Vidutinis atlyginimas iki mokesčių Lietuvoje – jau beveik 900 eurų | kl.lt

VIDUTINIS ATLYGINIMAS IKI MOKESČIŲ LIETUVOJE – JAU BEVEIK 900 EURŲ

Gyventojų pajamų augimą šiemet toliau skatina ūgtelėjusi minimali mėnesio alga (MMA) ir „Sodros“ įmokų grindys, sako „Sodros“ vyriausioji patarėja.

Julita Varanauskienė tikina, kad tai leidžia didinti socialinio draudimo išmokas. 

„Sodros“ duomenimis, vidutinis atlyginimas iki mokesčių antrąjį šių metų ketvirtį siekė 892 eurus – 12,4 proc. daugiau nei pernai tuo pat metu. Tačiau antrąjį pusmetį, pasak J. Varanauskienės, vidutinio atlyginimo augimas gali šiek tiek sulėtėti.

„Sparčiam darbo pajamų didėjimui įtakos turėjo ne tik bendras ekonominis augimas, bet ir teisinės aplinkos pokyčiai – šių metų pradžioje iki 400 eurų padidėjusi MMA ar nustatytos minimalios socialinio draudimo įmokos už tuos darbuotojus, kurie neuždirba MMA“, – spaudos konferencijoje kalbėjo J. Varanauskienė.

„Sodros“ duomenimis, vidutinis atlyginimas iki mokesčių antrąjį šių metų ketvirtį siekė 892 eurus – 12,4 proc. daugiau nei pernai tuo pat metu.

Anot jos, MMA ir „Sodros“ įmokų grindys visus šiuos metus didins vidutinį atlyginimą.

„Manau, kad ta įtaka dar išliks. Matysime ją dar visus metus ir tas efektas išliks“, – tvirtino J. Varanauskienė.

Jos teigimu, pastaruoju metu augantys atlyginimai sukuria galimybę didinti ir socialinio draudimo išmokas.

„Sodra“ surenka daugiau pajamų. Didėjant pajamoms, atsiranda galimybė didinti socialines išmokas. Jeigu kalbėtume apie ligos ir nedarbo išmokas, jos irgi susietos su darbo užmokesčiu. Kai didesnis darbo užmokestis, tai ir didesnės išmokos“, – teigė J. Varanauskienė.

Anot jos, senatvės pensijų didėjimas irgi priklauso nuo augančių atlyginimų. „Sodros“ duomenimis, turint būtinąjį stažą, antrąjį ketvirtį, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laiku, vidutinė pensija augo 12,5 proc. iki 324 eurų.

Jos nuomone, „Sodros“ grindys taip pat skatina darbdavius didinti atlyginimus – šių metų pradžioje mažiau nei MMA gavo 134,5 tūkst. žmonių, o birželį šis skaičius sumažėjo iki 104 tūkst.

„Tai reiškia, jog darbdaviai lengviau priima sprendimą padidinti mažai uždirbančių darbuotojų algas. Vis dėlto, greičiausiai tokia įvykių seka būtų kur kas mažiau tikėtina, jei gyventume ne ekonominio pakilimo, o lėtėjimo laikotarpiu“, – tvirtino analitikė.

„Sodros“ įmokų grindys nuo šių metų pradžios įvestos, siekiant sumažinti šešėlinį darbo užmokestį privačiame versle ir užtikrinti didesnes socialines garantijas. Darbdavio mokamos „Sodros“ įmokos už darbuotojus, dirbančius pagal darbo sutartis ne visą darbo laiką, turi būti skaičiuojamas nuo minimalios mėnesio algos (400 eurų). Išimtys numatytos tik darbuotojams, kurie yra apdrausti pas kitą darbdavį, gauna pensiją arba yra jaunesni negu 24 metų.

MMA iki 400 eurų buvo padidinta nuo šių metų pradžios.

GALERIJA

  • Vidutinis atlyginimas iki mokesčių Lietuvoje – jau beveik 900 eurų
  • Vidutinis atlyginimas iki mokesčių Lietuvoje – jau beveik 900 eurų
  • Vidutinis atlyginimas iki mokesčių Lietuvoje – jau beveik 900 eurų
Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Vilnius

Kažkaip kaip tik darbo biržos skelbimus žiūrinėju,na ir nelabai matau,kad ten užmokestis minimalus būtų įrašytas 900€ KLIEDESIAI!!!!!

Klaipeda

Gal ir didina Vilniaus apskrityje. Klaipeda tik svajoja apie TOOKI atlyginima!!!

Anonimas

...nuotraukoj cia jau ne vidutinio atlyginimo irodymai, o gana auksto. Nes jei uzdribi 900ant popieriaus, tai ta 1500 gali tureti tik nevalgydamas, neleisdamas pinigu niekur kitur ir tai per du ar tris menesius - juk "nuo popieriaus" kiek dar po to nuskaiciuoja!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS