukst euru. Nebent visiskame uzkampyje. O tas Sant Jago nera antras pagal dydi Tenerifeje. Kaip visada musu "zurnalistai" nelabai daug ismano. Ten yra dideli Puerto de la Cruz, Santa Cruz. O Los Gigantes - gana núobodus. Vieni pensininkai. Nenoreciau ten gyventi.

Nojus

Atostogauti Ispanijoje sutinku, galima, bet pirkti ten nekilnojamą turtą ir kuriame apsilankysi 2-3 kartus per metus, nesąmonė. O investicijai yra gerokai pelningesnių terpių.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS