Seime – siūlymas taikyti lengvatinį PVM ir malkoms | kl.lt

SEIME – SIŪLYMAS TAIKYTI LENGVATINĮ PVM IR MALKOMS

Seimo „tvarkiečiai“ antrą kartą per pastaruosius metus siūlo pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą malkoms, medžio ir šiaudų granulėms bei briketams.

Socialdemokratai siūlo tokį patį lengvatinį 9 proc. PVM tarifą taikyti gyventojams, besišildantiems ne tik malkomis, medienos pjuvenomis, bet ir kitomis smulkintomis biomedžiagomis.

Socialdemokrato Juozo Oleko nuomone, PVM lengvata turėtų būti taikoma ne vien daugiabučiuose gyvenantiems ir centralizuotai besišildantiems gyventojams, bet ir tiems, kas šilumą gamina savarankiškai. Juolab kad jau kurį laiką malkų kainos auga ir yra didesnės nei, pavyzdžiui, Latvijoje.

Energijos išteklių biržos „Baltpool“ duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį įvairių rūšių malkinės medienos kaina augo 15–25 proc.

Jeigu Seimas tokią Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisą priimtų, ji įsigaliotų jau nuo 2019 metų.

Pataisų iniciatoriai sako, kad jos padėtų sumažinti šešėlinę ekonomiką, siekti Lietuvos įsipareigojimų Europos Sąjungai dėl klimato kontrolės, augintų visuomenės sąmoningumą renkantis kuro rūšis.

Šiuo metu malkoms, medžio ir šiaudų granulėms bei briketams yra taikomas 21 proc. PVM tarifas.

Seimas „tvarkiečių“ ir socialdemokratų pataisų dėl lengvatinio tarifo šildantis malkomis praėjusiais metais net nepriėmė svarstyti. 

„Tvarkiečiai“ šių metų rugpjūčio pabaigoje žada pasirašyti susitarimą su valdančiaisiais „valstiečiais“ ir socialdemokratais darbiečiais dėl bendradarbiavimo parlamente ir   valdantiesiems yra įteikę 15 pasiūlymų punktų, ką reikia nuveikti dar šią Seimo kadenciją.  

„Tvarkiečiai“ norėtų į bendradarbiavimo susitarimą įtraukti ir įsipareigojimą, kad būtų nustatytas lengvatinis 9 proc. tarifas gaminant šilumą naudojamam kurui.

Dabar PVM lengvata taikoma tik centralizuotai tiekiamai šilumai, todėl ja daugiausia naudojasi daugiabučių namų gyventojai.

Premjeras Saulius Skvernelis anksčiau yra teigęs, kad PVM lengvata  šildymui nėra socialiai teisinga, nes taikoma ir tiems, kurie turi didelės vertės nekilnojamojo turto, erdvius ir prabangius butus, tačiau ja nesinaudoja gyvenantieji privačiuose namuose ir šildantys juos dujomis ar malkomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Bala nematė to PVM, tik paleiskit nuo to Centralizuoto šildymo lažo!

serž

ĮDujoms šildo butus -tausoja aplinka. O mokėti reikia žiemą gan solidžiai. Ir vėl tas dvigubas standartas, daugiabutyje 9%PVM, o nuosavame name 21%PVM už dujas . Tai yra išgirtasis "valstiečių" skaidrumas. Viena kartą reikia baigti ir nekiršyti žmonių.

algirdas

O kodėl netaikoma PVM lengvata dujoms, anglims ir kitoms kuro rūšims. Ar tie , kas šiomis kuro rūšimis šildosi, jau antrarūšiai gyventojai. Durnių laivas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS