Praėjusiais metais – 434 bandymai klastoti duomenis apie pieno kokybę | kl.lt

PRAĖJUSIAIS METAIS – 434 BANDYMAI KLASTOTI DUOMENIS APIE PIENO KOKYBĘ

Praėjusiais metais Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) kartu su viešąja įstaiga „Pieno tyrimai“ vykdoma superkamo pieno ir jo mėginių tapatumo kontrolės programa padėjo išaiškinti 434 atvejus, kai buvo bandoma dirbtinai pagerinti arba pabloginti iš ūkininkų superkamo žalio pieno kokybinius rodiklius.

Kaip skelbia VMVT, pagal šią programą kasmet Lietuvoje atliekama nuo 20 iki 50 tūkst. superkamo pieno kokybės tyrimų, o nustatomi falsifikavimo atvejai sudaro apie 1 proc. visų tirtų mėginių.

Teigiama, kad kiekvienas įtariamas mėginių klastojimo atvejis nuodugniai analizuojamas, VMVT inspektoriai tikrina supirkėjų darbą, ypač mėginių ėmimą, o nustačius mėginių klastojimo faktus, supirkėjų kvalifikacinių pažymėjimų galiojimas sustabdomas 6 mėnesiams ir taikomos administracinės baudos.

VMVT duomenimis, praėjusiais metais už nustatytus pažeidimus 25 supirkėjams sustabdyti kvalifikacinių pažymėjimų galiojimai, taikytos 139 administracinio poveikio priemonės.

„Jau daug metų laboratorijose diegiamos naujausios tyrimų metodikos ir naudojamos įvairios kontrolės priemonės leidžia labai tiksliai nustatyti bandymus suklastoti pieno mėginius. <...>. Dėl to kasmet išaiškinamų pieno mėginių klastojimo atvejų skaičius didėja, o tai veiksminga atgrasymo priemonė bandantiems sukčiauti“, - komentavo VMVT direktoriaus pavaduotojas Mantas Staškevičius.

Pasak specialisto, dar viena tapatumo programos nauda - kasmet gerėjanti žaliavinio pieno kokybė. Prie to prisideda ir galimybė atlikti daugiau ir įvairesnių pieno mėginių tyrimų. Pavyzdžiui, yra galimybė identifikuoti konkrečius patogeninius mastitų sukėlėjus, o tai leidžia pieno gamintojams efektyviai pasirinkti veterinarinius vaistus ir gydymą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS