S. Jakeliūnas: mokesčių reformos stabdymas sukeltų chaosą | kl.lt

S. JAKELIŪNAS: MOKESČIŲ REFORMOS STABDYMAS SUKELTŲ CHAOSĄ

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas sako, kad konservatorių siekis stabdyti biudžeto svarstymą ir skelbti moratoriumą mokesčių reformai sukeltų finansinį ir politinį chaosą.

„Pateikiami skaičiai yra visiškai klaidinantys, o siūlymai stabdyti tiek biudžeto svarstymą, tiek mokesčių reformą sukeltų finansinį ir politinį chaosą. Gal to ir siekia Tėvynės sąjunga“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje pareiškė S. Jakeliūnas. 

Pasak jo, viešojo sektoriaus netekimai dėl mokesčių reformos sieks tik 700–750 mln. eurų per trejus metus, o ne 2 mlrd. eurų, kaip, jo žodžiais, sako konservatoriai.

„Finansų ministerijos ir Vyriausybės teigimu, tuo reikės dar įsitikinti, tie visi netekimai bus padengti geresniu mokesčių administravimu“, – pareiškė S. Jakeliūnas.

Jis priminė, kad 2019 metais valstybė turės sumokėti 300 mln. eurų palūkanų daugiau negu būtų sumokėjusi, jeigu 2010–2012 metais tuometė Andriaus Kubiliaus Vyriausybė būtų skolinusis trumpiau negu 10-čiai metų.

Pasak S. Jakeliūno, valstybės skola dabar siekia 16–17 mlrd. eurų: „Tai yra kokius du kartus mažiau negu minima Tėvynės sąjungos“.

Konservatorių pareiškimą dėl biudžeto svarstymų stabdymo ir moratoriumo mokesčių reformai skelbimą S. Jakeliūnas vadina dar vienu bandymu kelti nepasitikėjimą valdžios institucijomis, didinti įtampą ir slėpti vidines problemas. 

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis, frakcijos nariai Andrius Kubilius ir Mykolas Majauskas Seimui teikia rezoliuciją dėl 2019 metų savivaldybių ir valstybės biudžeto bei kritinės padėties Lietuvos viešajame sektoriuje.

Rezoliucijoje jie siūlo Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui nedelsiant pateikti apibendrintą informaciją, kokios viešosios savivaldybių paslaugos labiausiai nukentės, jeigu kitais metai savivaldybės turės įgyvendinti Vyriausybės siūlomus sumažintus savivaldybių biudžetus.

Kartu siūloma Vyriausybei nedelsiant parengti ir pateikti Seimui įstatymų projektus, kurie leistų kitąmet įgyvendinti patvirtintos mokesčių reformos moratoriumą – tai leistų 2019 metais valstybės ir savivaldybių biudžetuose numatyti reikalingą 300 mln. eurų sumą tam, kad viešojo sektoriaus atlyginimų problema būtų pradėta spręsti kompleksiškai ir iš esmės.

Parlamentarai ketvirtadienį pradeda pirmąjį 2019 metų biudžeto projekto svarstymą – išklausys komitetų siūlymus dėl papildomo finansavimo ir grąžins projektą taisyti Vyriausybei, o patvirtinti turėtų gruodžio 6 dieną.

Valstybės kontrolės teigimu, pagal suplanuotus kitų metų valdžios sektoriaus biudžetus, valstybei nėra erdvės prisiimti daugiau įsipareigojimų.

Nesvarstys konservatorių rezoliucijos

Seimas atmetė konservatorių siekį stabdyti biudžeto svarstymą ir skelbti moratoriumą mokesčių reformai. 

Parlamentarai ketvirtadienį nesvarstys opozicijai priklausančių konservatorių rezoliucijos, kurioje pateikti pastarieji siūlymai, nes Seimas neįtraukė šio klausimo į plenarinio posėdžio darbotvarkę.

Pirmu balsavimu Seimas nesutiko rezoliucijos svarstyti iki pietų, su 2019 metų biudžeto projektu, o vėliau nepritarė, kad rezoliucijos svarstymas apskritai būtų įtrauktas į darbotvarkę. Už įtraukimą balsavo 40 Seimo narių, prieš 73, o susilaikė 7 parlamentarai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

kaunietis

Prie ko tik prikisa nagus "valstieciai"-viskas griuna. Verda ta "klampia pragaro kose" visose srityse. Jokio ekonominio mastymo! Salis turi didziausia ekonomini augima savo istorijoje ir sita gauja auksiniu valstybes finansiniu laikotarpiu kazkaip sugeba viska suvelti, prikurti absurdisku draudimu, versla ir uzsienio investicijas smaugianciu istatymu bei suvarzymu. Pagal sios dienos situacija valstybeje turetu streikuoti visu profesiju pilieciai, nes dabartine atlyginimu sistema leidzia moketi asmeniui be jokio issilavinimo ir profesijos tiek, kiek auksciausios kvalifikacijos specialistui su universitetiniu issilavinimu technikos, biomedicinos, meno, kulturos srityse ir kt., kur profesiniams igudziams igyti reikia desimtmeciu bei visa gyvenima reikia tobulintis. Butina kuo greiciau sutvarkyti deformuota visos darbo rinkos vertinimo sistema. Siuo metu yra totaline darbdaviu savivale-MMA+darbdavio malones priedai. Tai ne laisva darbo rinka, o deformuota, iskreipta rinka.

nuomonė

Kuo greičiau įvesti mokesčius nuo visų gaunamų pajamų,be jokių lubų,-uždirbai milijoną - mokėk bent jau 400 tūkstančius pajamų mokesčių,gauni minimumą-jokių mokesčių arba 3-5 procentus pajamų.Taip yra Skandinavijos šalyse bei kitose normaliose valstybėse..Lietuvoje gi turčiai įsigudrinę mokęti ytin mažus mokesčius.

kaikykis Jakeliūnai!

Mes matome kaip tau sunku, girdime kas ką sako ir labai tave palaikome.No Pasaran!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS